Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Daedalus Reef – Casa rechinilor ciocan

Daedalus Reef – Daedalus Shoal – Abu-el-Kizan – Unul dintre cele mai cautate recifuri de catre fotografii subacvatici se afla la circa 100 de km sud est de Marsa Alam. Daedalus Reef este expus la vanturi intense si curenti puternici ceea ce il face sa fie periculos atat pentru navigatie cat si pentru scufundari. Pe cat de dificil pe atat de ofertant cu subiecti pentru fotografia subacvatica, de la macro la wide, de la peisaje cu corali moi sau tari, la rechini si baracude.

Daedalus Reef_1

Daedalus Reef_2

Pentru a evita riscul de naufragiu pentru navele ce trec prin zona, in 1863 a fost construit un far metalic ce are o inaltime de circa 30 de metri. Farul de pe recif a devenit emblematic pentru Daedalus Reef alaturi de rechinii ciocan care sunt rezidenti in adancul apelor din jurul sau. Farul este deservit de o echipa de mentenanta, ce este aprovizionata si schimbata periodic cu ajutorul navelor de mentenanta.

Daedalus Reef_Banner Fish

Daedalus Reef_Soft Corals

 

Daedalus Reef_diving map

In ceea ce priveste scufundarile acestea sunt in marea lor majoritate drift dive. Adica scafandrii sunt purtati de curent intre punctul de lansare si punctul de extractie. Barcile de safari sunt ancorate in partea de sud a recifului, in preajma cheiului ce deserveste farul. Scufundarile incep de obicei cu o scurta calatorie cu zodiacul din partea de sud spre nordul recifului unde are loc intrarea in apa. Scufundarea drift se poate desfasura pe partea vestica sau estica – in functie de perioada zilei se alege partea expusa la soare, pentru o vizibilitate mai buna.

Daedalus Reef_3

Daedalus Reef_4

Scufundarile sunt de adancime, daca vrei sa vezi rechinii ciocan. In functie de temperatura apei acestia pot fi intalniti la adancimi intre 20-40m. De obicei scufundarea incepe cu o intrare negativa, se coboara direct spre 10-12m pentru a evita curentii de suprafata. Apoi incepe coborarea spre 40 de metri pentru a intalni rechinii ciocan.Odata ajunsi spre adancimea maxima, va trebui sa astepti ca rechinii sa apara din adancuri. De obicei vine un rechin cercetas care verifica scafandrii, dupa care pleaca si revine cu grupul de prieteni. Rechinii ciocan sunt sfiosi si nu se apropie de scafandri. Experienta de a te afla in apa alaturi de aceste creaturi extraordinare este incredibila. De obicei inoata pe o laterala, pentru a te observa mai bine doar cu unul dintre ochi, rar cand ai sansa sa ii vezi frontal.
Din pacate timpul de scufundare este scurt la 40 de metri, daca ai cu tine o singura butelie de 12m. Asa ca trebuie sa fii cu ochii pe computer pentru a nu intra in decompresie.

Rechin ciocan(Hammerhead Shark)

Daedalus Reef_hammerhead

Am pornit spre suprafata pentru a incheia scufundarea, intro ascensiune pe paliere de adancime, pentru a respecta indicatiile din computerul de scufundari.
La suprafata ne astepta un Oceanic White Tip sau Longimanus, cum ii mai spun localnicii. Sunt rechinii rezidenti care s-au obisnuit cu scafandrii si care vin sa ne verifice cat eram la safety stop. Longimanusul este mereu insotiti de bancul de pesti oportunisti, care asteapta sa se hraneasca din firmiturile mesei rechinului.
Curios si indraznet peste masura Longimanusul te poate surprinde apropiindu-se foarte mult de tine. Este inofensiv dar trebuie sa ai inima tare cand il vezi cum vine direct catre tine si nu pare a avea intentia de a se feri.

Oceanic White Tip – Longimanus

Daedalus Reef -Oceanic White Tip – Longimanus

Peretii Daedalus Reef sunt plini de corali moi si tari, de o multitudine de culori si forme. Alaturi de corali viata marina prospera cu multe specii de pesti si alte vietuitoare marine. Pe partea vestica la o adancime de circa 10 metri se gaseste Nemo`s City – un loc plin de anemone si locatarii lor – Anemone Fish – sau Nemo Fish – dupa celebrul desene animat.
Inafara de rechini si pesti de recif mai poti intalni baracude, toni, morene, gruperi, etc.

Daedalus Reef – Barracuda

Daedalus Reef – Barracuda_2

Pe scurt daca ar fi sa caracterizez Daedalus Reef: Scufundarile sunt dificile si de adancime, curentii pot fi puternici, vizibilitatea este 20-30m, viata marina este WOW.
Daedalus Reef are un farmec aparte si te va cuceri cu minunile subacvatice, de fiecare data cand te vei scufunda. Eu unul sunt fan convins si nu cred ca te poti plictisi chiar daca te-ai scufunda de 100 de ori in jurul Daedalus Reef.

Filmul cu coralii moi de la Daedalus se poate viziona aici: https://vimeo.com/229240774 

 

 


related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén