Este ok sa decupezi/ to crop / o fotografie in post editare?
Cred ca intrebarea este retorica si tine mai mult de gustul personal. Ideal este sa faci poza perfect, direct din setarile camerei si sa nu fie nevoie de ajustari ulterioare, doamne fereste in Lr.
Stiu acest concept al fotografilor puristi…numai ca in fotografia subacvatica nu prea functioneaza.
Croparea este de folos in a recupera ceva dintr-o poza:
- prost incadrata(dah…se mai intampla cand te primba curentul subacvatic),
- cand esti cu lentila gresita pe camera si nu ai lentila de macro in buzunarul de la BCD(nu, nu poti schimba lentila sub apa, nu incerca!),
- cand vrei sa scoti din cadrul un anumit subiect…care ti-a intrat in cadru fara sa te intrebe(serios, stiu eu multi pesti care au acest obicei),
- cand vrei sa scoti in evidenta un subiect…putin vizibil in cadrul larg.
Deci to crop nu este chiar asa de gresit daca tii cont de un aspect: imaginea de baza sa pemita decuparea astfel incat calitatea imaginii rezultate sa fie ok.
Aici ar conta …intrebarea aia – Da cati pixeli are camera ta? Da, cand cropezi, cu cat mai multi pixeli, cu atat mai bine. Astfel incat poza rezultata sa nu fie de dimensiunile unui timbru si sa inceapa sa i se vada toti pixelii ramasi. Aici sufera camerele compacte si cele 4/3, cu cei 12-16Mpx nu prea ai loc de crop.
Pentru exemplificare am ales un cuplu simbol pentru fotografia subacvatica din Maldive: Anemona si cu pestele ei!
Heteractis magnifica
O alta imagine clasica pentru peisajul subacvatic din Maldive este anemona magnifica (Heteractis magnifica) sau anemona mov. Acesta se caracterizeaza prin culoarea corpului mov aprins cu tentaculele orale de culoare de la bej la alb. Aceste tentacule orale pot ajunge pana la 8cm in lungime si sunt folosite la hranire. Anemoma are doua moduri de hranire – prin fotosinteza, pe baza unor simbioti ce ii gaduieste(la fel ca si coralii) sau cu ajutorul tentaculelor cu care prinde, imobilizeaza si paralizeaza victimele.
Relatia anemonei cu pestele de anemona(anemone fish – Amphiprion nigripes) este bine cunoscuta, bazandu-se pe protectie reciproca.
Amphiprion nigripes
The Maldive anemone fish – se caracterizeaza prin culoare ruginie, cu o singura dunga alba verticala, in spatele ochilor. Are inotatoarele pelvine si anale de culoare neagra.
Despre anemone fish mai puteti citi aici:
Despre Maldive puteti citi aici: