In cele ce urmeaza va voi povesti despre lentila M.Zuiko 60mm 1:2.8, o lentila de macro, elementara pentru fotografia subacvatica.
Am primit de multe ori intrebari referitoare la echipamentul folosit pentru fotografia subacvatica, ce camera, ce carcasa, lumini, blitzuri, etc. Daca la camerele compacte este simplu – mai toate au o lentila zoom, la camerele cu obiective interschimbabile(D-srl sau mirrorless), lucrurile sunt mai complicate.
In primul rand fiecare obiectiv va trebui corelat cu un dome sau un port specific pentru carcasa subacvatica. De cele mai multe ori, domul este pentru lentile wide si portul este pentru lentile macro, fixe sau zoom.
Pentru un punct de plecare in construirea unui sistem subacvatic, avand ca baza un corp de camera fotografica cu obiective interschimbabile, trebuie minim 2 obiective – macro si wide si un port, respectiv un dome. La acestea se mai pot adauga si alte obiective, in functie de stilul fotografic ce se doreste a fi abordat.
Aceasta este punctul de plecare ca si teorie.
In ultima expeditie WEPA, la Marea Rosie, am avut posibilitatea sa testez urmatorul set-up, pus la dispozitie de Olympus Romania : Olympus OMD E-M1 cu doua obiective: macro M.Zuiko 60mm 1:2.8 si fisheye M.Zuiko 8mm 1:1.8. Alaturi de aceste am avut o carcasa PT-EP11 si un dome. Suprinzator si pentru mine a fost faptul ca am putut sa introduc lentila de macro in dome(acesta este utilizat im preuna cu lentilele wide sau fisheye) si sa o folosesc.
Desigur, am facut economie de ceva spatiu in bagaj si nu a trebuit sa mai schimb porturile, odata cu lentilele. Impedimentul principal a fost imposibilitatea de a utiliza lentila de macro in modul de focalizare manual.
Revenind la prezentarea lentilei de astazi lentila M.Zuiko 60mm 1:2.8, va prezint cateva din caracteristicile tehnice:
-F2.8- f22
-13 elemente, cu 10 grupuri de lentile
-weather sealed – buna pentru eventualele urme de umezeala din carcasa
-echivalentul a 120mm pe un full frame –
-distanta de focalizare minima – 19 cm
-focalizare rapida – peste Panasonic 45mm macro
Mai multe detalii si reviewuri puteti gasi pe situri de specialitate.
Eu as vrea sa va povestesc despre experienta subacvatica cu un sistem ce foloseste acesta lentila.
Olympus OMD M1 si M.Zuiko 60mm macro este o combinatie de succes in lumea subacvatica, facand fata cu brio la multe sisteme Dsrl.
Obiectivul focalizeaza cel mai aproape la 19cm, avand un factor de marire de 1:1, acesta inseamna ca poti umple cadrul cu un subiect care masoare 17,3 x 13 mm – dimensiune standard a senzorului din camerele 4/3.
Lentila este destul de rapida in focalizare, totusi trebuie sa te obisnuiesti cu ea la o prima utilizare. Are tendinta sa agate, atunci cand faci trecerea de la subiect apropiat la unul mai indepartat. Deasemenea am apreciat distanta convenabila de lucru, mai ales pentru subiectii speriosi.
Cu portul potrivit, se pot adauga lentile umede de macro, ce se instaleaza pe portul carcasei si care pun la dispozitie factorii de marire mai mari de 1:1 pentru fotografia supermacro. Desi instalarea acestor lentile umede va afecta distanta de focalizare, deci va trebui cautati subiecti inerti sau docili.
Lentila iti permite sa abordezi atat fotografie de portret cat si fotografia de macro. Apertura de f2:8 creaza un bokeh interesant, in jurul subiectului.
Recomandarea mea este de a utiliza vizorul camerei in locul ecranului pentru vizualizarea cadrului si focalizare, altfel va fi destul de derutant sa treci cu privirea de la subiect la ecran si inapoi.
Pentru ca nu am avut portul specializat de macro care vine cu un un inel si buton special cu ajutorul caruia poti sa focalizezi manual sub apa, am folosit urmatoarea combinatie. Am instalat pe unul din butoanele de acces rapid functia de focalizare manuala(FN1) – Omd M1 are o multime de astfel de butoane(adica 6) si am procedat dupa cum urmeaza: setezi camera pe focalizare manuala, apesi butonul declansator pana la jumatate, apoi apropii camera de subiect pana acesta devine clat in vizor, si cand esti multumit de rezultat, declansezi butonul pentru a inregistra imaginea. Astfel poti sa folosesti focalizarea manuala fara sa ai acces la inelul de focalizare de pe obiectiv.
In momentul de fata este una din lentilele cele mai recomandate in lumea mirrorless pentru fotografia de macro, totusi trebuie sa recunoastem oferta este destul de saraca in acest domeniu.
Imaginile au fost realizate cu un sistem de fotografie subacvatica Olympus OMD E M1, lentila fisheye M.Zuiko 60 mm 1:2.8, 2xblitzuri externe UFL-3.
Imaginile au fost realizate in cadrul unui proiect de documentare al WEPA.ro
Echipamentul de fotografie subacvatica a fost pus la dispozitie de Olympus Romania prin MGT Educational. Multumesc pentru sustinere si implicare.