Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

SONY NEX 5 – review subacvatic

Sony NEX 5
Face parte din categoria aparatelor mirrorless, ce se caracterizeaza prin corp compact, senzor mare, lentile interschimbabile, calitate a imaginii ridicata si valori ale ISO peste camerele compacte.
Este un compromis pentru cei ce isi doresc un aparat de dimensiuni compacte dar cu calitatea si functionalitatea unui SLR.
Pentru fotografia subacvatica este mereu problema bagajului atunci cand pleci in excursii de scufundari. Daca folosesti avionul pentru a ajunge la locul de scufundari atunci problema devine mai acerba. Pe langa echipamentul de scufundari si lucrurile personale va trebui sa mai ai in bagaj echipamentul pentru fotografie. Chiar daca o camera foto nu pare prea mare, cand adaugi, carcasa, suportul pentru camera, manerele, bratul pentru blitzul extern, blitzul subacvatic, cablul de conectare, acumulatori, diferite componente de schimb, bagajul se mareste considerabil.
Printre modelele consacrate de camere EVIL(Electronic Viewfinder Interchangeable Lenses) se remarca branduri ca : Sony NEX, Olympus PEN, Panasonic GH si mai nou NikonV,

Descriere generala:

Sony NEX 5 are un sensor de 14,2 MP APS-C, 23.4 x 15.6mm sensor, care este de (ori mai mare decat al Canon G12, una din camerele compacte preferate pentru fotografia subacvatica.
Inregistreaza filme la 1080i HD, este compatibil cu toata gama de lentile E-mount de la Sony si deja au aparut lentile de la alti producatori(Tamron, Sigma), special construite pentru acesta montura.
Valorile ISO sunt intre 200 si 12800, descurcandu-se destul de bine in conditii de iluminare scazuta. Nu este recomandabil sa se utilizeze valori mai mari de ISO 1800.
Un alt avantaj este posibilitatea de a inregistra imagini in format RAW, ceea ce ofera posibilitatea de a fi prelucrate in softuri specializate.

Meniul poate fi customizat dupa dorintele fiecaruia, astfel incat se pot folosi cele 3 butoane pentru quick acces, pentru a-ti aduce mai aproape comenzile de care ai nevoie – ISO, autofocus area, metering mode, etc. Butoanele sunt totusi cam mici si inghesuite chiar pe carcasa, ceea ce face destul de dificila utilizarea cu manusi groase.

Carcasele subacvatice ofera suport pentru blitz extern, camera comunicand cu acesta prin fibra optica. Important in situatia in care utilizati lumini externe – trebuie sa montati blitzul camerei, inainte de a-l baga in carcasa. Sony Nex vine cu un mic blitz extern care se monteaza prin infiletare. Acesta va asigura declansarea blitzului extern, in cazul in care folositi unul. Dupa montarea pe camera a blitzului, camera se va introduce in carcasa. Pentru activarea blitzului de pe camera, acesta trebuie ridicat din butonul special desemnat de pe carcasa. Abia atunci el va asigura declansarea blitzului extern.

Ca si lentile pentru fotografia subacvatica puteti utiliza:
16 mm/ 2.8 ca si wide angle pentru pozele de perspectiva pe recif sau epave
30mm/2.8 pentru fotografia macro
18 -55 mm / 3.5 – 5.6 – pentru subiecti de dimensiuni medii. Lentila este destul de versatila pentru diferite genuri de poze, cu limitarile normale unei astfel de lentile. Avantajul este ca calitatea imaginilor inregistrate iti permit sa faci crop destul de mult astfel incat sa ai imagini gen macro fara sa fie nevoie sa te apropii prea mult de subiect.

Nota finala:

Pentru cei ce vor sa calatoreasca fara un bagaj excesiv dar sa pastreze calitatea de SRL a imaginilor, acest gen de camera isi face treaba.

Plusuri:
corp compact, calitate buna a imaginilor,
se descurca bine in conditii de iluminare slaba,
comenzi manuale de SRl,
posibilitatea de a inregistra imagini in format RAW,

Minusuri:
butoanele specifice camerelor compacte
oarece probleme de focalizare in conditii de iluminare slaba


related post

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén