Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Cand incepem cu fotografia subacvatica? – Sfaturi pentru incepatori

Cand incepem cu fotografia subacvatica? – Sfaturi pentru incepatori

Fotografia subacvatica este una din specializarile artei fotografice. In functie de modul in care sunt realizate aceste fotografii trebuie delimitate cateva subdiviziuni.

In functie de pozitionarea fotografului in raport cu apa:

Postura de pe mal sau de suprafata :

De fotografia fotografica se poate apuca oricine are o camera cu carcasa subacvatica, un action cam si un selfie stick. Astazi nici nu prebuie sa mai te uzi ca sa faci fotografie subacvatica. Poti sa atasezi camera de un selfie stick sau cam stick si sa il introduci sub apa si sa declansezi aparatul obtinand astfel poza subacvatica.

Postura din piscina sau doar ud

Daca totusi doresti sa te uzi este de ajuns sa mergi la orice piscina sau iaz. Cu o masca de scufundari si un tub de snorkeling, alaturi bineinteles de o camera waterproof si/sau o carcasa subacvatica poti sa incepi sa fotografiezi.

Postura de scafandru sau ud si apasat(de presiune)

Daca nu ai ce face cu timpul si banii va trebui sa urmezi cursurile unei scoli pentru scafandri recreationali. Aici sunt mai multe scoli, unele mai bune decat altele si nu doresc sa intru in detalii.

Ideea e ca dupa ce ai luat brevetul de scafandru poti sa te apuci de fotografia subacvatica.

Intrebarea la care incerc sa raspund astazi: Cand incepem cu fotografia subacvatica din momentul in care avem licenta de scufundator?

Odata cu licenta de scafandru recreational si cu echipamentul pentru fotografiere subacvatica poti sa incepi explorarea adancurilor subacvatice ale planetei si sa descoperi viata de sub ape.

Dar mai intai de toate trebuie sa fii un scafandru indemanatic, abil.

Din pacate, cele 3 zile(in medie) de curs de initiere nu te invata sa te scufunzi ci mai mult te invata sa eviti incidente neplacute, care sa iti puna in pericol sanatatea sau chiar viata.

Este ca la scoala de soferi…pentru cei care au carnet de conducere. Scoala de soferi nu te invata sa conduci, propriu-zis, ci sa ai cunostinte despre un set de reguli si indemanari. Cu totii stim ca, de la avea carnet de conducere si pana la a fi sofer indemanatic,…este cale lunga si multi kilometri.

Acelasi lucru e si cu scufundatul. Trebuie sa ai niste kilometri pe sub apa ca si experienta(mai exact ore de scufundare, gen ore de condus).

Si daca tot petreci cateva ore sub apa atunci ar fi bine sa le folosesti pentru o deveni un scafandru mai bun.

Ce inseamna un scafandru …mai bun?

In primul rand trebuie sa iti controlezi foarte bine flotabilitatea. …Sa controlezi ce?

 ce este flotabilitatea?

Sa plecam de la un exemplu simplu – de ce un vapor de 3000 de tone pluteste si o piatra de 50 de grame se scufunda? Ideea este ca volumul de apa dislocat de obiect trebuie sa fie mai mare decat greutatea sa. Fizica simpla!

Din pacate nu exista scurtaturi pentru o buna flotabilitate. Trebuie sa inveti sa iti controlezi corpul, miscarile si respiratia sub apa. Toate acestea vor deveni a doua natura daca iti acorzi timp pentru practica. Astfel vei ajungea sa te scufunzi fara efort si sa descoperi partea distractiva a scufundarilor.

Si este o abilitate care iti va permite sa te misti fara a distruge mediul subacvatic sau cadrele fotografice.

Din acest moment poti sa te gandesti la fotografia subacvatica. A face fotografie sub apa este diferit fata de fotografia de suprafata.

Sub apa intervin o multime de factori care afecteaza rezultatul fotografic.

Ca si echipament iti trebuie o camera foto si o carcasa subacvatica special construita pentru modelul de camera ales. La acestea se adauga brate si lumini externe – blitzuri subacvatice si/sau lumini de focalizare.

Despre camere si carcase subacvatice puteti citi aici: http://fishtale.ro/2014/10/02/dsrl-vs-mirrorless-vs-compact/

Dar chiar daca ai bifat toate acestea, nu sunt o garantie pentru obtinerea unor rezultate deosebite.

O fotografie subacvatica deosebita inseamna sa ai totul sub control: comenzile sistemului subacvatic, focus, expunere, subiect si compozitie.

Despre toate acestea intrun episod viitor.


related post

Next Post

Previous Post

© 2019 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén