Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Nudibranchs din Filipine

Nudibranchs din Filipine
Filipinele sunt faimoase pentru multitudinea de insule, clima si peisajele tropicale, plaje cu nisip alb si marea plina de fauna de la cele minuscule moluste pana la cei mai mari pesti de pe planeta.
Dar pentru cei care viziteaza partea subacvatica a Filipinelor, cred ca cele mai faimoase animale marine sunt Nudibranchs(Mollusca Gastropoda).

In Filipine se gasesc peste 700 de specii de nudibranchs iar unele zone sunt celebre pentru diversitatea de exemplare de astfel de moluste. Aceste zone atrag fotografi subacvatici pasionati de fotografia subacvatica macro. In Filipine poti sa ii intalnesti mai peste tot, cu conditia sa ai ochiul antrenat sau un ghid de scufundari foarte atent.

Nudibrachs din Filipine_1

Denumirea lor vine din greaca nudis = goala si branchis = branhii. Deci ca sa nu le zicem branhii goale voi folosi pe mai departe termenul consacrat Nudibranch.
Aceste moluste seamana cu melcii de mare cu care sunt adesea confundati, desi, taxonomic, nu sunt asemanatori.
In marile din intreaga planeta se gasesc peste 3000 de specii de nudibranch, de diferite forme, culori si cu dimensiuni intre 4mm si 600mm, pot fi intalniti pana la adancimi de 2500m.

Nudibrachs din Filipine_2

Din punctul de vedere al fotografiei subacvatice, nudibranch este un subiect aparte, ce are festivaluri de fotografie dedicate, grupuri de social media, fotografi pasionati, tehnici de fotografie, aparatura fotografica dedicata.

Sunt printre cei mai fotografiati subiecti din mediul acvatic, pentru ca au marea calitate de a fi destul de imobili, deplasandu-secu viteza de… melc.

Nudibrachs din Filipine_3

Ce trebuie sa stiti despre fotografia subacvatica a nudibranchs?
  • Sunt mici, …de obicei. Desi eu am avut ocazia sa vad 3 spanish dancer de vreo 20 cm la un loc.
    Pentru cei mici trebuie sa ai un ochi bun ca sa ii zaresti si sa stii dupa ce te uiti. Noroc de culorile aprinse care ies in evidenta pe recif.
  • Se misca greoi – asta e bine ca ai la dispozitie mai mult timp sa ii fotografiezi. Exista personaje printre fotografii subacvatici, care au prostul obicei de a muta/ impinge/ lovi aceste moluste pentru a ii pozitiona cum isi doresc ei. NU trebuie urmat aceste exemple proaste.
  • Sunt toxici – pielea multor dintre ei contin toxine – deci nu este bine sa ii atingi. Conform unei zicale ale scafandrilor If it is too colourful or too cute, do not touch it!
  • Sunt colorati – asta pentru a-i apara de pradatori. Pentru fotografia subacvatica este deosebit de interesant, cu conditia sa ai multa lumina naturala (adancimi < 10m) sau sa ai lumini externe(blitzuri sau lumina continua), adancimi >10m. Este utila si o lumina de focalizare, pentru ca, de obicei, stau destul de ascunsi prin crapaturi si cotloane de la recif.
Sistemul de fotografie subacvatica pentru macro

Pentru acesta sedinta foto subacvatica am folosit Olympus EPL7 cu obiectivul Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ . Acest setup nu este unul de macro neaparat dar cam atat am avut la dispozitie. Ca sa reusesc sa capturez subiectii doriti am apelat la o lentila umeda de macro(wetlens). Acesta lentila se ataseaza pe portul carcasei subacvatice si trebuie montata sub apa. Intre lentila umeda si carcasa exista o mica cantitate de apa, care nu trebuie sa contina bule de aer, ce pot afecta imaginea. Aceasta lentila umeda are un factor de marire de +8 si ajuta la obtinerea unor rezultate cat de cat multumitoare pentru fotografia subacvatica macro.

SuperMacro – Wetlens+8

Foarte util sunt luminile externe – care ajuta la focalizare si la iluminarea cadrului. Eu am folosit o lanterna foto pentru focalizare si 2 blitzuri externe pentru iluminarea cadrului. Nu totdeauna sunt recomandate lumini puternice in preajma acestor subiecti, mai ales calutii de mare care au ochi sensibili la lumina. De preferat este ca lumina doar sa spele cadrul, setarea de putere a blitzurilor externe sa fie la minim.

Atentie! Nudibranchs NU trebuie atinsi, manipulati, mutati, inghiontiti de dragul cadrului vostru mult visat.

Un review al lentile umede folosite puteti citi aici: http://fishtale.ro/2013/11/13/review-ucl-02-macro-m67-8dpt125mm/

Despre pentru fotografia subacvatica macro am scris si aici: http://fishtale.ro/2016/04/24/review-lentila-m-zuiko-60-mm-12-8-macro/

O galerie de imagini cu nudibranchs din Filipine puteti viziona in pagina Potofoliu: Macro Cebu

SeaSnail

Spanish Dancer – 20 cm

Next Post

Previous Post

© 2025 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén