Portretul de peste
Cel mai simplu stil de fotografie subacvatica este portretul de peste sau fishportret. Trebuie sa iti iei camera cu o lentila medie sau o compacta si sa intri sub apa si sa incepi sa faci poze la pesti colorati. Toata lumea isi doreste acest lucru si multi reusesc inca de la primele incercari.
Atunci de ce sa mai scriem despre tehnici de fotografie subacvatica? Este interesant sa vedem ce anume trebuie sa ai in vedere in momentul in care decizi ca vrei sa faci poze la pesti.
Orice lucru simplu poate deveni complicat, nu e asa?
Tendinta oricarui om care foloseste macar odata un vizor subacvatic este de o inregistra viata diferita din mediul subacvatic. Odata ce ai o camera rezistenta la apa sau protejata cu o carcasa subacvatica, poti sa incerci diferite tehnici de fotografie subacvatica, chiar si la snorkeling.
Dar sa le luam pe rand:
Fotografia subacvatica la snorkeling
Echipament – labe, tub de respirat, masca, un tricou – ca sa nu te arzi pe spate, camera rezistenta la apa – gen Olympus TG4 sau camera foto+ carcasa subacvatica-gen
Setari : De obicei setarile se folosesc cele din modul auto. Unele camere au modul UW(underwater) ce se gaseste de obicei in modulul Scene. Pentru mirrorless sau DSRL este indicat sa se foloseasca o lentila cu distanta focala medie, f5,4 – 11, viteza de 1/60 minim, recomandat 1/125 pentru a fi sigur ca inghetati cadrul.
Avantaje:
Adancimea mica, lumina naturala suficienta, apa poate fi foarte clara, usor de accesat, de-a lungul tarmului poti gasi multe bancuri de puiet de pesti, crustacee, meduze, etc.
Dezavantaje
Valurile pot afecta stabilitatea ta si implicit a camerei – de preferat golfuri protejate de actiunea valurilor sau lacuri calme.
Subiectii se pot speria mai usor in momentul in care va apropiati si agitati apa
Ideal este sa faceti poza cat mai aproape de fund pentru a avea un unghi de incidenta corect fata de subiect – nu fotografiati pestii de deasupra. Si nici cozi de peste.
Fotografia subacvatica la scufundari:
Echipament:
Licenta de scufundari – experienta 25 de scufundari logate
Echipament de scufundari autonom
camera foto in carcasa subacvatica
Setari :
Adancimi pana in 10 m:
-De obicei setarile se folosesc cele din modul auto. Unele camere au modul UW(underwater) ce se gaseste de obicei in modulul Scene.
-Pentru mirrorless sau DSRL este indicat sa se foloseasca o lentila cu distanta focala medie, f5,4 – 11, viteza de 1/60 minim, recomandat 1/125 pentru a fi sigur ca inghetati cadrul.
Adancimi mai mari de 10 m
-Este indicat sa se foloseasca WB custom sau presetari WB Fluorescent sau WB Shade
-Prima regula cand fotografiem portrete de pesti este sa umplem cadrul cu subiectul. De obicei se fotografiaza pestele din profil perfect perpendicular pentru a putea focaliza o suprafata cat mai mare din subiect.
-Trebuie sa avem grija ca ochii subiectului sa fie in focus. O imagine in care ochii subiectului nu sunt in focus va arata ciudat. Ideea este ca zona de focalizarea sa cuprinda obligatoriu ochii.
-Este important sa avem cunoastinte despre subiect, despre comportamentul sau si sa incercam sa speculam gesturi sau posturi mai deosebite. Pentru acesta trebuie sa ai rabdare ca pestii sa se obisnuiasca cu prezenta scafandrului in apropiere si sa revina la gesturile sale normale (cascat, curatat, sa se aseze sau sa iasa din ascunzatoare).
-Nu fotografiati pestii de deasupra. Ganditi-va la tehnici de fotografie de pe uscat. Cum fotografiati un animal de companie sau un copil. Nu ii veti fotografia de deasupra ci veti cobora la nivelul inaltimii sale. La fel si cu pestii, trebuie sa incercati sa ajungeti la nivelul la care sa fotografiati perpendicular pe subiect. In plus majoritatea pestilor sunt camumflati pe partea de sus a corpului, tocmai pentru a se proteja de eventuale atacuri de deasupra. Astfel un peste fotografiat de deasupra va fi greu de pus in evidenta atunci cand se afla in mediul sau.
Avantaje
-Sistemul autonom de scufundare ne permite sa petrem o perioada mai lunga in compania subiectilor, astfel incat ei sa se obisnuiasca cu prezenta noastra si sa devina mai cooperanti pentru sedinta foto.
-Putem avea lumini de focalizare sau blitzuri subacvatice care sa ne ajute sa compensam lumina necesara readucerii in imagini a culorilor ce se pierd odata cu adancimea.
Dezavantaje
-Echipamentele, scufundarea in sine, experienta in fotografia subacvatica includ costuri substantiale
-Lumina si culorile sunt influentate de adancime/distanta din apa.
Imaginile au fost realizate cu un sistem de fotografie subacvatica Olympus OMD E M1, lentila macro M.Zuiko 60mm 1:1.8, 2xblitzuri externe UFL-3.
Imaginile au fost realizate in cadrul unui proiect de documentare al WEPA.ro
Echipamentul de fotografie subacvatica a fost pus la dispozitie de Olympus Romania prin MGT Educational. Multumesc pentru sustinere si implicare.