Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Olympus OMD EM5 MarkII – testare subacvatică

Click pe imaginea de mai sus pentru a vizualiza galeria foto

Am avut ocazia să testez sistemul compus din camera Olympus OMD E M5 MarkII, obiectiv M.Zuiko 60mm macro împreună cu carcasa Olympus PT EP13, lumini 2 x Olympus UFL3.
Deși mi-aș fi dorit să am posibilitatea de a testa sistemul la o scufundare de noapte, acest lucru nu a fost posibil datorită unui factor mai greu de controlat – vremea. Am avut parte de o mare agitată, cu valuri înalte și curenți puternici, astfel ghizii de scufundări au anulat scufundările de noapte programate.

P8260038-1

P8260042-1-2

P8260042-1
În ciuda condițiilor de scufundare am decis să intru la o scufundare drift cu un set-up de macro, ceea ce nu este o idee prea bună. Fotografia subacvatică de macro presupune ape calme, adâncime mică, subiecți imobili sau foarte cooperanți. A intra la o scufundare la peretele unui recif, în care curentul te poartă cu diferite viteze nu reprezintă cea mai bună alegere pentru lentila de 60mm și este destul de complicat să realizezi fotografii macro.
Carcasa PT -EP13 este relativ compactă, cu butoane generoase ce îți permite accesarea tuturor funcțiilor camerei.
Cei de la Olympus au decis modificarea sistemului de porturi față de modelul anterior -PT 08, ce avea un sistem simplu de schimbare a porturilor carcasei, cu un levier și un ring. Acesta permitea schimbarea portului sau a obiectivului camerei fără a deschide carcasa. Pentru sistemul PT EP13 trebuie să folosești o surubelniță în cruce, care desface șurubul unui opritor, situat la interiorul carcasei, după care se desfiletează portul. Cei de la Olympus au considerat că acest sistem este mai sigur, dar este destul de complicat în practică.
Carcasa este din policarbonat, rezistentă până la 60 m adâncime, și poate fi accesorizată cu tot felul de componente. Aș recomanda protecția de ecran, care umbrește ecranul în condiții de lumină puternică și totodată protejează de zgârieturile inevitabile.
P8260020-1

P8260045-1

P8260051-1

P8260087-1
Portul permite utilizarea, cu adaptor, a lentilelor ude de macro, care oferă factori de multiplicare mai mari de 1:1.
Am setat camera pentru fotografia de macro și mi-am personalizat butoanele cu funcțiile cele mai utilizate. Am preferat să folosesc butonul de HDR al camerei cu o nouă funcție – manual focus, foarte utilă în fotografia de macro. Ecranul l-am setat pentru enhanced view, ce te ajută să ai o imagine mai bună decât cea trimisă prin lentilă, mai ales în zonele de iluminare scăzută.
Un alt avantaj este posibilitatea de a seta intensitatea blitzului camerei la valori subunitare. Am ales 1/64 ceea ce permite să faci economie de baterie, blitzul de pe camera fiind folosit doar pentru declanșarea luminilor externe.
Luminile externe – UFL 3 sunt blitzuri subacvatice alimentate de 4 acumulatori AA și pemite setarea lor în modul TTL și Manual. Interesant este faptul ca au integrate lumini de focalizare în blitz, apăsând comutatorul on-off. Din păcate, nu există opțiunea de lumină roșie pentru acestă lumină de focalizare, ceea ce ar fi fost recomandabilă pentru viețuitoarele subacvatice, ce nu sesizează acestă culoare.
Blitzurile conferă o lumină puternică și este recomandat de a fi utilizate cu difuzor de lumină, ce vine ca și accesoriu pentru UFL3.
Am folosit blitzurile externe în modul Manual, sistemul TTL limitând o parte din opțiunile de control ale imaginii obținute.
În general, OMD M5MarkII se comportă exemplar sub apă. Sistemul de stabilizare în cinci axe ajută mult la compensarea mișcărilor inerente din subacvatic. Sistemul de focalizare cu 81 de puncte te ajută să obții cadrul dorit. Deși lentila de 60mm macro nu este una dintre cele mai rapide ca și focalizare, totuși am reușit să focalizez mulțumitor, pentru condițiile de scufundare.
Am fotografiat mai mult portrete de pești decât viețuitoare minuscule, ceea ce nu este atât de spectaculos dar este destul de provocator, în momentul în care atât eu cât și subiectul ne aflam în mișcare permanentă. Bineînțeles, cei mai vioi au fost Anemone Fish – ce își apără anemona cu dârzenie.
P8260061-Edit-1

P8260069-1

P8260070-1

P8260072-1
Acest test a fost posibil datorită parteneriatului dintre Olympus prin MGT Educațional și Asociația de Fotografie de Mediu și Ecologie – WEPA – în timpul workshopului de fotografie subacvatică, Marea Roșie, August 2015.

Next Post

Previous Post

© 2025 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén