Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Fotografia Portret de pesti

Portretul de pesti sau Cine e subiectul?

Un pas inainte pentru orice incepator in ale fotografiei subacvatice este portretul de pesti. In etapa initiala, fiecare fotograf subacvatic incepator are tendinta de a fotografia toti pestii care ii intalneste in cale. Aceste cadre sunt fotografiate mai ales din punct de vedere al identificarii speciei – poza laterala cu pestele, corp intreg si de obicei de deasupra sau oricum o traiectorie descendenta. Desi exista si cadre interesante, de obicei te alegi cu o multime de cadre plictisitoare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alti fotografi, mai experimentati, au tendinta de a cauta anume subiecti interesanti, greu de descoperit, rar intalniti, uitand de multimea de pesti pe langa care trec in cautarile lor. Astfel, in loc sa pierzi timpul si sa alergi dupa un calut de mare, pe care ai sansa sa nu il gasesti, mai bine poti descoperi frumusetea unor pesti comuni ca pestele papagal, murena, bibani de mare sau dorade.  

Ce echipament e potrivit pentru fotografia subacvatica portret?

Un alt avantaj al fotografierii portretului de pesti este echipamentul putin costisitor. Nu ai nevoie de lentile dedicate, de super macro sau wide, nu ai nevoie de blitzuri si brate incomode sau de tuburi de macro. Poti folosi linistit o camera compacta sau o lentila de kit pentru un mirorrless sau dsrl. 

Eu am realizat intreaga sedinta foto subacvatica folosind un sistem mirrorless Olympus EPL7, cu obiectiv kit M.Zuiko 14-42 EZ si o lanterna de 1000 lumeni. 

Ideea ar fi ca lentila sa fie zoomata la circa 50mm pentru a avea un cadru mai apropiat si de a nu fi prea aproape de peste. Multi dintre pesti au tendinta de a ne confunda cu un pradator si vor fugi de noi. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Subiectul portretului de pesti

Pentru o sedinta de fotografie subacvatica de succes este important sa ai cateva cunostinte despre potentialul tau subiect. O idee buna ar fi sa incepi prin fotografierea unor subiecti/pesti mai cooperanti. Ma gandesc la acei pesti care stau pe fundul apei, camumflati – crocodile fish, scorpion fish, frogfish. Acestia au obiceiul sa stea nemiscati si par sa nu le pese de fotograful subacvatic ce se agita in jurul lor. Mai sunt alti pesti care se odihnesc pe coral si pe care ai sansa sa ii fotografiezi pe indelete – cum ar fi scorpion fish sau lizzard fish.

Odata ce ti-ai dat mana cu astfel de portrete de pesti poti sa cauti si subiecti mai neastamparati cum ar fi anemone fish sau cleaner wrasse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tehnica de Fotografiere

Ideea de portret presupune sa reusesti sa prinzi pestele intr-un cadru apropiat si perpendicular, astfel incat sa ai ambii ochi in cadru. Problema este ca pesti inoata doar inainte iar daca tu te pozitionezi in fata lor, le tai calea de retragere. Deci nu se vor simti confortabil cu un posibil pradator, care sa se aseze chiar in fata lor. Vor incerca sa fuga prin lateral. Exista cadre interesante si din lateral, asa ca nu trebuie neglijata nici aceasta posibilitate de fotografiere. 

Pentru a te apropia cat mai mult de peste si sa te pozitionezi perfect, trebuie sa ai rabdare. Pestele se va obisnui cu prezenta ta in apropiere si nu te va trata ca o amenintare imediata. 

Flotabilitatea ta ca scafandru este importanta in fotografierea pestilor de recif. Daca fundul este nisipos si flotabilitatea lasa de dorit, tot cadrul se va ruina in cateva clipe de la valul de nisip ridicat cu inotatoarele. Sunt multi pesti ce sunt sensibili la vibratii, deci vor fugi in momentul in care atingeti fundul apei. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Revenind la compozitie ideea de portret de pesti este sa umpli cadrul cu fata pestelui. Bineinteles ca poti sa ai o abordare diferita a unghiului – perpendicular, lateral, de deasupra sau intr-un unghi ascendent. Apoi te poti juca cu adancimea de camp, unde poti obtine un bokeh deosebit sau in alta unde poti evidentia claritatea detaliilor subiectului. 

Backgroundul este un element definitor al unei imagini. In cadrul portretului de pesti backgroudul poate fi coloana de apa, in culori de la alb, verde, albastru, negru. Un alt background poate fi mediul inconjurator al subiectului, reciful de coral, peretele de stanca de sub apa sau nisipul de pe fundul marii. Aici puteti fi cu adevarat creativi si trebuie sa ganditi cadrul in functie de patternul pestelui versus patternul backgroundului. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozitia camerei este de obicei verticala, in modul Portret :), astfel veti putea incadra mai usor subiectul si va ajuta sa scapati de multe detalii nedorite din fundal.

Nu va asteptati ca pozele sa iasa bine din prima, este o tehnica de fotografie subacvatica ce necesita practica si experienta. Dar este un pas important in evolutia ca fotograf subacvatic. 

Puteti afla mai multe informatii despre portretul de pesti si aici: https://fishtale.ro/2016/01/31/tehnici-de-fotografie-subacvatica-portretulfishportret/#


related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén