(Continuarea articolului din 08 iunie 2016)
5. Evitați contactul vizual – Dacă rechinul se apropie de voi, evitați să vă uitați direct către el, de preferat este să fiți orientați la cica 45 grade față de subiect. Dacă aveți camera și vă uitați prin ocular, nu mai este nevoie de astfel de manevre. Totuși evitați să folosiți blitzul de pe camera iar blitzurile externe trebuie folosite la minim doar ca lumină de umplere sau alegeți să fotografiați cu lumină naturală.
6. Stați la orizontal – De preferat să aveți o poziție orizontală decât verticală – rechinul pare să fie mai atent la forme prelungi decât la cele înalte. Dacă alegeți să vă întindeți pe fundul apei, verificați mai întâi să nu asezați pe vietăți marine pe care le puteți răni sau care vă pot răni ele pe voi.
7. Fiți interesant – pentru rechin, desigur. Dacă doriți să îl vedeți mai de aproape sau să petreceți mai mult timp în preajma lui, sunt recomandate câteva trucuri…dar vă las să le descoperiți singuri. Cel mai de bun simț mi s-a părut cel în care este recomandat să mormăiți în regulator, pentru a atrage atenția rechinului.
8. Citiți comportamentul rechinului – încercați să vă dați seama despre starea sa. Un rechin relaxat și care vă dă târcoale, va avea aripioarele pectorale aproape orizontale, mișcările vor fi fluide și tonusul muscular destins. Un rechin agitat va avea aripioarele pectorale îndreptate în jos, mișcările vor fi rectilinii, în zig-zag, postura arcuită și tonusul muscular tensionat. Dacă rechinul vi se pare agitat este mai bine să vă retrageți și de preferat să ieșiți din apă cât mai curând, într-o manieră calmă, respectând palierele de decompresie. Chair dacă rechinul a plecat trebuie să rămâneți atent, el putând reveni oricând. O distanță minimă ar fi 5 metri față de rechin, aici voi reveni cu detalii despre setările camerei foto.
9.Tehnica fotografică subacvatică : este esențial să discutați în brief-ul anterior scufundării despre modul în care se va desfășura scufundarea și să stabiliți cu buddy-ul vostru câteva reguli de urmat. Este esențial ca nimeni din grup să NU sperie, urmărească sau să atingă rechinul. De preferat ar fi ca grupul să fie compus dintr-un număr redus de persoane și să rămână compact. Ideal este ca fotograful subacvatic și buddy-ul său să se îndepărteze nițel de grup, pentru a avea posibilitatea să își facă pozele. Nu totdeauna este interesant să ai scafandri în cadru sau să te trezești împins/tras de către alți scafandrii din grup.
Eu prefer să încep să trag cadre imediat cum rechinul apare, plecând de la ideea că vor fi singurele cadre. De mai multe ori colegii de scufundare au intrat într-o stare de agitație și s-au repezit spre rechin, care, evident, a plecat.
Îmi setez camera cu două presetări pe butoane de acces rapid, unul cu setările pentru fotografiere folosind lumina zilei și una cu blitz, cu lumină de umplere.
Încep să fotografiez cu setările cu lumină ambientală, blizurile nefiind eficiente pe distanțe mai mari de 2 metri. Dacă rechinul este relaxat și cooperant încerc să revizuiesc cadrele, astfel încât să am grijă la fundal, lumina soarelui sau să gândesc scene mai complexe(siluete, sunburn, etc). În momentul în care am destule cadre, verific dacă și alți fotografi au avut șansa să își tragă cadrele.
În final schimb setările pentru fotografierea cu blitz, pentru câteva cadre iluminate. Blitzurile nu se vor orienta niciodată către subiect sau mai ales spre ochii rechinului. De obicei, lumina blitzurilor subacvatice trebuie să spele subiectul. Totdeauna folosesc difuzoare de lumină pe blitzuri iar acestea sunt orientate la 15-30 grade în exteriorul axei de fotografiere.
10. Ieșirea din apă
Când vă apropiați de finalul scufundării trebuie să aveți ruta de ajungere la suprafață prestabilită. Încercați să ieșiți cât mai rapid din apă, fără să petreceți timp la suprafață. Dacă sunteți recuperați cu zodiacul, este bine să vă înălțați SMB-ul și să așteptați sub apă apropierea bărcii, decât să plutiți la suprafață. Rămâneți alert și cu ochii pe rechin dacă încă mai este în preajmă.
Nu uitați de safety stop, de preferat să îl faceți în preajma bărcii, lângă scara de acces.
11. Concluzii
Scufundarea cu rechini implică riscuri. Sunt de acord cu acestă idee și cu faptul că nu este pentru toată lumea. Nu este un act de excentricitate sau de nebunie. Riscurile sunt de fapt o înlănțuire de factori și nu doar unul singur este responsabil de posibile atacuri. De aceea este bine să ținem seama de cât mai mulți din acești factori și să încercăm să minimizăm riscurile urmând câteva reguli simple.
Totuși experiența de a te scufunda în preajma acestor maiestuoase animale este deosebită din multe puncte de vedere și cred că poate fi încercată de cei mai curajoși dintre voi. Este primordială siguranța voastră dar și a rechinului și nici o poză nu merită riscul de a fi rănit.
Hey! Diving is fun! Dive safe!