Competitia de fotografie subacvatica Blue Dolphin of Malta 2018 este la a 13 a editie si s-a desfasurat intre 18-21 octombrie.
Competitia de fotografie subacvatica a fost organizată luna trecută de către Federația activităților subacvatice din Malta (FUAM), cu sprijinul Ministerului Gozo.
La competitie s-au inscris 34 de participanti din talia, Portugalia, Spania, Franța, Ungaria și România. Juriul ce a judecat fotografiile a fost compus din fotografi subacvatici din Marea Britanie și Malta.
Din partea Romaniei au participat subsemnatul si Dragos Dascalescu, ca si buddy (asistent de scufundare) si model subacvatic. Desi nu am fost pe lista castigatorilor, o fotografie a mea, inscrisa in concurs, este pe site-ul oficial al insulei Gozo, pentru promovare a turismului local.
Care este diferenta dintre o competitie de fotografie subacvatica si un concurs de fotografie subacvatica?
Diferenta intre un concurs fotografic – la care participi trimitand fotografii facute anterior in zona respectiva(vezi concursul din Azore 2017) si o competitie de fotografie subacvatica – unde toti participanti fac fotografii in acelasi loc, in acelasi timp.
Mauve Dancer – fotografia subacvatica castigatoare a titlului „Image in the Azores”
Apoi trebuie sa stii exact unde si cand te scufunzi pentru a sti ce te asteapta sub apa, din punct de vedere al reliefului sau al vietatilor subacvatice. Asta te va ajuta sa te scufunzi cu echipamentul de fotografie subacvatica optim pentru genul de poze pe care il vei aborda. Pentru anumite tipuri de fotografii subacvatice echipamentul te poate ajuta – aici vorbesc de fotografie supermacro, tuburi de iluminare snoot, fisheye, etc.
Scafandrii au făcut fotografii subacvatice la Blue Hole și la noul Azure Reef (reciful format în martie 2017 după prăbușirea Azure Window) și la Inland Sea, Dwejra. Scufundarile de pe barca au avut loc la Comino Lantern Point și la epava P31 de langa Laguna Albastra.
Scopul competitiei BDOM este de a reuni fotografi subacvatici locali și internaționali pentru a concura pentru trei categorii: fotografie ambientală (fotografie wide, fotografie macro (non-fish) și fotografie macro (fish).
O competiție secundară, intitulată „Safari Photo Fish Hunting”, a avut loc, de asemenea, în colaborare cu oficialii federației italiene și spaniole ca un test înainte de prezentarea sportului pentru adoptarea formală ca disciplină în cadrul Comisiei de vizualizare CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques). Scopul concursului de safari a fost acela ca fotografii să capteze cât mai multe specii de pești. Spotterul de top a identificat 42 de specii diferite de pești.
Premiile au fost prezentate de Esther Bajada în numele Eco-Gozo (Ministerul Gozo), președintelui FUAM, Elayne Cutajar, secretarului comitetului olimpic din Malta Joe Cassar și reprezentanților altor sponsori.
Mai multe informații și o listă completă a câștigătorilor pot fi găsite la www.bluedolphinofmalta.org.mt.