Tulamben a fost o vizită neprogramată în această parte a Bali-ului. Dupa o săptămână pe Nusa Lembogan, cu scufundări cu manta alfredi și bancuri de pești, nu mă gândeam că voi fi pus în situația să fotografiez supermacro. O lentila zoom 12-50mm nu este cu ce vii să fotografiezi în Tulamben. Incercasem cateva cadre în mangrovele din Nusa Lembogan dar acolo, e drept că puietul de pești nu e mare,…totuși nu putem vorbi de macro.
In momentul in care am decis că mă scufund în Tulamben am început să caut un centru de diving care să îmi ofere un ghid privat, care să stea cu mine pentru câteva scufundări. Când mergi să fotografiezi macro nu e indicat să mergi cu mai mult de 2-3 persoane. Să stai la coada pentru a face fotografii la fiecare melc minuscul, nu e cel mai indicat. Plus că ai șanse mari să te trezești cu cadrul ruinat de sedimentele ridicate de colegul de scufundare.
După câteva telefoane eșuate am avut surpriza să găsesc niște oameni care au înteles rapid ce îmi doream – să fac poze în liniște, nu să mă plimb cu grupul pe sub apă.

Many thanks to Patricia&Ludo and spotters team for amazing diving experience from Southern Dreams Diving Club https://www.facebook.com/southerndreamsdivingclub
Ei au fost alegerea cea mai potrivită pentru mine. Motivul este simplu, Ludo este un fotograf subacvatic pasionat și a înteles foarte bine dorința mea de a avea o scufundare în care să poți petrece cât timp consideri cu un subiect anume.
Am plecat cu Ludo și cu un spotter local spre Tulamben, ca să descoperim cei mai mici nudibranch pe care i-am văzut până acum. Cum spuneam sunt atât de mulți subiecți din diferite specii încât am să îi împart în două categorii: sea snails&nudibranch și restul de creveți, crabi, căluți de mare, ghost pipefish și alte ciudățenii în episodul viitor.
Acest episodul este dedicat sea snails& nudibranch:
Despre nudibranchs am mai scris aici: https://fishtale.ro/2022/08/09/nudibranch/
Ne-am scufundat de la mal, pe plaja cu nisip negru de la baza vulcanului Agung. Peisajul sub apă era dezolant, totul gri, vizibilitate limitata la 6-10 metri și fără prea multă viață marină.
Ghidul a pornit pe pantă în jos și tot se uita foarte atent în nisipul murdar de pe fundul mării. Înafară de niste iarba și cateva plante acvatice anemice, nu prea avea ce să vezi. La un moment dat ne face semn să ne apropiem. Pe una din plante ne arată niște puncte albe de marimea unui bob de orez. Cu ochiul liber nu îmi dădeam seama ce sunt acele puncte . Am dus camera la ochi și am dat zoom. Nu era cine știe ce diferență dar am putut să zăresc o familie întregă de nudibranch




Ce a urmat a fost un regal de descoperiri a unor nudibranchs pe cat de mici pe atât de colorați și diverși.


Unii dintre preferații mei au fost așa numiții Donut nudi:
Noroc de lentila umeda +10 a lui Ludo, care a fost amabil și mi-a împrumutat-o la un moment dat. Vedea frustrarea în ochii mei, cauzată de lentila nepotrivită pentru astfel de subiecți.




Tot în tolba cu echipament fotografic a lui Ludo am găsit ți o mică oglindă, cu care am decis să experimentez. Am aflat cu acestă ocazie că nudi sufera de narcisism iar propria imagine a fost foarte stimulantă pentru ei, aruncându-se asupra imaginii din oglindă.





Tot din experiența ghidului meu, am folosit o moneda oarecare(nu mai mare de 10 bani) pentru a da un sens al proporției subiectului tau.









Pentru următorul episod din Tulamben vă pregătesc o galerie de pești, crabi, creveți, eels, caluți de mare și alte crustacee, de toate formele și culorile.
Mai multe imagini din experiența de diving din Bali puteți vedea aici: https://www.facebook.com/Fishtale.ro