Tenacitatea este capacitatea fotografului subacvatic de a fi…statornic, perseverent, staruitor. Toate acestea de dragul fotografiei subacvatice.
A te scufunda la o epava este un lucru impresionant. A face fotografii la o epava este si mai si… Dar ….mereu este un dar…ca sa faci si fotografii reusite, tine mai mult un noroc si depinde de mai multi factori.

Timpul
Cum spuneam epavele au un obicei…sa stea pe fundul apei. In functie de asta timpul alocat pentru poze se limiteaza la 15-20 minute. Deci trebuie sa ne planificam bine traseul si ce anume vrem sa fotografiem. Altfel ne vom baza pe noroc.

Buddies
Scufundarea la epave se face de obicei in grupuri de 6-8 scufundatori, care sunt in grija unui ghid local. Acesta cunoaste foarte bine epava, mai ales daca e de urmat un traseu inauntru ei. Doar ca s-ar putea ca traseul lui sa nu corespunda cu planul nostru. Este bine sa se discute despre aceste aspecte la briefingul de la inceputul fiecarei scufundari. Pe langa colegii de scufundare pot sa mai existe si alte grupuri de scafandri, ce sunt in acelasi moment cu noi la epava. Epava poate deveni aglomerata si accesul in anumite puncte cheie poate fi dificila sau de durata.

Conditiile de scufundare
Aici luam in calcul factorii meteo de suprafata – soare/nori, vant/valuri, etc. Si pe cei de sub apa – curenti, suspensii, etc. La acestea se mai adauga si bulele de aer de la scufundatori si tot ce ridica ei cu labele, inevitabil. Unele locuri din inautru epavei pot fi compromise in totalitate, pentru orice poza, pentru cateva zeci de minute.

Mai sunt si alti factori care pot sa ruineze planul nostru de a face fotografii reusite. Dar care este solutia?
Tenacitatea
Pai cum asa? Da, trebuie sa fii tenace :
- ca sa iti poti controla consumul de aer in timpul scufundarii,
- ca sa infrangi tendinta de a alerga in zece locuri si de a fotografia tot ce misca pe epava,
- ca sa determini care este cel mai bun spot pe care doresti sa il fotografiezi, in functie de conditiile de scufundare, pe care le vei descoperi abia dupa ce intri in apa.
- ca sa astepti ca ceilalti sa elibereze zona ta de interes
- ca sa tragi cadrele dorite si sa te alaturi grupului tau de scufundare.

Tine doar de tenacitate ca sa poti mentine acelasi punct si sa lasi celelate elemente ale compozitiei sa se modifice. Razele soarelui, un banc de pesti, un scafandru ratacit pot sa aduca un alt aspect compozitiei tale. Tu doar trebuie sa te decizi cand sa apesi pe declansator. Tenacitatea ta te poate aduce in situatia de a controla ceea ce fotografiezi si nu doar de a face cateva instantanee subacvatice.
Despre fotografia la epave puteti citi aici: https://fishtale.ro/2017/12/24/fotografia-la-epave/
Despre fistoria epavei Carnatic puteti citi aici: https://fishtale.ro/2014/06/17/carnatic-wreck/



