Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Napoleon Fish – povestea unei sedinte foto subacvatice

Pentru vizualizarea galeriei de imagini dati click pe imaginea de mai sus

Napoleon fish este denumirea comuna pentru Cheilinus undulatus, Humphead wrasse, traducerea ce am gasit-o in romana este Pestele buzat.
Acesta specie de pesti se caracterizeaza printr-o proeminenta frontala ce creste odata cu varsta, astfel incat privit din profil arata ca si cum ar purta o palarie napoleoniala.
PB180296-1
Masculii sunt mai mari decat femelele, putand sa ajunga la lungimi de peste 2 m si greutate de peste 180 kg. Caracteristice acestei specii sunt si buzele groase, doua dungi negre ce inconjoare ochii si modelul de colorit ce se aseamana cu tatuajele maori.
De obicei acesti pesti sunt teritoriali, traind singuratici intro anumita zona de pe recif. Destul de rar sunt observati a sta in grupuri mici.
Napoleon fish este unul dintre putinii pradatori ce se hranesc si cu animale marine otravitoare(pesti sau crustascee).
Din pacate acesta specie este una inclusa de CITES pe Lista Rosie a Speciilor Amenintate, datorita pescuitului excesiv. Carnea lor, in special buzele, este considerata delicatesa in bucataria asiatica.
PB180293-1
Una din sectiunile fotografiei subacvatice este si Portretul. A fotografia portrete de pesti este una iar a fotografia portrete de Napoleon de circa 1,5 m cu lentila de macro este cu totul altceva. Pentru pestii de recif trebuie sa ai rabdare si sa reusesti sa intelegi cum se misca in jurul recifului, sa astepti si sa surprinzi un comportament mai deosebit. Ideea e ca este bine sa te obisnuiesti tu cu pestele si pestele cu tine, pentru a reusi un cadru interesant.
In momentul in care pestele este de dimensiune mare si patruleaza un teritoriu de cateva sute de metri este putin probabil ca poti sta si astepta linistit ca el sa se intoarca in timp util. Totodata si varianta de a incerca sa tii pasul cu el este sortita esecului, totdeauna pestele invinge.
IMG_2873-1
Eram in zona recifului St. johns – Umm Chararim, o zona caracterizata prin recifuri care au o multime de galerii sapate in ele, astfel incat poti sa le parcugi ca si un labirint, dintr-un capat in celalalt.
Sistemul de fotografie subacvatica pe care il foloseam era compus din Olympus OMD M1, carcasa Olympus PT-EP11, lentila M.Zuiko 60mm, 2x blizuri Oly UFL -3.
Era a treia scufundare din zi, stiam ca lumina va scadea pana vom termina scufundarea astfel incat am optat pe lentila M.Zuiko 60mm macro. Doream sa fac cateva portrete de pesti, asa ca alegerea era cea potrivita.
Dupa ce am parcurs zona de caverne, am iesit langa recif intro zona cu o adancime de max. 20 m, cu fund nisipos si cativa pinnacle.Eu ramasesem mai in urma sa trag cateva cadre cu un goby mai putin cooperant.
Deodata am vazut ca lumea din grup se agita, semn ca gasisera ceva interesant.
M-am indreptata spre restul grupului si deodata am vazut un exemplar de Napoleon fish, tanar de vreo 40-50 de cm lungime. Era destul de speriat, asa incat am tras doar vreo 2 cadre si am trecut mai departe. Cand mi-am indreptat atentia am vazut ca veneau spre mine inca 2 exemplare de Napoleon, unul mai mic si unul mare.
Am inceput sa ma pozitionez astfel incat sa ma intersectez cu exemplarul mare si am continuat sa ma apropii. Am revizuit setarile camerei, am ajustat lumina si am inceput sa fotografiez. Primul cadru a fost frontal, pestele apropiindu-se pe o traiectorie de coliziune. Exemplarul era maiestuos, de circa 1,5 m, mascul.
PB180282-1
A schimbat imediat directia dupa prima fotografie si a inceput sa ma evite prin partea stanga a mea. Am continuat sa fotografiez si sa ma rotesc odata cu el, astfel incat sa ii pastrez capul in cadru. Avantajul combinatiei dintre camera APSC si lentila de 60mm este distanta de lucru relativ mare, ce iti permite sa realizezi cadre stranse de la distanta, fara a deranja subiectul. A urmat o sedinta de inot sincron, in care am reusit cateva cadre interesante.
IMG_2873-1
Era prima data cand aveam sansa sa vad 3 exemplare de Napoleon fish in aceeasi zona, inotand linistiti unul pe landa altul. Cei tineri sunt mai sfiosi, insa masculul cel mare era deosebit de increzator si putin deranjat de prezenta mea.
Surpriza placuta am avut-o cand buddy-ul meu Margareta O. mi-a spus ca a reusit cateva cadre in care m-a surprins realizand aceste fotografii.
Este printre putinele sedinte foto in care am si pozele cu subiectul si poze making of.

Multumesc Margareta O. pentru poze si rabdare.
Imaginile au fost realizate in cadrul unui proiect de documentare al WEPA.ro
Echipamentul de fotografie subacvatica a fost pus la dispozitie de Olympus Romania prin MGT Educational. Multumesc pentru sustinere si implicare.

IMG_2871-1 IMG_2870-1 IMG_2869-1

O galerie de imagini cu Napoleon fish se poate vizualiza accesand:Destinatii


related post

Next Post

Previous Post

© 2019 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén