Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Fotografia pelagica

Fotografia subacvatica de animale marine mari este extrem de incitanta dar, totodata, cere resurse fizice deosebite. Nu este usor sa fii in apa cu astfel de animale: balene, rechini, diavoli de mare, rechini balena. Oricare dintre aceste animale este mai rapid decat omul in mediul acvatic. Ca sa tii pasul cu ei este imposibil iar ca sa prinzi cadrul dorit, devine deosebit de dificil.

Echipament:

Fotografia subacvatica pelagica este deobicei realizata cu DSRL, datorita vitezei superioare de focalizare si fotografiere.
Camerele compacte au o anumita intarziere intre apasarea butonului si fotografierea propriu zisa – shutter lag. In acesta situatie va trebui sa estimezi care este traiectoria sau care va fi urmatoarea miscare a animalului si sa fotografiezi in consecinta. Este indicat sa incadrati mai larg, pentru a putea captura si miscarile de ultim moment ce pot interveni.
Un alt mod ce il puteti incerca este fotografierea in rafala. Veti reusi sa capturati imagini interesante.
Daca fotografiati aproape de suprafata sau la snorkeling, luminile si bratele acestora mai mult va vor incurca. Este bine sa le lasati pe barca. Incercati sa folositi lumina naturala, in mod creativ, daca e posibil.
Ca si lentile sunt preferate cele ultra-wide sau fisheye.
Pentru camerele compacte este recomandat sa se utilizeze lentile umede(wet lenses), ce se monteaza pe carcasa subacvatica DOAR SUB APA!
Cand montati o lentila umeda sub apa, verificati ca toate bulele de aer de pe portul carcasei subacvatice sa fie eliminate. Se intampla ca aceste mici bule sa ramana prinse intre lentila si portul carcasei. Acestea vor aparea in fiecare poza ce o veti face. Eu am o serie intreaga de astfel de poze:)

Shark_1

Tehnica:

Majoritatea acestor animale sunt sperioase si vor disparea intrun moment, daca va indreptati direct catre ele. Nu incercati sa le fugariti. Nu vezi putea tine ritmul cu ele.
Este bine sa va scufundati in apropiere si sa le lasati sa se apropie ele. Daca nu va vor simti ca o amenintare se vor apropia din curiozitate sa va verifice.
Daca sunt surse de hrana in apa, incercati sa va pozitionati in apropierea acestora pentru a putea sa suprindeti momentul hranirii.
Recomandarea este sa folositi setarea “Manual” a camerei sau modul “Shutter Priority”- cu o viteza a declansarii de 1/200s sau mai rapida. Daca va este afectata luminozitatea, cresteti ISO. Balansul de alb(WB) este indicat sa fie pe Auto si sa fotografiati in RAW file si nu jpeg. Formatul RAW va permite postprocesarea imaginilor in software de editare.

Concluzii

Pe langa sfaturile de mai sus si multe alte tehnici, aparatura, gadgeturi, este important sa fii la locul potrivit in momentul potrivit. Nimeni nu poate garanta acesta, de aceea este bine sa studiati, inainte, perioada potrivita in destinatia potrivita.
Pentru mai multe sanse de succes va doresc sa petreceti cat mai multe zile la scufundari.


related post

Next Post

Previous Post

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén