Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Salem Express – Marea Rosie

Epava Salem Express este una dintre cele mai mari epave din Marea Rosie cu o lungine de 116m, faimoasa pentru povestea sa trista.

Salem Express – a fost un feribot ce opera curse regulate intre porturile Safaga si Jeddah. In noaptea de 17 Decembrie a fost una fatidica si a insemnat una din marile catastrofe navale ale  Egiptului.
Salem Express – Prova
Salem Express – Puntea superioare

Salem Express se intorcea de la Jeddah cu un vas plin de pelerini egipteni. Vasul a lovit puternic Hyndman Reef, situat in apropiere de tarmul egiptean, in apropiere de orasul Safaga. In urma impactului zona de prova a navei s-a spart si a inceput sa se umple rapid cu apa. Salem Express s-a scufundat in cateva minute si s-a culcat pe partea tribord, pe nisipul de pe fundul marii, la 29 de metri adancime.

Salem Express – Pasarela
Salem Express – Mast

In naufragiu s-au inregistrat 470 de victime, dintr-o lista oficiala de pasageri de circa 690. Supravietuitorii povestesc ca pe vas erau cateva mii de pasageri, imbarcati la negru, o practica obisnuita pe aceste rute. Autoritatile egiptene au luat decizia de a nu mai recupera toate corpurile din epava si au sudat usile de acces. Astfel Salem Express devine un cimitir pentru victimele din acea tragedie. O buna perioada de timp, nu s-au efectuat scufundari recreationale la aceea epava. Multi dintre ghizi de scufundari localnici, refuzau sa conduca scufundari la Salem Express. Se spune ca fiecare persoana din zona Safaga are o ruda sau un prieten care a pierit in acel accident.

Salem Express – Barca de salvare
Salem Express – Cosul de evacuare
Scufundarile recreationale au inceput la epava Salem Express in 2013 si scafandri au putut vedea fosta nava imbracata in corali si ocupata de noii pasageri – animalele marine. 

Scufundarea noastra era a treia din zi si avea loc dupa orele 15.00, astfel incat nu am beneficit de cea mai buna lumina. Partea cu puntile navei era expusa la soare asa ca m-am limitat la a explora acesta zona si am evitat zonele cu umbra sau interiorul epavei. 

Pe puntea de promenada nu au ramas decat suportii care sustineau partea din lemn a bancilor de pe mijlocul puntii. Undeva in partea din spate a puntii am gasit o banca din plastic, in stare buna de conservare si stalpul de iluminat ce o insotea. 

Salem Express – Banca punte superioara
Salem Express – Promenada

In pupa navei sunt cateva trape deschise pe unde se poate intra in interiorul epavei. Una din acestea erau pazite de 2 lionfish, care vanau puietul de pesti, ce se ascundea in interiorul acestor trape. Mi-am luat cateva minute pentru a trage cateva cadre cu cei doi lionfish. 

Lion Fish
Lion Fish – 2
Lion Fish -3

Salem Express este populat de un numar mare de specii marine, astfel ca daca ai ochiul versat si mana iute poti imortaliza o multime de pesti. Este interesant sa prinzi vietuitoarele marine in noul lor camin, reciful artificial creat de epava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén