Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Cosmarul fotografului subacvatic

Echipamentul pentru fotografia subacvatica este destul de scump, daca nu este o camera de unica folosinta. In aceste conditii scopul suprem este sa mentinem apa inafara carcasei si aparatul foto uscat.
Pentru a realiza aceste deziderate este bine sa ne formam un ritual in ceea ce priveste mentenanta sistemului si in principal a carcasei. Daca veti dori sa pastrati pestii doar in poze si nu in carcasa iata cateva sugestii practice:

Trebuie sa incepi prin a citi manual carcasei – dah, acea bucata de hartie care se arunca prima, in momentul in care ai despachetat carcasa. Surprinzator, vei afla cateva informatii vitale despre carcasa ta. Acestea nu sunt toate la fel, vor avea diferite specificatii in ceea ce priveste mentenanta lor. Sunt unele carcase care folosesc o-ringuri din silicon, deci nu va mai fi necesar sa le ungi cu unsoare siliconica. Unele o-ringuri nu sunt detasabile, deci nu va mai fi nevoie sa le curati. Exista modele de carcase care au butoane/ parghii care trebuie inlocuite , altele nu.

Cea mai importanta componenta ce trebuie verificata cu regularitate este o-ringul. Acestea sunt destul de multe intr-o carcasa, inafara de cele principale de pe usa de acces, mai exista o-ringuri la butoane, la domul obiectivului, la blitz, etc.

Pentru mentenanta incepeti cu extragerea oringurilor de la spatele carcasei, de la dom si de extensorul pentru obiectiv.
Pentru acesta puteti folosi un card din plastic(gen card bancar) sau o mica spatula de lemn care sa fie boanta. Ne este recomandat sa se foloseasca surubelnite, cutite, cuie, agrafe sau alte obiecte metalice si ascutite.
Oringurile se vor spala in apa calda cu putin sapun. Apoi se vor usca cu un prosop care nu lasa scame. Examinati apoi integritatea sa in lumina puternica sau folositi o lupa. Fiti atenti la mici fire de par…de orice origine, care pot sa afecteze iremediabil integritatea carcasei.
Oringurile pot fi afectate de cristale de sare sau nisip cer pot produce mici abraziuni. Este bine sa le inlocuiti cu unele noi, de fiecare data cand observati mici defecte pe suprafata lor.Dupa ce v-ati asigurat ca sunt integre puteti trece la urmatoarea etapa.

Pentru gresare folositi doar unsoarea siliconica ce este recomandata de producator. Nu folositi unsoarea in exces. Unsoarea este un lubricant si nu are functie de sigiliu.
Instalati oringurile gresate la loc. Verificati inca odata bateriile de la camera si daca functioneaza blitzul. Apoi introduceti camera in carcasa si inchideti cu grija. Aveti grija ca sa nu prindeti coltul saculetului de desicant in marginea carcasei. Contactele cablului de sicronizare a blitzului extern se poate curata cu alcool industrial. Incercati sa lasati cablul conectat pe toata durata excursiei.
Verificati inca odata daca blitzul extern se sincronizeaza cu camera.

Este recomandat ca in carcasa sa introduceti 1-2 saculeti de desicant pentru reducerea umezelii sau a condensului. Am auzit ca sunt si alte solutii mai..inovative…gen vata medicinala, tampoane igienice, etc. Acum in functie de gustul fiecaruia si mai ales de spatiu dintre carcasa si camera. Daca spatiu este larg ar fi bine sa asigurati cu saculetii cu banda adeziva, in interiorul carcasei. Alfel s-ar putea sa va blocheze ecranul atunci cand veti fi concentrat sa focalizati cine stie ce minunatie subacvatica.

Dupa ce ati asigurat inchizatorile carcasei si ati verificat inca odata integritatea sa, scufundati-o in apa pentru a vedea daca nu apar bule.
Nu este indicat sa lasati sistemul in vasul de clatire intre scufundari. Sistemul va sta la clatire cateva minute , apoi este bine sa il scoateti din apa, sa il uscati cat de cat si sa il pastrati la umbra. Majoritatea accidentelor de inundare a carcasei se intampla in vasul de clatire unde fiecare isi arunca carcasele, ochelarii, computere, regulatoare, etc..
Aveti grija la cei ce isi curata mastile in vasul de clatire. Substantele din solutiile antiaburire ataca oringurile.
Daca va scufundati doar de cateva ori pe an este bine sa efectuati un test de integritate a carcasei, acasa, in cada, fara camera inauntru. Puneti niste servetele , lasati-o 30 de minute scufundata apoi cautati semne de umezeala.

Verificati sistemul cu atentie de fiecare data inainte de a intra in apa. De preferat, daca sariti de pe barca, nu luati sistemul cu voi. Intrati in apa si apoi rugati pe cineva sa va dea sistemul.


related post

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén