Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Fotografia subacvatica in bazin

Odata cu sosirea anotimpului cald si deschiderea piscinelor in aer liber, fotografia subacvatica la bazin este din ce in ce mai populara. Tot ce iti trebuie este un aparat rezistent la apa sau o carcasa subacvatica si un model, care sa pozeze.
Totusi, trebuie avute in vedere cateva elemente esentiale in fotografia subacvatica:

Planificarea
Pregatirea recuzitei si a elementelor auxiliare, ce vor aparea in cadru. Va fi nevoie de materiale de backup ( sunt multe materiale care nu se vor comporta in apa conform asteptarilor si multe se vor strica in contact cu apa). Mereu trebuie sa aveti solutii de schimb sau de rezerva.
Este bine sa aveti cadrele deja stabilite, discutate cu modelul si coordonate cu safety guy.

IMG_5151

Siguranta
Siguranta vine pe primul loc. Sedintele cu model la bazin sunt, teoretic, sigure dar, odata cu trecerea timpului, organismul va obosi. Este bine sa fii pregatit pentru eventuale incidente ce pot aparea. Pare facil sa stai 30-40 de secunde, in apnee, sub apa, dar cand trebuie sa ai grija de pozitia corpului, sa te coordonezi cu fotograful, sa arati relaxat si sa ai grija si de recuzita, lucrurile se complica.
Este esential sa existe un safety guy – un scafandru autonom care sa aiba suplimentar o butelie de aer cu aparat de respirat montat, pentru a alimenta cu aer modelul sub apa. Daca modelul nu a mai folosit niciodata un detentor, va trebui sa primeasca o instruire elementara, despre cum se foloseste un aparat de respirat subacvatic.
Este important ca modelul sa poata respira sub apa, mai ales cand este implicata recuzita auxiliara, pentru a se putea aseza in pozitia dorita de fotograf, fara sa fie nevoie sa iasa la suprafata dupa aer.

Safety Guy

Safety Guy

Comunicarea
Fotograful si modelul subacvatic vor trebui sa isi stabilesca un minim de semne cu ajutorul carora sa poata comunica sub apa. Este obligatoriu sa existe semne de siguranta intre cei doi protagonisti. Trebuie sa tineti cont de faptul ca in momentul in care modelul deschide ochii in apa, capacitatea sa vizuala va fi mult limitata. Pentru cadre mai complicate este bine ca modelul sa poarte ochelarii sau masca subacvatica, pana se stabilizeaza, apoi ii va inlatura pentru fotografie.

DSC05633-1

 

DSC05636-1

Timp
Timpul necesar unei sedinte foto sub apa este de cateva ori mai mare decat al unei sedinte foto pe uscat. Indiferent cat ai fi de pregatit, de ordonat, de calculat. Sub apa, ca sa faci acelasi lucru pe care-l faci pe uscat, dureaza mai mult. Setarile camerei, configurarea luminilor, postura modelului, aranjarea recuzitei, totul va consuma mai mult timp. Este bine sa luati in calcul acest lucru, mai ales daca va trebui sa inchiriati bazinul respectiv, cu ora.

DSC05668-1

Fizica
Apa este un mediu diferit de aer, prin densitate sa si de aici implicatiile de reflectie, refractie, etc. . Trebuie avut in vedere claritatea apei, eventuale suspensii din apa, culoarea peretilor bazinului, adancimea, temperatura apei, etc.
Referitor la temperatura, chiar daca apa din bazin are 28-30 de grade trebuie tinut cont de faptul ca organismul uman va pierde caldura, chiar in acesta apa, considerata calda. Dupa 2-3 ore petrecute in apa, organismul se va raci. Daca fotograful poate sa poarte un costum umed de protectie, cu modelele este o situatie diferita. Este indicat sa existe pauze in care modelele sa se hidrateze si sa se poata incalzi.

DSC05660-1

Echipament
Inafara de camera fotografica si carcasa subacvatica de protectie va fi nevoie de cateva alte accesorii pentru o sedinta foto subacvatica.
Luminile sunt un factor esential. Aici discutam despre sisteme de lumini subacvatice – blitzuri sau lanterne subacvatice, ce se pot sincroniza cu camera fotografica, pentru a aduce mai multa lumina in cadru. Pentru efecte speciale se pot folosi lumini exterioare, care trebuie sa fie pozitionate pe marginea bazinului, proiectoare sau blitzuri care sa fie rezistente la umezeala. O atentie deosebita trebuie avuta la alimentarea cu curent electric a acestor dispozitive.

Un alt accesoriu esential sunt greutatile pentru lestarea modelelor sau ale altor elemente ce fac parte din scenariu. Modelele vor trebui lestate pentru a putea sta confortabil si a poza dupa indicatii sub apa. Majoritatea obiectelor ce se doresc a fi prezente in cadrul fotografic, dar care au o flotabilitate pozitiva, vor trebui lestate. Deci va trebui sa existe lest, sisteme de prindere si de mascare a acestor greutati.

DSC05680-1

 

Pe scurt acestea sunt elementele esentiale pentru o sedinta foto subacvatica reusita.

Despre fotografia subacvatica cu model mai puteti citi aici: Fotomodelul subacvatic

Sedinta foto face parte dintr-un proiect al asociatei WEPA, despre voi povesti cu alta ocazie.
Multumiri tuturor celor ce s-au implicat in acest proiect :
Modele subacvatice : Claudia Milea si Margareta Ohanesian
Safety Guy : Dragos Anton
Centrul de scufundari: Seahorses Dive Center
Suport oferit de instructor de scufundari Valentin Voica.

DSC05787-1

DSC05710-1

DSC05661-1

Next Post

Previous Post

© 2024 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén