Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Bancuri de pesti

Orice grup de pesti care sta sau inoata impreuna din motive sociale se numeste banc de pesti. In limba romana nu avem diferentiere dintre cele doua activitati – a sta sau a inota. In engleza exista o diferentiere intre a sta impreuna  – shoaling si a inota impreuna – schooling. In romana avem poate doar un joc de cuvinte – bancuri de pesti si bancuri cu pesti 🙂

Ce nu prea se cunoaste este faptul ca un sfert dintre speciile de pesti traiesc toata viata in bancuri iar o jumatate dintre speciile de pesti traiesc o parte din viata lor in bancuri de pesti. 

Pesti prefera sa formeze bancuri mari cu alti pesti de aceeasi specie sau cu pesti din alte specii dar cu care se aseamana ca aparitie sau au dimensiuni similare. 

Pesti au o serie de beneficii din faptul ca se aduna in bancuri: aparare impotriva pradatorilor, descoperirea de surse de hrana, imperecherea, se deplaseaza mai rapid si mai in siguranta. 

BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI

Pesti au sanse mai mari sa fie vanati daca sunt separati de catre grupul lor. Bancurile de pesti au cateva strategii de aparare impotriva predatorilor: 

Confuzia –

bancurile de pesti au capacitatea de a zapaci un potential pradator, multitudinea de tinte in miscare pot confuziona creierul pradatorului. Astfel devine mai dificil sa focalizeze doar pe un singur peste dintr-un banc. 

BANCURI DE PESTI
Multitudinea de ochi

ideea e ca mai multi ochi vad mai bine decat o pereche. Astfel posibilele amenintari sunt descoperite mai usor de catre membrii bancului si totodata ofera mai multa liniste si un timp mai indelungat de hranire.

Efectul de diluare

un individ se pierde mai usor intr-un banc de pesti, astfel incat sansa ca el sa fie mincat/vanat scade cu cat grupul este mai mare. 

BANCURI DE PESTI

Coordonarea in interiorul bancurilor de pesti se realizeaza prin asa numita linie mediana, care este o linie de senzori din lateralul pestelui si care sesizeaza schimbarile de presiune ale coloanei de apa din jurul sau. Astfel incat daca vecinul unui peste din banc a schimbat directia, acesta schimbare va genera o diferenta de presiune si care va duce la schimbarea de directie a intreg bancului de pesti in cateva milisecunde. 

BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI

Forma acestor bancuri de pesti depinde de specia de pesti din care este format si de tipul de activitate. Bancurile care se deplaseaza au o forma liniara, subtire, continua, altele au forme ovale sau romboide. Bancurile de pesti ce se deplaseaza rapid au o forma curba sau bancurile care se hranesc formeaza forme spiralate. 

BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI
BANCURI DE PESTI

Next Post

Previous Post

© 2021 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén