Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Scufundarile cu rechini – aventura sau controversa

Deschid seria despre experienta scufundarilor cu rechini tigru cu cel mai important subiect: beneficiile si riscurile scufundarilor cu rechini. De la inceput doresc sa mentionez ca este doar punctul meu de vedere in urma diferitelor experiente de scufundari cu rechini din ultimii 18 ani.

Scufundarile cu rechini au devenit o experientațextrem de cautataăîn lumea aventurilor subacvatice, atragand iubitorii de adrenalina si pasionatii de explorare a mediului marin. Cu toate acestea, subiectul nu este lipsit de controverse, fiind adesea criticat pentru impactul sau asupra rechinilor si a mediului marin în general. Am sa prezint cateva enunturi pro si contra si interpretarea mea din prisma experientelor traite.

As dori sa mentionez cateva premise de la care plecam:

Omul afecteaza populatiile de rechini din Ocean:

Populatiile de rechin sunt afectate in principal de pescuit – direct – prin prinderea lor pentru carne/aripioare, prin side catch – in liniile de traulere de pescuit oceanic industrial sau prin pescuitul pestelui, principala sursa de hrana.

Un alt impact negativ este dezvoltarea zonelor de litoral, cu activitati economice portuare, rezidentiale, turism, etc. Exista formularea – infested waters with sharks, corect ar fi – infested waters with humans, rechinii fiind in apa, in mediul lor natural, ceea ce nu e valabil pentru oameni. Daca te aventurezi in orice mediu, care nu este al tau, ar trebui sa fii atent la potentiale amenintari – circulatie rutiera, interactiune cu oameni sau animale domestice, animale salbatice, etc. Frecventa accidentelor domestice sau cu animale domestice este de sute de ori mai mare decat incidentele cu rechini.

Rechinii sunt niste pradatori feroce: exista peste 450 de specii de rechin dintre care doar 10 -15 specii prezinta un istoric de incidente cu oamenii. Dintre aceste incidente doar putine s-au soldat cu raniri sau decese. Din statistici reiese ca sansa de a fi atatcat de un rechin este de 1 la 11.500.000. Toate speciile de rechin evita contactul cu omul, de cele mai multe ori este dificil sa te apropii de rechini, acestia parasind zona.

Riscuri

Disturbarea comportamentului natural: Interactiunile frecvente cu oamenii pot perturba comportamentul natural al rechinilor, afectând modul lor de hranire si reproducere. De obicei omul ocupa habitatul rechinului, rezultand astfel perturbarea comportamentului, scufundarile avand un impact limitat de durata si frecventa sub apa.

Stresul pentru rechini: Rechini sunt sensibili la stres, iar expunerea constantaăla scufundari si prezenta umana poate provoca niveluri ridicate de stres, cu impact negativ asupra sanatatii lor. Cum mentionam anterior, majoritatea rechinii nu stau in prezenta scafandrilor, speciile apex sunt destul de indiferente la prezenta omului sub apa. Exista o curiozitate initiala, dupa care pleaca, atunci cand se lamuresc despre subiect.

Riscul de incidente: Chiar dacaăscufundarile cu rechini sunt în general considerate sigure, existaă întotdeauna un risc de incidente nefericite, cum ar fi atacuri accidentale ale rechinilor asupra oamenilor. Riscul exista in orice interactiune cu un animal salbatic, cateodata si cu animale domestice. De obicei este vorba despre ignorarea sfaturilor de bune practici, despre comportamente de hartuire sau intrusive.

Traficul turistic excesiv: Un numar mare de scufundari cu rechini într-o anumitaăzona poate duce la supraaglomerare si perturbarea echilibrului natural al ecosistemului marin. De cele mai multe ori scufundarile cu rechini au loc in zone care in ultimul timp au devenit rezervatii naturale sau arii protejate. Anterior acele zone au fost supuse pescuitului excesiv sau a poluarii datorita activitatilor industriale. Daca e sa comparam impactul pescuitului industrial cu scufundarile asupra populatiilor de rechini, cred ca scufundarile cu rechini au un impact redus si totodata permit localnicilor sa obtina venituri care sa compenseze lipsa veniturile din pescuit.

Beneficii

Educatie si constientizare: Scufundarile cu rechini oferaăo oportunitate unicaăpentru educarea publicului cu privire la importanta conservarii si protejarii rechinilor. Interactiunea directaăcu aceste creaturi maiestuoase poate schimba perceptiile si miturile legate de aceste animale.

Impact economic pozitiv: Destinatiile care oferaăscufundari cu rechini pot beneficia economic de pe urma turismului, generând venituri pentru comunitatile locale, precum si finantari pentru proiecte de conservare șsi cercetare.

Promovarea conservarii: Multe organizatii implicate în scufundarile cu rechini au programe de conservare si cercetare pentru a proteja populatiile de rechini si habitatul lor. Participantii la astfel de scufundari pot contribui direct la aceste eforturi.

Scufundarile cu rechini reprezinta o provocare delicata între promovarea conservarii si impactul negativ potential asupra rechinilor si ecosistemelor marine. Este esential ca industria turistica si comunitatile locale sa colaboreze în vederea implementarii practicilor sustenabile si a masurilor stricte de conservare pentru a proteja aceste animale fascinante si ecosistemele lor. Educatia continua, reglementarile adecvate si sustinerea comunitaii sunt cheia pentru a transforma scufundarile cu rechini într-o activitate responsabilaăsi beneficaă pentru toata lumea.

Next Post

© 2023 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén