Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Oslob – rechinul balena

In cadrul proiectului WEPA – Rechinii din Filipine 2017 – am avut ca scop evaluarea situatiei din Oslob, locul unde poti inota cu rechinul balena.

Aici in satul Tanawan, langa Oslob, o agentie guvernamentala organizeaza interactiunea cu rechinul balena. Poti sa il privesti din barca, sa faci snorkeling sau sa te scufunzi in preajma rechinului balena, ce este atras cu momeala de catre personalul calificat.

Despre controversa ce exista pe marginea acestui subiect a scris colega mea Claudia Milea pe www.wepa.ro. Puteti citi un intreg articol aici

Eu ma voi limita la experienta de a fotografia rechinul balena in cadrul sau natural, in lumina naturala, intro scufundare la mica adancime.
Pe scurt am ajuns cu o seara inainte in Tanawan, ne-am cazat la unul din multiplele moteluri de pe malul marii. Aici totul este in constructie, toata lumea traieste de pe urma acestui program, exista o agitatie permanenta. Cazare a fost sub mediocra…ca sa fiu amabil, o camera 3x3m, cu o baie de 1x1m, cu mimimum de confort – 2 paturi…si cam atat.

Aici totul se desfasoara in prima parte a zilei, incepand de la ore foarte matinale. Cum interactiunea cu rechinul balena se desfasoara doar intre orele 06.00-12.00 si activitatea localnicilor este in acord cu acest program. Noi ajungand spre seara nu am avut prea multe de facut. Am stabilit contactul cu ghidul de scufundari pentru a doua zi dimineata si am mers la somn.
Nu prea am reusit sa dorm asa ca la 4.00 eram in picioare si am inceput sa imi pregatesc echipamentul de fotografie subacvatica. Cum regula locului spune cu nu se poate folosi blitz sau lumini externe, pentru a nu deranja rechinul balena, set-up-ul a fost unul simplu. Am renuntat la blitzurile externe, brate, lumina de focalizare, cabluri de sincronizare si la lentila zoom. Am preferat sa folosesc lentila fixa M.Zuiko 12mm, f2 ED pentru o focalizare mai rapida si ceva mai multa luminozitate.
Decizia mea a tinut cont de cateva aspecte. Dimensiunea subiectului, intre 4 si 9 m, conditiile de luminozitate la orele diminetii si vizibilitatea din apa.Soarele era inca la rasarit iar vizibilitatea era obstruata de catre plancton, nisipul de pe fundul apei ce era rascolit de cozile uriase ale rechinului balena si suspensia creata de mancarea aruncata din barcile rangerilor. In astfel de situatii necesara o lentila luminoasa cu f mic si rapida in focalizare(M.Zuiko 12mm, f2 ED).

Apoi am mers pe plaja pentru a evalua orientarea fata de soare si a incerca sa stabilesc cateva puncte de reper. Pe la 5.00 au aparut primele caiace cu rangerii care aruncau momeala in apa.
In tot acest timp si pe parcursul noptii, terasa localului s-a umplut de oameni ce soseau pentru a intalni rechinul balena. Multe resorturi de pe insula Cebu si de pe insulele din imprejurimi ofera excursii de o zi pentru doritori, pentru a experimenta intalnirea cu rechinul balena.
M-am indreptat apoi catre cladirea administrativa unde se plateste taxa de scufundare si se face instructajul pentru scufundarea cu rechinul balena. O scufundare costa 3000 de pesos(aprox 60 usd) si a inclus ghidul local si BCD-ul de inchiriat.
Ne-am echipat pe tarm si ne-am pregatit pentru o scufundare de la mal. La ora aceea nu eram mai mult de 6-10 scafandri in apa. Am pornit pe fundul apei catre larg, in zona in care erau barcile rangerilor ce atrageau rechinii. Fundul marii era nisipos cu ceva vegetatie, apa nu era dintre cele mai clare. pe masura ce e apropiam am inceput sa distingem umbrele rechinilor balena ce se hraneau, pozitionati vertical cu gura la suprafata apei.

Scufundarea nu a fost neaparat dificila dar trebuie sa tii cont de cateva detalii. Adancimea apei era de 10-12m iar ca sa iti mentii flotabilitatea in aceste conditii este bine sa ai un bun control si un trimming perfect al echipamentului.

Pentru a prinde intreg corpul animalului in cadru a trebuit sa ma departez cativa metri si sa incerc sa tin seama de modul in care pica lumina sub apa. Am dorit sa realizez cateva imaginii cu lumina cazand direct pe rechin dar si cadre contre-jour.
Un alt aspect de care trebuie sa tii seama sunt ceilalti participanti la scufundare sau fotografi, trebuie sa te pozitionezi astfel incat si altii sa poata sa-si relizeze pozele care si le doresc.

Rechinii plecau si veneau sau isi mutau atentia catre o alta barca, astfel incat la un moment dat eram inconjurat de 3 rechini balena. Cred ca erau cam 8 exemplare pe o suprafata de 100metri patrati, fiecare dintre ei cautand o pozitie cat mai buna pentru a se hrani.
Rechinii se apropiau pe fundul apei apoi se ridicau verical in pozitie de hranire si dispareau, apoi dand de 2 ori din coada. Este impresionant cu cata usurinta se deplaseaza in mediul lor natural aceste animale voluminoase.

Trebuie sa fii vigilent si sa ai mereu grija de ce se intampla in jurul tau pentru ca exista riscul se te trezesti atins de o coada de 2-3 metri sau o inotatoare ventrala.
Pentru a fotografia detalii ale rechinului balena a trebuit sa oscilez intre 2 si 6 metri avand grija sa raman totusi sub apa.
Scufundare a durat mai bine de o ora timp in care am incercat sa prind cadre cat mai diverse cu subiectul nostru – rechinul balena. Faptul de a ma afla in apa si a a putea sa am la o singura scufundare 8 rechini in jurul meu, a fost o experienta ce ma marca pentru totdeauna.
Desi vizibilitatea nu a fost tocmai buna pentru poze, totusi am reusit sa fac cateva poze cu cel mai mare peste din lume, rechinul balena.
Din pacate acesta specie de rechin se afla pe lista animalelor amenintate iar o solutie sigura pentru salvarea lor nu exista, momentan. Tine de noi toti pentru a proteja aceste animale magnifice si mediul lor natural.
Si nu consumati supa din aripioara de rechin, da?

O galerie de imagini cu rechinul balena se poate vizualiza aici: http://fishtale.ro/portofoliu/

 


related post

Next Post

Previous Post

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén