Cel mai important element în orice tip de fotografie este lumina, iar acest lucru nu este diferit nici sub apă. Totuși, există elemente care fac fotografia subacvatică mai specială. Diferența majoră constă în spectrul de lumină; lumina se descompune în trei culori primare – roșu, albastru și verde. Pe măsură ce cobori în apă, roșul este primul care este absorbit, urmat de portocaliu și galben. Culorile dispar sub apă în aceeași ordine în care apar în spectrul de culori.

Chiar și la o adâncime de doi metri, se va observa o pierdere semnificativă a culorii roșii. Acest lucru explică de ce, atunci când faci snorkeling sau te scufunzi, vezi lucrurile într-o paletă de albastru sau verde, în funcție de locul unde sunt realizate.

Cu cât cobori mai mult, cu atât scena va deveni mai întunecată și albastrul va fi mai predominant iar pierderea culorilor din spectrul roșu va fi mai semnificativă. Adesea, o scenă wide, dominată de albastru, este de dorit pentru o fotografie subacvatică.
Totuși, dacă fotografiezi fauna subacvatică, vei dori să captezi acele culori vibrante, care se regăsesc la speciile marine.

Pentru a surprinde aceste culori, avem două opțiuni principale: balansul de alb sau folosirea unei surse de lumină artificială.
Majoritatea camerelor au o setare de balans de alb și pot face o treabă rezonabilă, în special în ape de mică adâncime, la aproximativ cinci-zece metri.
La adâncimi mai mari, de treizeci de metri sau mai mult, doar balansul de alb nu va putea compensa suficient pierderea culorii roșii. Opțiunea preferată este utilizarea unui blitz subacvatic sau „strobe”. Prin adăugarea unei surse de lumină, reintroduci lumina roșie și obții o reprezentare mai exactă a culorilor.

Cu un blitz de suprafață, lumina ta va călători doar o anumită distanță. Chiar și cele mai bune blitzuri subacvatice au o rază de acțiune limitată. Majoritatea fotografilor subacvatici optează pentru un obiectiv wide, care le permite să se apropie de subiect și, astfel, să lumineze o zonă mai mare, obținând o gamă de culori mai bună.

Pentru fotografierea macro subacvatică, nu este necesară o cantitate mare de lumină. Înainte de a investi într-un strobe subacvatic de calitate, poate fi folosit blițul intern al camerei, cu un difuzor atașat. Aceasta este o configurație excelentă, deoarece răspândește lumina uniform, permițându-mi să obțin imagini uimitoare de aproape cu micii locuitori subacvatici.

În concluzie, există avantaje considerabile în capturarea imaginilor subacvatice. O bună parte din fauna marină îți permite să te apropii. Fotografierea faunei pe uscat presupune adesea o provocare de proximitate; pe măsură ce te apropii, animalele fug. Deși acest lucru este valabil pentru multe viețuitoare marine, scufundările în apele tropicale calde oferă adesea senzația că te afli într-un acvariu înconjurat de pești. Acesta este unul dintre motivele pentru care iubesc atât de mult fotografia subacvatică; mă simt cu adevărat ca și cum aș împărți apa cu locuitorii ei.

Oceanul este în mare parte imprevizibil, atât în ceea ce privește condițiile cât și în ceea ce poți întâlni, făcând totul foarte palpitant. Nu știi niciodată ce poate apărea și uneori poate fi cu adevărat uimitor.

Mai multe fotografii subacvatice puteti vizualiza : https://www.facebook.com/Fishtale.ro

