click pe imaginea de mai sus pentru vizualizare galerie de imagini
Am avut ocazia să testez combinația câștigătoare Olympus OMD-EM1 și noua lentilă M.Zuiko Digital ED 8mm 1:1.8 Fisheye PRO.
Despre OMD EM1 s-a tot vorbit în ultima vreme. Este topul de gamă a lui Olympus și are multe funcționalități interesante de arătat.
Pe scurt, pentru cei care nu sunt la curent cu gama Olympus:
– 16 Megapixeli cu procesor TruePic VII,
– Sincronizare a blitzului la 1/320s – foarte bun pentru realizarea fotografiilor sunburst,
– ISO de la 100-25,800 – ajută mult în condiții de iluminare scăzută. Am folosit și ISO 2000 cu rezultate bune.
– Dual Fast AF este inovația principală, ce utilizează atât sistemul Phase Detection cât și sistemul Contrast Detection, în funcție de ce AF Mode folosești sau în funcție de tipul de lentilă. Dah ..e mai complicat, ideea e că acestă cameră se va strădui ca tu să obții cele mai bune poze.
– Sistemul de focalizare se realizează în 81 de puncte, că să nu îi scape nimic. Sub apă acest sistem nu este de mare ajutor, pentru că va avea tendința să focalizeze unde crede el și nu unde vrem noi, datorită suspensiilor din apă. În schimb este uimitor de rapid modul în care focalizează, chiar în condiții de iluminare scăzută.
– Viteza maximă a obturatorului 1/8000s,
– Are corpul sigilat antipraf, anti-îngheț și anti-apă – adică anticondens mai mult, nu îl băgați sub apă fără carcasă. Este important ca și obiectivul pe care îl folosiți să aibă aceleași calități, altfel nu veți beneficia de ele. Pe scurt un body weather-sealed la care se atașează un obiectiv normal nu te va scăpa de surprize neplăcute. Este nevoie ca și obiectivul să fie weather-sealed pentru ca sistemul să reziste la praf, apă, temperaturi scăzute, etc.
Eu am avut ocazia să testez Olympus OMD EM1 la suprafață și am scris mai multe despre el aici:
http://fishtale.ro/2015/05/09/test-olympus-omd-e-m1-drytest/
Revenind la experiența subacvatică, sistemul folosit a fost format din:
Camera OMD EM1
Lentilă M.ZUIKO ED 8mm 1:1.8 Fisheye PRO
Carcasă PT-EP08
Dome PPO EP02
LCD Hood
BLITZ – UFL-3 X 2 BUC.
Olympus OMD EM1 vine cu o mulțime de butoane ce se pot customiza cum dorești. Este bine să se țină seama de câteva aspecte.
Carcasa Olympus PT-EP08 este destul de compactă, dacă o comparăm cu una de Dsrl, totuși, destul de mare ca să fie imposibilă utilizarea ei cu o singură mână.
Dacă se folosesc lumini externe(blitzuri) acestea vor fi declanșate de către blitzul de pe cameră. Acesta, funcționează de obicei în poziția ridicat, într-un unghi de 45 de grade. Acest lucru nu mai este posibil când introducem aparatul în carcasa subacvatică. Va fi nevoie să activăm o funcție care să permită declanșarea blitzului în poziția coborât. Destul de clar..?!:)
Va trebui să setăm pe unul dintre butoane funcția de Underwater – simbolul sub formă de pește. Eu am preferat să îl setez pe butonul de HDR.
Am setat funcția de AF ON pe butonul FN1, care este mai aproape de degetele mele decat butonul nativ, astfel a fost ceva mai simplu de folosit.
Cum spuneam și cu altă ocazie, este necesar ca să cunoști destul de bine camera înainte să te apuci de făcut poze și mai ales să o iei cu tine sub apă.
Noua lentilă M.Zuiko Digital ED 8mm 1:1.8 Fisheye PRO este primul obiectiv fisheye de 1:1.8 din lume. Pe lângă faptul că este foarte luminos, are avantajul de a putea fi folosit cu succes la ceea ce se numește Close-Focus Wide-Angle(CFWA). Adică cum? Avantajul este că acestă lentilă focalizează începând de la 2,5 cm, ceea ce aduce în prim plan subiecții dar oferă o largă perspectivă a fundalului.La acestea se mai adaugă o construcție robustă rezistentă la intemperii(NU o bagați sub apă fără carcasă!).
La ce trebuie să aveți grijă? Să nu prindeți în cadru blitzurile externe sau picioarele, mai bine zis labele de înot. Datorită unghiului larg ce depășește privirea umană periferică, este posibil să nu realizăm că anumite elemente, nedorite, apar în cadru.
Lentila aceasta este foarte versatilă și oferă avantajul de a putea aborda diferite tipuri de fotografie:
close=up
fish portret
wide angle
reef scenery
sunburst
underwater model
Concluzia
Cred că sistemul compus din Olympus OMD – EM1 și M.Zuiko Digital ED 8mm 1:1.8 Fisheye PRO este unul dintre cele mai avansate și versatile de pe piață.
Sub apă îți oferă posibilități nelimitate în a fi creativ. Pe uscat, cât am putut găsi într-o săptămână petrecută în largul mării pe un vas de scufundări, este la fel de incitant și distractiv, pentru fotografia arhitecturală sau peisaj.
Acest test a fost posibil datorită parteneriatului dintre Olympus prin MGT Educațional – http://www.olympus.ro și Asociația de Fotografie de Mediu și Ecologie – WEPA – http://www.wepa.ro în timpul workshopului de fotografie subacvatică, Marea Roșie, August 2015.
Model subacvatic – Margareta O. – mulțumirile noastre pentru postură și răbdare.