Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Moalboal: Sardine Run

Moalboal-Sardine Run: la fel ca mai cunoscutele bancuri de sardine din Africa de Sud, sardinele din Moalboal atrag un număr substanțial de predători, cum ar fi bancuri de ton, macrou și ocazional, rechinul-vulpe. Regiunea este faimoasă pentru pereții verticali acoperiți cu corali, care încep de la marginea plajei.
Pereții de corali moi sau duri sunt populați de bancuri de pești de recif, printre cei mai deosebiți sunt bancurile de Razorfish(Aeoliscus strigatus) sau Shrimpfish care se ascund printre corali.

Adevărata perlă a scufundărilor este insula Pescador, care se află la doar 15 minute de mers cu barca.
Povestea spune că acum câțiva ani în urmă au apărut din senin bancuri uriașe de sardine, care apoi au dispărut la fel de neașteptat. În următorul an, au apărut din nou și de atunci au rămas permanent în zonă. La fel ca mai cunoscutele bancuri de sardine din Africa de Sud, sardinele din Moalboal atrag un număr substanțial de predători, cum ar fi bancuri de ton, macrou și ocazional, rechinul-vulpe.

Sardine-run_2

Sardine-run_1

Când am ajuns noi, bancurile de sardine s-au mutat chiar la margine plajei, unde începe peretele vertical, ce coboară până la 600 metri adâncime. Surpriza a fost că am putut experimenta întâlnirea cu bancurile de sardine la o partidă de snorkeling, la 20-30 de metri în larg.
Supriza a fost imensă, deoarece ieșisem la o tură de snorkeling la marginea plajei, să verificăm echipamentele de fotografie subacvatică și reciful de corali. În timp ce butonam noul Olympus TG Tracker și căutam subiecți mai interesanți de filmat, am zărit o umbră ce părea să se întindă de tot câmpul vizual subacvatic. Am lăsat peștișorii de recif și am început să înot spre larg. Am realizat că umbra din fața mea erau bancurile de sardine. Am început să filmez și să încerc să surprind cât mai mult din mișcarea metalică a sardinelor, aflate doar la 2-3 metri de suprafața apei. Am comutat apoi pe modul foto și am tras câteva cadre de control, să testez și senzorul foto al Olympus TG Tracker(hands-on review-aici).

Sardine-run_3 – TG Tracker

Sardine-run_5 -TG Tracker

Condițiile de lumină erau destul de bune, deși apa nu era la fel de clară ca cea din Egipt. Dar mai mult de atât nu poți să iți dorești. Bancuri de sardine la snorkeling, o zi cu soare și o camera subacvatică cu o lentilă cu deschiderea de 204 grade.
Totuși îmi doream să pot fotografia bancurile de sardine de dedesubt, cu aparat de respirat autonom, abilitățile mele de freediver nu sunt cele mai bune performante.
Așa că am pornit spre centrul de diving pentru a pregăti viitoarele scufundări.
Am ales să ne scufundăm cu cei de la Savedra Diving Center. Centru este suprinzător de mare ca suprafață, cu camere largi și spații destinate echipării/ dezechipării, întreținerii/curățirii echipamentelor sau depozitării lor. Au mult personal și pare mereu aglomerat. Noi am fost mulțumiți de interacțiunea și experiența cu ei. Am făcut 2 scufundări la Pescador Island și alte două la epava unui mic avion(Airport diving site) și una la mal, cu bancurile de sardine.

Savedra Diving Center – TG Tracker

Airport_1

Airport_2

Scufundările la Pescador Island au fost destul de spectaculoase prin bogația de vietăți găsită aici. Fiind rezervație naturală și cu o apă bogată în nutrienți reciful era bine populat iar vietățile aveau dimensiuni surprinzătoare.
Singura problemă a fost decizia ghizilor de scufundări de a ne scufunda pe partea vestică a insulei, cea care era ascunsă soarelui la acel moment. Condițiile de iluminare au fost dificile iar multitudinea de plancton din apă nu m-a ajutat la realizarea unor poze clare.

Una din viețuitoarele ce mi-a atras atenția au fost câteva exemplare de Dijbouti Giant, care m-a impresionat prin dimensiunile sale – de circa 20-25 cm, în mod normal fotografiind rude ale sale de 2-3 cm(nudibranch).

Djibouti Giant

Galeria de imagini pentru Sardine Run se poate vizualiza accesând linkul – http://fishtale.ro/portofoliu/sardine-run

Sardine run_6

sardine run_7

 

Next Post

Previous Post

© 2025 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén