Ideea de a te bagă in apa si a face scufundari cu rechini este pentru cei mai mulți o idee nebuneasca, pentru alții o idee de neconceput.
Dar exista o întreagă industrie de milioane de dolari care se bazează pe scufundările cu rechini. Aceste scufundări cu rechini sunt o experiența căutată de tot mai mulți scafandri, in diverse zone de pe glob sau cu diverse specii de rechini. Acesta atracție poate părea extrema sau specifica dependentilor de adrenalina dar aceste persoane sunt dispuse de eforturi financiare consistente pentru a fi in mediul lor cu aceste creaturi magnifice.
Acum știm, sau ar trebui sa știm, ca rechinii manifesta preponderent un comportament de evitare, fiind mai predispuși sa se îndepărteze de prezenta umană decât sa se apropie.
Totusi cum interactionam corect cu rechinii astfel încât sa fie sigur pentru ambele părți?
Exista câteva reguli elementare pentru interacțiunea cu rechinii:
- Sa iti cunosti limitele ca si scufundător: ar trebui sa îți evaluezi onest abilitățile de scafandru, poate nu te-ai mai scufundat de ceva timp sau poate încă ai probleme de flotabilitatea sau cu consumul de aer. Totodata poate sa îți fie frica, ceea ce nu este un neajuns sau nu te simți confortabil cu regulile impuse de respectivul centru de scufundări. Toate acestea trebuie evaluate si discutate cu cei de la centru de scufundări înainte sa intri in apa.
- Sa îți cunoști echipamentul – de scufundare si de foto/video: Ți-ai schimbat costumul cu unul nou sau ai o camera si carcasa de fotografiat noua? într-o scufundare cu rechini nu este momentul sa îți revizuiești flotabilitatea sau sa înveți cele 20 de butoane noi de pe carcasa.
- Sa fii atent la briefingul scufundării – cei de la centru de scufundări sunt cei care îți vor spune ce ai voie sau nu ai voie sa faci in timpul scufundării. Daca ai nelămuriri, frici sau ezitări ar trebui sa le discuți înainte de a te urca pe barca.
- Comportamentul in timpul scufundării: este important sa nu porți culori țipătoare, piese de echipament ce atarna după tine si daca foloseai selfie stick sub apa, încearcă sa nu impungi rechinul sau sa nenorocești toate cadrele celor de lângă tine. Încearcă sa te miști cât mai puțin, sa nu dai din membre dezordonat sau sa stârnești nisipul de pe fundul apei.
- NU uita – ești in mediul ambiant al rechinului si nu pe teritoriul tău: Tu trebuie sa ai grija sa nu ajungi in situații delicate si nu invers. Tratează rechinul cu respect si încearcă sa nu ii stai in cale.
Urmand aceste reguli de baza puteți sa va concentrați pe experiența minunata a interacțiunii cu rechinii in mediul lor natural.
O interacțiune responsabilă și respectuoasă cu rechini tigru servește și ca o oportunitate de a promova conservarea acestor specii vulnerabile. Scafandrii devin ambasadori pentru protejarea rechinilor și a habitatelor lor, contribuind la eliminarea temerilor neîntemeiate și promovarea importanței conservării ecosistemelor marine.
Interacțiunea dintre scafandru și rechinul tigru este mai mult decât o experiență subacvatică unică; este un moment de conectare între două lumi aparent separate.
Prin respect, înțelegere și promovarea conservării, această interacțiune devine un element esențial în dialogul continuu dintre om și acești minunați prădători de top.
Aici puteti vizualiza mai multe fotografii despre viata subacvatica aici:https://www.facebook.com/Fishtale.ro