Am avut ocazia sa utilizez, in expeditia din Socorro, ca si camera de suprafata, un Olympus OMD E- M1 – camera de top a gamei OMD si care aduce calitatea DSRL intrun pachet mult mai mic.
Detalii tehnice le puteti citi aici :http://www.olympus.ro/site/ro/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1/e_m1_specifications.html
Eu am sa va aduc in atentie cateva dintre functiile acestei camere pentru o utilizare cotidiana.
Trebuie sa incep cu noul mod de stabilizare a imaginii pe 5 axe care este de ajutor in conditiile utilizarii la fotografia din mana. Sistemul de stabilizare se numeste “Dual Fast AF”, si este cel mai bun sistem de stabilizare “on sensor” de pe piata. Acesta este de ajutor in situatiile in care subiectul fotografiei este mai putin cooperant, mai ales in situatii de fotografie wild.
Imagini de la un scurt popas in San Jose del Cabo(Mexic):
Click pe imagine:
O alta imbunatatire este viteza de sincronizare a flashului la 1/320. Acesta ofera un avantaj important cand se doreste obtinerea unui background negru, subiectul fiind mai usor evidentiat.
Alta calitate a Olympus OMD E- M1 este faptul ca poate fotografia cu 10 cadre pe secunda iar in modul RAW are un buffer de 41 de imagini, mai bine decat multe DSRL -uri mult mai scumpe de pe piata.
Viewfinderul este unul dintre cele mai bune din piata cu o rezolutie de 2,36 Mpx. Are posibilitatea de a afisa in timp real histograma, highlight warnings, focus peaking in modul de focalizare manuala, alaturi de alte informatii despre modul de fotografiere.
Camera surprinde prin nenumaratele posibilitati de personalizare a butoanelor. Aproape orice buton se poate personaliza cu o alta functie, pe care o consideri necesara, functie de tipul de fotografie abordat.
O alta functie demna de mentionat este faptul ca are 4 tipuri de white balance customizabile. Acesta functie este de obicei de apanajul camerelor DSRL highend.
Olympus OMD E M1 are integrat WIFI si un mobile app prin care iti transformi telefonul in panou de comanda pentru aparatul foto.
Pe teren am apreciat gripul care asigura o priza buna. Corpul aparatului este putin mai mare decat cel al OMD M5 dar cu avantajul de a fi mai usor de operat cu o singura mana, mai ales cand te afli in situatii instabile – cum ar fi pe o nava in largul oceanului.
Din pacate, ca sa pornesti camera trebuie sa folosesti ambele maini, deoarece butonul de on/off este situat in partea din stanga, pe partea de sus a aparatului. Este cam ciudat acest mod de a pozitiona butonul de pornire.
Faptul ca intreg corpul camerei este din aliaj de magneziu si weatherseal ii va oferi o rezistenta deosebita la praf, temperaturi extreme si umiditate.
Imagini din Arhipelagul Revillagigedo(Socorro):
Click pe imagine:
Din pacate nu am avut o carcasa subacvatica pentru acest model, astfel incat nu pot sa spun mai nimic despre abilitatile sale in fotografia subacvatica. Dar calitatile sale prezentate mai sus il fac un candidat fruntas pentru astfel de fotografie. Ar fi interesant de testat Olympus OMD E M1 alaturi de M.Zuiko ED 9-18mm pentru fotografia wide sau de celebrul M.Zuiko ED 60mm 1:2.8 pentru fotografia macro.
Aparatura fotografică a fost pusa la dispozitie de către Olympus prin MGT EDUCATIONAL SRL.
Camera Olympus OMD E-M1 a fost utilizata cu lentile M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PRO și M.ZUIKO DIGITAL ED 75‑300mm 1:4.8‑6.7 II.
Poate cu urmatoarea ocazie voi putea sa completez acest review si cu partea dedicata fotografiei subacvatice.
Pana atunci am sa va prezint Olympus TG 3 under&above water, intr un post viitor.