Pfff…dar e pacat sa renunti la toate culorile de la reciful de corali si sa fotografiezi alb-negru! Asta este prima sau cea mai des intalnita reactie atunci cand prezint o fotografie subacvatica alb-negru. De cele mai multe ori asa este, culorile din fotografiile subacvatice, ce prezinta pesti, moluste, corali, anemone, sunt vibrante si surprinzatoare.
Am auzit de multe ori – Nu m-as fi gandit la asa alaturare de culori dar este interesanta! Da, natura este surprinzator de perfecta si Ne ofera alaturari de culori neasteptate si nuante deosebite. Dar Fotografia subacvatica alb-negru poate sa puna in evidenta contrastul unei imagini sau pattern-uri deosebite.
Fotografia alb-negru si nu doar fotografia subacvatica alb-negru este un capitol aparte si un fel de Cenusareasa a fotografiei zilelor noastre, in epoca digitala. Pana in 1930, odata cu aparitia fotografiei in culori, fotografia alb negru era standardul de imagine. In zilele noastre, odata cu revolutia digitala, fotografia alb negru a devenit un stil creativ de nisa, cu adeptii sai destul de radicali. In fotografia subacvatica actuala se trag cadrele in culori, in format crud(RAW), apoi computerul iti permite sa convertesti usor imaginile in alb-negru.
de ce ai opta pentru o editare alb-negru a unor imagini colorate?
1.Subiectii din adancuri – In primul rand trebuie sa revenim la legile fizicii si anume la comportamentul spectrului de lumina in apa. In multe situatii, in scufundarile de adancime peste 30m vei fi in situatia in care lumina a pierdut culoarea rosu si galben din spectrul de culori si toate imaginile tale sunt albastre, verzi sau in tonuri de gri. In acesta situatie este util sa folosesti convertirea imaginilor la alb-negru.
La adancime se gasesc de obicei epavele – care sunt subiecte mari, greu de luminat cu blitzurile externe subacvatice. Epavele sunt,de obicei, din metal deci lipsite de culori aprinse. Este indicat sa se renunte la luminile externe si sa se foloseasca doar lumina ambientala. Imaginile rezultate sunt de obicei in tonuri de gri cu ceva albastru ca background si nuante de alb-gri a nisipului de pe fundul marii.
2. Subiectii de mari dimensiuni – Tot la adancime se intalnesc vietuitoare marine de mari dimensiuni – rechini, balene, diavoli de mare, pisici de mare, ce nu sunt prea colorate, deci vor fi subiecti ideali pentru o fotografie alb-negru. Este indicat sa incercati sa izolati subiectul pe un background neutru – folosind nisipul de pe fund sau albastrul apei, decat impotriva peretelui de corali sau a altor backgrounduri incarcate.
3. Subiectii alb-negru – Exista subiecti care sunt preponderent alb negru, cum ar fi diverse specii de pesti sau de serpi de mare si care pot sa fie subiectii ideali pentru fotografia alb-negru. Acestia pot fi fotografiati de aproape – close -up sau macro, si se poate evidentia alternanta alb-negru. In acest caz este indicat sa se fotografieze cu ajutorul blitzurilor externe si cu viteza mare de sincronizare pentru obtinerea unui background negru, ce va evidentia subiectul.
4. Pattern-urile de pe corali sau de pe pesti – ce se preteaza la conversia alb-negru. Sub apa veti gasi o multime de pattern-uri diferite ce pot deveni imagini spectaculoase, daca stii sa le evidentiezi contrastul, jocul de lumini-umbre, etc. Veti gasi la orice pas(stroke) sub apa daca iti antrenezi privirea pentru a le descoperi.
5. Siluetele – de animale marine sau a unor modele subacvatice umane, ale unor epave sau a barcii ce va adus la locul de scufundare. Toate aceste fotografiate in contre jour se preteaza la conversii alb- negru cu rezultate deosebite.
Fotografia subacvatica alb-negru nu reprezinta doar folosirea contrastului dintre zonele de luminoase si cele intunecate sau cautarea subiectilor bicolori ci reprezinta utilizarea artistica a luminii pentru a crea imagini artistice si sofisticate.
Alte imagini mai colorate puteti vizualiza pagina Portofoliu