Cea mai mare suprafață acoperită de mangrove poate fi găsită în Indonezia, unde arborii de mangrove acoperă aproximativ 31.000 de kilometri pătrați – adică de peste două ori mai mult decât Jamaica. Mangrovele, în special habitatul subacvatic pe care îl oferă rădăcinile lor, oferă medii critice de dezvoltare pentru puietul multor specii marine, de la gobii mici la crocodili masivi (în unele părți ale Indoneziei, nu în Lembongan!)
Mangrovele găzduiesc câteva specii de crabi despre care se știe că se cațără în copaci.
Aratus pisonii, crabul arborelui de mangrove, se poate agăța de scoarța copacilor. Aratus mănâncă frunze, insecte și alte specii de crabi, inclusiv puii din propria specie. Când sunt amenințați, ei fug în apă.
Scufundați-vă în apele incitante ce caracterizează multe păduri de mangrove iar rădăcinile maro netede ale unei mangrove capătă dintr-o dată texturile și nuanțele multitudinii de organisme marine agățate de scoarța ei. Ancorate în sedimente moi, rădăcinile sunt literalmente acoperite cu creaturi – stridii, crabi, bureți, anemone, stele de mare și multe altele. Rădăcinile dense, care se împletesc, servesc drept pepiniere pentru mulți pești colorați de la reciful de corali. Dar nu toate relațiile dintre animale și rădăcini sunt benefice mangrovelor. Unii crabi sunt cunoscuți pentru că mănâncă și distrug puieții tineri. Un izopod numit Sphaeroma terebrans se va îngropa în rădăcinile de sprijin, făcându-le să se rupă cu ușurință.
Cum vă povesteam în episodul anterior, am decis să abordez pădurea de mangrove dinspre mare. Ca echipament nu aveam decât carcasa subacvatica si camera foto alături de kitul de snorkeling. Am înotat spre larg si am început sa mă apropii de mangrove, cercetând porțiunea de sub apă.
Surprinzător, în primul rând am întâlnit câteva exemplare din specii de pești răpitori, care așteptau la marginea pădurii de mangrove. Peștii au dispărut rapid la apariția mea. M-am apropiat de mangrove și am încercat să abordez mici deschideri dintre rădăcini, cât îmi permitea adâncimea apei.
Au început să apară sfioși dintre rădăcini diferite bancuri de pești, ce mă studiau atenți. Interesant este că stateau pe specii și fiecare aveau o zonă bine delimitată unde trăiau. A început un joc de-a v-ați ascunselea între mine și bancurile de puiet de pești. A durat ceva timp până s-au obișnuit cu prezenta mea și au devenit mai curajoși să iasă la lumină.
Crabul de copac nu a fost simplu de fotografiat pentru ca se tot învârtea în jurul tulpinii, ascunzându-se de mine. Am primit un ajutor nesperat de la o familie de pești care au venit și au început să îl curețe de alge pe crabul sfios. Fiind ocupat cu noii musafiri, ce erau destul de insistenți, am putut să prind câteva cadre.
Un alt ajutor nesperat l-am primit de altă familie de pești care mi-au desconspirat o mică caracatiță, ce se ascundea în mâlul de pe fundul apei. Noroc că peștii o urmăreau cu insistență, astfel am observat-o și eu. M-am alăturat grupului de urmăritori și am încercat să surprind cadrele dorite.
Timpul trece diferit când ești preocupat de ceva, așa ca, o ora jumătate mai târziu, am început să tremur….de frig. Corpul mi-a dat semnalul că deja petrecusem destul timp în apă.
Experiența de fotografie subacvatică în mangrove a fost deosebită pentru mine, pentru că am putut să văd aceste microuniversuri, fiecare cu structura, ierarhia și amenințările sale. Modul în care se mișcau diferite specii printre rădăcinile subacvatice și cum se retrăgeau la cea mai mica vibrație a apei a fost captivant.
Sfaturi de fotografie subacvatică în mangrove:
- trebuie să îți faci bine temele înainte de a decide cand și unde te duci la fotografiat. În acest caz trebuie să cunosti orele pentru flux/reflux, pentru că te poți trezi luat de valuri sau să rămâi blocat în mâl.
- Este important să știim ce faună există, care ar fi subiecții pe care ai șansa să îi întâlnești.
- trebuie să avem un sistem cat mai streamline, să nu ne agățam în crengi sau rădăcini.
- este utilă o lumină de focalizare pentru zonele umbrite,
- este indicată utilizarea unui echipament de protecție pentru razele UV și pentru a nu te zgâria.
- este interesant de surprins jocul dintre umbră și lumină.
- o lentilă zoom sau un macro cu distanță confortabilă de lucru este de folos pentru subiecți super sfioși.
Povestea padurii de mangrove a început în episodul anterior : https://fishtale.ro/2022/10/06/mangrovele/
Mai multe imagini despre fotografia subacvatică puteți viziona aici: https://www.facebook.com/Fishtale.ro