Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

De ce sa participi la un Workshop de fotografie subacvatica?

De ce sa participi la un Workshop de fotografie subacvatica ?

Poate unii dintre voi nu au auzit despre workshop de fotografie subacvatica. In continuare va voi povesti ce este si de ce e bine sa participi la un astfel de workshop, daca esti pasionat de fotografia subacvatica.

In 2006 am decis sa imi iau primul meu sistem de fotografie subacvatica – un sistem Intova – format din camera si carcasa din policarbonat – care, trebuie sa recunosc, avea un senzor groaznic iar pozele ieseau toate albastru-verzui!

prima scuza a fotografului subacvatic: Nu e buna camera!

La fel am crezut si eu iar dupa un an de zile schimbasem vreo 2-3 sisteme de fotografie subacvatica. Calitatea pozelor nu se ameliorase prea mult fata de imaginile ce le vedeam pe net, la diversi fotografi subacvatici celebri.

Atunci am luat in considerare sa merg in primul meu workshop de fotografie subacvatica, un workhop sustinut de Mark Webster – un fotograf subacvatic britanic, celebru pentru cartile si copertile de revista publicate. Dupa acesta experienta am inceput sa ma axez, in principal, pe astfel de excursii de scufundari, pentru a putea sa imi imbunatatesc tehnica de fotografiere dar si sa impartasesc cu ceilalti din experienta mea.

Cum spuneam ca sa cheltuiesti bani pe camera, lentile, carcase subacvatice, blitzuri subacvatice, brate, lumini de focalizare, etc este usor dar nu va garanta succesul fotografic. Sunt imagini ce pot sa iasa reusite, cand astrele se aliniaza si sub apa. Dar daca acestea sunt bune din intamplare, nu inseamna ca e bine. Din pacate doar lectura de manuale, carti sau review-uri nu ajuta prea mult. Cand se da examen de conducere, nu se ia carnetul doar cu examenul teoretic. Si nici nu inveti sa conduci doar citind manualul de utilizare al automobilului. Este bine sa stim teorie dar nu va inlocui niciodata experienta de sub apa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce este un workshop de fotografie subacvatica?

Prima cerinta ar fi o buna abilitate de a te scufunda autonom: flotabilitate, consum de aer, deplasare sub apa, siguranta si incredere in sine. Si, hai sa zicem, un minim de 50 scufundari realizate in mare/apa deschisa.

Ar fi de folos si cunostinte de baza despre fotografie in general si despre sistemul tau fotografic, in particular.

De obicei, au loc pe vase de liveaboard, unde se aduna circa 20 de persoane pasionate de fotografia subacvatica si care sunt asistati de un tutore, un fotograf subacvatic cu experienta.  Pe langa scufundarile propriu zise, ai sansa sa experimentezi, sa inveti, sa te perfectionezi alaturi de alti pasionati de fotografia subacvatica. Vei gasi pe cineva care iti poate explica unde ai gresit si cum sa abordezi diferit un anumit cadru. Ideea e ca nu inveti doar de la tutorele ce sustine workshopul ci si de la ceilalti participanti.

Un alt avantaj al workshopului de fotografie subacvatica este modul in care te scufunzi. Scufundarile sunt mult mai relaxate si focalizate pe diferite stiluri de fotografie sau diferite subiecte, astfel ca nu mai exista grija sa te pierzi de grup sau de ghid. Scufundarile sunt astfel gandite ca sa maximizeze timpul cu subiectul sau sansa de a face fotografiile pe care ti le doresti. Spre deosebire de programul normal de scufundari, ai sansa sa te intorci intr-un loc, daca vei dori sa refaci un cadru. Poti sa fii in apa in anumite momente cheie din zi – rasarit, apus, etc.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cum arata o zi de workshop de fotografie subacvatica?

In general, programul se adapteaza in functie de nivelul participantilor. Daca sunt mai multi incepatori, vor exista 2-3 ore pe zi, cand se vor tine sesiuni de teorie cu accent pe setarile camerei, modul de abordare al subiectului si elemente de baza de compozitie.

Daca participantii sunt  de nivel intermediar, atunci o zi normala incepe cu o scurta sesiune de dimineata, unde se stabiliesc obiectivele pentru ziua/scufundarea respectiva  – ce gen de fotografie se va aborda, daca se va urmari cu precadere un anumit subiect – epava, animal marin, etc. Participantii vor primi sfaturi practice de compozitie, iluminare a cadrului, setari ale camerei, etc. Intre scufundari, in cursul zilei se pot verifica pozele realizate in cadrul ultimelor scufundari si poti discuta cu tutorele pe marginea lor. Seara este timpul sa se vizualizeze imaginile zilei si sa se discute in detaliu anumite aspecte ale imaginilor, modul in care au fost ele realizate sau cum poti sa le imbunatatesti.

Fiecare zi are de obicei o tema – o anumita culoare, portret de pesti, siluete, patternuri, epave, etc. ceea ce permite participantilor sa exerseze o anumita tehnica si sa isi construiasca un portofoliu de imagini  dorite.

Ce echipament ai nevoie pentru un workshop de fotografie subacvatica?

Este important sa ai o camera si carcasa subacvatica pentru ea. Ar trebui sa iti cunosti sistemul subacvatic si sa il fi testat serios la suprafata. Este important sa cunosti comenzile camerei si modul in care functioneaza acestea pe carcasa. Se numeste memorie musculara si ar fi indicat ca sub apa, sa poti sa butonezi comenzile camerei fara sa cauti fiecare buton in parte.

Alaturi de camera si carcasa subacvatica este bine sa ai lumini externe – lumini de focalizare sau lumini video si/sau blitzuri externe. Ar fi de ajutor sa ai si lentile de macro sau wide. Pentru cei ce inregistreaza imaginile in format raw este bine sa existe un laptop cu un program de editare pentru convertirea lor in jpeguri.

Workshopul de fotografie subacvatica poate fi locul unde iti imbunatatesti tehnica de fotografie subacvatica si sa iti dezvolti creativitatea.  Acestea te vor ajuta sa spui, prin pozele tale, povesti subacvatice memorabile.

Mai multe imagini puteti vizualiza in pagina Portofoliu 

 


related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén