Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

De ce sa mergi in Liveaboard daca esti fotograf subacvatic?

Sa vedem mai intai ce inseamna Liveaboard?

Liveaboard este o excursie de scufundari la bordul unui vas special echipat pentru scufundari.  Este un vas de circa 30 de m lungime, cu 8-12 camere duble, cu compresor pentru umplut buteliile si cu punte speciala de diving – locul de unde se poate intra/iesi din apa, spatii speciale pentru echipamente de scufundari, etc.

Ideea e ca un grup de 15-20 de scufundatori pot petrece o saptamana in largul marii, intr-o excursie de scufundari. Sunt programate 3-4 scufundari pe zi de dimineata devreme si pana la apusul soarelui.

In esenta scafandri petrec 6-7 zile pe acest vas unde ocupatiile principale sunt scufundarile, mancat, dormit si, in rest, se sta la povesti sau se pregateste urmatoarea scufundare.

Vas de liveaboard – Egipt

Vas de liveaboard – Mexic

Revenind la intrebarea initiala –  de ce ai merge in liveaboard – sunt cateva puncte ce merita sa fie evidentiate, mai ales daca comparam cu scufundarile de la tarm(prin acesta formulare intelegand scufundari realizate de la mal sau din barca dar in care te intorci seara la tarm).

1. Eficienta:

Este un mod mult eficient de a te scufunda – daca nu ai norocul sa traiesti pe malul unui mari pline de recifuri, problema cea mai mare este eficienta unei vacante atunci cand faci scufundari. De obicei, daca te scufunzi de la tarm, nu ai parte de mai mult de 2 scufundari/ zi, cel mult o a treia scufundare poate sa fie cea de noapte. Pe un liveaboard poti sa faci 4-5 scufundari/zi, asta daca esti intr-o forma fizica buna. Pe scurt poti ajunge sa faci peste 20 de scufundari intro saptamana de liveaboard.

Rocio Del Mar

2. Costul:

Aici depinde mult de locatia liveaboardului dar daca luam destinatii mai apropiate de Romania, putem sa exemplificam pe Egipt sau Maldive.

Un sejur all inclusive in Egipt porneste de la 600 de eur -1000 de eur pentru o saptamana. Aici ai incluse transportul(charter), cazare si masa. Intr-o saptamana la resort nu poti face mai mult de 10 scufundari, care mai costa 300-500 eur. Un total de 900 de eur pentru 10 scufundari = 90 eur/scufundare. Pretul unui liveaboard in Egipt se invarte intre 1200-1500 eur si include zbor, cazare, masa si scufundari. Daca faci un minim de 17 scufundari = 70 de eur/scufundare.

Avantajul este si mai mare daca alegi Maldive unde liveaboardul costa 1500 de eur iar cazarea si masa la resort este pe la 2000 de eur la care se adauga cele 10 scufundari – 2300 eur. Faceti voi calculul mai departe.

Socorro Islands

3. Destinatia:

Avantajul unui liveaboard este faptul ca poti sa ajungi sa te scufunzi in zone izolate sau dificil de ajuns. De cele mai multe ori locurile de scufundari sunt la sute de kilometri departare de tarm – Arhipelagul Socorro se afla la circa 1000 km fata de tarm. Pe langa faptul ca te scufunzi intr-o zona deosebita, ai sansa sa vezi recifuri mai sanatoase, animale marine rare sau epave celebre.

Un alt avantaj al acestor destinatii izolate este numarul de scufundatori de la recif, unde de cele mai multe ori sunteti singurul vas ce se afla la acel recif, lucru putin probabil in locurile de scufundari din apropierea tarmului. In Egipt au fost perioade, cand la un recif langa Hurgada, erau si 10 barci in acelasi timp. Daca avea fiecare 15 scufundatori, sub apa erau la un moment dat peste 100 de scafandri. Era mai aglomerat ca la mall!

Socorro Islands – Volcano

4. Confortul pentru scafandru

Cel mai mare avantaj este: – nu plimbi echipamentul de la centrul de diving la barca sau la mal si inapoi;

-nu trebuie sa schimbi butelia dupa fiecare scufundare;

-nu pierzi timpul zilnic cu deplasarea spre recif/ de la recif;

-nu pierzi timpul zilnic cu deplasarea de la cazare la centrul de diving sau la marina;

-nu sunt copii mici pe vas – varsta cea mai mica este in jur de 14 – 16 ani. Trebuie sa fim sinceri, indiferent de cat de mult am iubi copii, cateodata, in vacanta, ai vrea sa nu te deranjeze, mai ales daca nu sunt ai tai! Este drept ca sunt si resorturi cu politica de adult only dar pe vasul de liveaboard e chiar mai limitat accesul, tinand cont de nivelul de pregatire si numarul minim de scufundari;

-daca ai uitat ceva in camera…e mai simplu sa te intorci dupa acel lucru:)

Liveaboard Team

5. Nivelul de pregatire  – al scafandrilor

Majoritatea liveaboardurilor cer un nivel minim de licentiere de AOWD(Advanced Open Water Diver) si un numar de 50 de scufundari logate. In principiu ar trebui sa ai sansa sa te scufunzi alaturi de scafandri experimentati, care au un nivel bun de consum al aerului sub apa, care au un control bun al flotabilitatii si care fac fata la situatii mai dificile – curenti, valuri, vant, etc.  Este indicat sa te scufunzi cu cineva care are acelasi nivel de experienta cu tine si care sa nu consume tot aerul in 30 de minute de scufundare si sa iti incheie scufundarea la jumatate.

Manta Ray

6. Fotografii subacvatici –

Pe astfel de vase liveaboard poti intalni oameni care impartasesc aceeasi pasiune cu tine, fie ca e vorba de fotografia subacvatica sau de alte specialitati de diving. Pentru un fotograf subacvatic este mai convenabil sa se scufunde intr-un grup de fotografi, care vor acorda mai mult timp daca gasesc un subiect interesant. Totodata ai sansa sa vezi si sa discuti tehnici, echipamente, setari si o multime de detalii despre fotografia subacvatica.

Ideal este sa mergi intr-un liveaboard in care sa poti sa inveti de la ceilalti sau chiar sa participi la un workshop de fotografie subacvatica. Astfel vei putea sa evoluezi ca fotograf sau sa iti imbunatatesti tehnica de fotografiere.

Nu trebuie uitata posibilitatea de a fotografia peisaje si animale salbatice in mediul lor natural din locurile unde ajunge vasul de scufundari.

Mai multe poze din liveaboard puteti vizualiza accesand pagina Portofoliu

 

Camera Gear


related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén