Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Pisica de mare

Pisica de mare cu puncte albastre – Bluespotted Ribbontail Ray – Taeniura lymma

Pisica de mare cu puncte albastre se inrudeste cu rechinul, avand un schelet cartilaginos. Inotatoarea codala lipseste, transformandu-se intr-o coada ca un bici, ce adaposteste doi spini veninosi. 

Pisica de mare cu puncte albastre – 1

Culoarea corpului pisicii de mare poate varia de la un galben verzui pana la un maroniu. Pe corp se gasesc puncte de un albastru intens, ce au un pattern unic la fiecare exemplar. Ca dimensiuni, poate sa ajunga la o latime de 35 cm si o lungime de 85 cm.

Ochii sunt de un galben fosforescent iar pupilele isi schimba dimensiunea in functie de cantitatea de lumina disponibila in mediul ambiant. 

Pisica de mare cu puncte albastre este un vanator nocturn. In timpul zilei se odihneste pe sub corali, pe fundurile nisipoase de langa recifuri. Ca sa se ascunda, obisnuieste sa se ingroape in nisip, urmarind imprejurimile cu ochii ei proeminenti. Daca este deranjata de un intrus marin sau de un fotograf subacvatic persistent, decoleaza cu viteza si incearca sa isi piarda urma in locuri umbrite sau bine ferite. 

Pisica de mare cu puncte albastre – 2

Pe timpul noptii pisica de mare se hraneste cu moluste, crustacee si pesti mici. Ca si rechinii, pisicile de mare au organe de simt ce sunt sensibile la campul electromagnetic al prazii. Cu ajutorul lor ele detecteaza cu mare usurinta prada ce se ascunde in nisip. Pisica de mare se aseaza deasupra prazii si o prinde cu falcile putenice, ce strivesc carcase de crabi, de scoici sau oase de peste. 

Pisica de mare cu puncte albastre – 3
Pisica de mare cu puncte albastre este foarte linistita si evita orice contact cu omul. Totusi nu trebuie subestimat pericolul cand esti in apropierea lor. 

Pentru fotografii subacvatici sau scafandrii curiosi este bine de stiut sa nu se pozitioneze niciodata deasupra pisicilor de mare. Coada flexibila, dotata cu spini cornosi si veninosi pot produce neplaceri. Intepatura lor este deosebit de dureroasa, odata prin perforatia mecanica si apoi prin injectarea de venin. Daca acestea doua sunt combinate cu atingerea unui organ vital sau a unui vas de sange important, intepatura poate deveni fatala. 

Pisica de mare cu puncte albastre – 4
Tehnica de fotografiere subacvatica:

Cand fotografiezi pisica de mare sunt cateva repere ce pot fi suprinse in imagini cu impact vizual. De preferat este sa se fotografieze pisica de mare de la acelasi nivel. Astfel va trebui sa aveti grija cum va asezati pe fundul nisipos astfel incat:

  • sa NU speriati subiectul, 
  • sa NU va asezati pe alte vietuitoare ce traiesc ascunse in nisip, 
  • sa NU stricati vizibilitatea locului de fotografiat, poate mai sunt si alti fotografi subacvatici ce asteapta sa fotografieze acelasi subiect.

Odata indeplinite aceste conditii minime ar trebui sa va concentrati la:

  • sa surprindeti corpul intreg al pisicii de mare, inclusiv coada
  • sa cautati sa fotografiati detalii pe ochi, pe narile de langa ochi, punctele albastre sau detaliu cu spinul din coada. 
  • o postura interesanta este si suprinderea pisicii de mare cand se deplaseaza, ce seamana mai mult cu un zbor decat cu inotul propriu zis.

Mai multe detalii despre vietuitoare marine puteti citi aici: https://fishtale.ro/2019/07/23/daedalus-reef-rechinul-ciocan/

Mai multe detalii despre tehnici de fotografie subacvatica puteti citi aici: https://fishtale.ro/2018/12/07/fotografia-portret-de-pesti/

Mai multe povesti despre pesti puteti citi si aici: https://www.facebook.com/Fishtale.ro/

Pisica de mare cu puncte albastre – 5
Pisica de mare cu puncte albastre – 6

Next Post

Previous Post

© 2024 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén