Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Lumina de focalizare in fotografia subacvatica

Lumina este unul din elementele cheie ale fotografiei subacvatice. Pentru ca spectrul luminos si coloristic se atenueaza odata cu adancimea scufundarii, este esential sa existe o sursa aditionala de lumina.
Este important sa existe un blitz extern subacvatic care sa asigure o fotografie reusita indiferent de adancime.
Despre blitzuri subacvatice vom povesti intr-un post viitor.

Acum vreau sa va povestesc despre lumina aditionala sau lumina de focalizare. Majoritatea camerelor intampina probleme in a focaliza in mediul subacvatic si acesta din diferite motive: iluminarea slaba, suspensii din apa, culoarea uniforma, etc.
De obicei, orice scafandru poarta o laterna subacvatica ce ii permite sa lumineze diferite zone din recif, sa urmareasca un animal, sa lumineze calea de acces in epave. Bineinteles ca aceeasi lanterna este esentiala pentru scufundarile de noapte. Pentru fotograful scafandru este important sa aiba mai mult decat o simpla lanterna subacvatica ci o lumina de focalizare.
Acesta se diferentiaza de lanternele comune prin:
-timpul de iluminare
-genul de bec
-diferite intensitati ale fascicolului;
-diferite game coloristice ale fascicolului
-functie automata de stingere la declansarea blitzului extern.
Aceste caracteristici va pot da o idee orientativa atunci cand veti decide sa achizitionati o astfel de lumina de focalizare.

Ca si functie principala – cum ii spune si numele, acesta lumina ne ajuta sa focalizam mai rapid pe un obiect ce se afla la distanta de maximum 3 m. Fascicolul luminos se poate regla pe diferite intensitati 250/400/1000 lumeni sau pot avea diferite valori 4500/5000/6000 K. Exista modele ce permit atasarea de filtre colorate – rosu fiind cel mai intalnit.
Pentru a se evita aparitia haloului luminos produs de fascicolul luminos in jurul subiectului, aceste lanterne au o functie automata de stingere in momentul declansarii blitzului.
Pentru scufundarile de noapte aceste lumini se pot folosi ca si lumina generala de ghidare in timpul scufundarii, in plus fiind atasata de carcasa nu va ocupa o mana. Aceste lumini sunt eficiente de la intensitati de 70-100 lumeni.
Daca doriti sa le folositi ziua, va trebui sa cautati performante mai bune de la 250 lumeni in sus.
Desi nu sunt neaparat ieftine, sunt recomandabile pentru ca:
-va inlocuiesc cu succes lanterna subacvatica comuna,
-sunt mai compacte si mai puternice,
-se pot monta pe carcase,
-lumina este mai difuza,
-lumina rosie nu este deranjanta pentru fauna subacvatica deoarece nu disting spectrul rosu.


related post

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén