Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Backscatter in fotografia subacvatica

Backscatter – problema iluminarii scenelor sub apa,

Backscatter este fenomenul produs de sedimente, plancton sau mici creaturi ce plutesc in apa in momentul in care acestea sunt iluminate cu o sursa de lumina care este mai puternica decat lumina ambientala. Cand aceste particule sunt iluminate ele devin mult mai vizibile datorita fundalului mai intunecat, aparand in poze ca si o ninsoare densa.
De obicei ne intalnim cu acest fenomen in cadrul scufundarii de noapte, cand suntem nevoiti sa folosim surse artificiale de lumina. Lumina produsa de blitzurile externe vor lumina puternic particulele din apa, fundalul fiind negru, ceea ce va produce un efect de backscatter foarte vizibil.
Exista cateva tehnici care ajuta la atenuarea acestui fenomen dar trebuie sa fiti constienti ca nu veti putea scapa de backscatter in totalitate.
Varianta cea mai simpla este utilizarea luminii ambientale si renuntarea la lumini ajutatoare.
Ajuta sa se fotografieze in sensul de curgere a curentului subacvatic, sa se creasca nivelul ISO si sa se foloseasca o apertura mare.
Daca se foloseste blitzul incorporat al camerei trebuie sa se utilizeze un difuzor de lumina, mai ales pentru camerele compacte.
Daca se folosesc blitzuri externe, va trebui sa fie departate cat mai mult de lentila camerei, in lateral si orientate catre exterior.
O alta cauza este dimensiunea coloanei de apa dintre obiectiv si subiect. Pentru a reduce cantitatea de suspensie care poate afecta fotografia este bine sa se micsoreze distanta dintre subiect si camera foto.
O galerie de imagini ce au fost realizate in conditii de vizibilitate de max 10m si cu o cantitate crescuta de plancton se poate vizualiza aici


related post

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén