Click pe imaginea de mai sus pentru vizualizare galerie de imagini.
Olympus Stylus Tough TG 4 este ultimul model de cameră destinată aventurierilor de tot felul – poți să o scapi de la 2 metri, să o bagi sub apă până la 15m, să o congelezi la -10 Celsius, să o zdrobești cu o forță până la 100kg. Pe deasupra este și rezistentă la praf. Eu am fost ceva mai iertător și am luat-o într-o vacanță în Grecia.
Părerea generală fost pozitivă despre Tough TG4, cu unele limitări legate de absența controlului Manual al funcțiilor camerei. Dar mai încântați s-au arătat prietenii ce m-au însoțit în acestă vacanță, și care nu sunt atât de cârcotași ca mine. După ce le-am arătat primele poze realizate cu Tough TG4 majoritatea s-au arătat interesați să o încerce, așa că Tough TG4 a beneficiat de o testare intensivă.Concluzia este: pentru cei ce nu vor să-și bată capul cu prea multe butoane și comenzi, TG4 te ajută să realizezi imagini uimitoare.
Testarea a început încă de pe drumul spre Grecia, cu câteva instantanee realizate din mersul mașinii sau la scurtele opriri de pe marginea drumului. Pozele au fost realizate mai mult ca și instantanee și nu neapărat cu o compoziție studiată.
Avantajul meu a fost că folosisem modelul anterior Tough TG3, neavând nevoie de mult timp să iau cunoștință cu butoanele și setările camerei. Marea diferență față de modelul anterior este pentru mine…faptul ca poti coborî până la 15 metri sub apă și că acum poți înregistra imaginile în format RAW(ORF) – fapt ce îți permite procesarea ulterioară a imaginilor într-un program de editare.
Olympus Stylus Tough TG 4 este echipată cu senzor CMOS de 16MPx, cu lentilă f2.0, cu un range între 25mm și până la 100mm.
Alte funcții de acum normale pentru camerele foto sunt GPS încorporat, busolă și abilități de conectivitate WIFI. Pe lângă faptul că poți trimite imaginile imediat, poți utiliza smartphone-ul pentru controlul de la distanță al camerei.
Testarea subacvatică s-a realizat în condiții de snorkeling, imaginile fiind realizare la suprafață sau prin scufundare în apnee, la adâncimi de maxim 6 – 8 m.
Cel mai mult i-a plăcut posibilitatea de a utiliza camera în modul Microscop sub apă, realizând câteva imagini macro reușite. Problema a fost de focalizare, la suprafață valurile mi-au dat bătăi de cap, iar în apnee, timpul scurt avut la dispoziție pentru compus, focalizat, fotografiat. Ce-i drept… trebuie să recunosc că abilitățile mele de scufundare în apnee sunt limitate.
Am folosit diferitele moduri de presetări din modul Underwater – Macro/ Wide și Action – din cele 5 disponibile pentru a putea să abordez diverse compoziții. Modul macro este puțin ciudat pentru că aparatul zoomează singur până la un punct, ceea ce este derutant sub apă, imaginea pierzandu-și focalizarea sau este ușor să scapi din observație subiectul, mai ales dacă este unul minuscul. Cum spuneam, m-am împăcat mai bine cu modul Microscope.
Dintre cele 19 presetări din modul Scene – am folosit în principal Lanscape și Beach pentru a obține imagini mai pline de culoare. Camera s-a dovedit un companion de nădejde pentru vacanță, am fost plăcut surprins de calitatea imaginilor realizate.
Concluzii:
Ce mi-a plăcut:
Corpul compact ce încape în buzunarul de la șort;
Rezistența nativă la diverși factori de mediu – în cazul meu apă, căldură, nisip.
Senzorul de calitate ce ajută la obținerea unor poze de calitate;
Formatul RAW pentru imagini;
Ecranul de rezoluție înaltă;
Diferite presetări care îți dau voie să experimentezi.
Ce nu mi-a plăcut:
Lipsa controlului Manual al funcțiilor camerei;
Pentru filmarea sub apă recomand un accesoriu(targă/ mâner) care să confere mai multă stabilitate camerei.
Olympus Stylus Tough TG 4 poate fi accesorizat cu o listă lungă de opționale, de la carcase subacvatice, lentile wide, lumini, sisteme de prindere, etc. Vă voi prezenta diferitele posibilități de configurare a lui Tough TG4 pentru fotografia subacvatică, varianta sub -15m, într-un post viitor, după ce mă voi întoarce de la workshopul de fotografie subacvatică de luna viitoare.
Aparatura fotografică a fost pusă la dispoziție de către Olympus prin MGT Educațional SRL.