Intalnirea cu rechinii este una din experientele mult cautate de scafandrii pasionati. Maldivele sunt o destinatie de referinta cand vorbim de scufundari unde ai sansa sa intalnesti animale marine de mari dimensiuni. Totodata ofera posibilitatea de a te intalni fata in fata cu …peste 20 de specii de rechin. De la cei mai mici ce abia depasesc un metru pana la rechinul balena ce poate atinge 18-20 metri lungime.
Scufundarile cu rechini nu sunt atat de periculoase cum le prezinta media sau filmele de fictiune.
Rechinii din Maldive sunt inofensivi daca respecti cateva reguli elementare in ceea ce priveste relationarea cu viata marina in mediul ei ambiant. Da, ei sunt curiosi si se pot apropia sa te verifice dar cei mai multi vor lua distanta fata de tine, cand incerci sa te apropii.
Printre cele mai des intalnite specii sunt rechinii de recif:
Blacktip Reef Shark, Carcharinus melanopterus
Prefera apa putin adanca de pe reciful de coral. Aici se hraneste cu pesti si alte animale de recif cum ar fi caracatita si creveti. Are o culoare maron deschis, cu toate inotatoarele marcate cu negru. Blacktip Shark poate fi intalnit preponderent la marginea atolilor din Maldive, preferind sa stea in zone cu curenti putenici, plini de nutrienti.
Exemplarele tinere stau in interiorul atolului, in ape putin adanci pentru a se feri de predatori si pot fi vazuti si la snorkeling.
Grey Reef Shark, Carcharhinus amblyrhynchos
Este destul de des intalnit in Maldives, avand obiceiul sa stea in aceeasi zona a recifului. Astfel sunt zone unde il poti gasi garantat, cum ar fi Maaya Thila
Grey Reef Shark are un corp mai indesat, cu capatul inotatoarei dorsale de culoare alba si cu capatul cozii de culoare negra.
Whitetip Reef Shark, Triaenodon obesus
Este printre rechinii mai mici de pe recif, de culoare gri. Distinctiv este capul turtit, prima aripoara dorsala si cu partea superioara a cozii de culoare alba. O alta caracteristica este ca poate sa respire fara a fi nevoit sa se miste in permanenta, ca majoritatea speciilor de rechini. Astfel il poti intalni odihnindu-se in diferite locuri ferite de pe recif. Desi este destul de sfios, uneori exemplarele tinere vin sa te verifice, destul de aproape.
Unul dintre cei mai cautati subiecti de fotografii subacvatici este rechinul balena.
Whale Shark, Rhincodon typus
Aceste rechin este de fapt cel mai mare peste de pe planeta. Partea sa dorsala este acoperita cu un pattern unic de puncte, ce ajuta la identificarea fiecarui exemplar. Se hraneste cu zooplancton, crustacee mici, puiet de pesti sau icre de pesti, filtrand cantitati enorme de apa, cu gura sa de mari dimensiuni. Desi este un gigant bland, sa te scufunzi cu un whale shark poate fi o provocare. In primul rand este destul de dificil sa tii pasul cu el sub apa, trebuie sa ai picioare puternice, o buna conditie fizica sa poti inota odata cu el. Totodata trebuie sa ai grija sa nu intri in raza de actiunii a cozii sale, care poate sa provoace neplaceri, daca intri in contact cu ea.
Nurse shark (Ginglymostoma cirratum)
Este destul de usor de identificat datorita coloritului special mai mult maroniu decat gri. Au dimensiuni in jur de 3 metri, cu un cap trapezoid, cu mustati ce le foloseste la detectarea prazii si niste ochi foarte mici.
Un articol mai detaliat despre acest rechin puteti citi aici : https://fishtale.ro/2021/07/07/rechinul-doica/
Este o experienta deosebita de a fi putea vedea si fotografia acesti pradatori in mediul lor natural. Desi omul nu face parte din meniul lor, faptul ca ii poti vedea cum domina intreg reciful, este destul de impresionant.
Despre tehnici de fotografie subacvatica cu rechini puteti citi aici: https://fishtale.ro/2016/07/22/2304/
Mai multe imagini cu rechinii din Maldive, puteti urmari aici: https://www.facebook.com/Fishtale.ro