Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Cousin’s Rock – Galapagos 2019, ep.2

Cousin’s Rock este o mica stanca localizata la Nord Est de insula Santiago si la nord de insula Bartolome, din arhipelagul Galapagos. Este o stanca ce se inalta cam zece metri din apa si care este formata din straturi suprapuse de lava vulcanica. Aspectul acestora sub apa este spectaculos. Acesta stanca are forma unui triunghi isoscel(sa spunem).

Ca si stil de scufundare este un wall dive, o scufundare de-a lungul peretelui sudic, pe una din laturile mari ale triunghiului. Scufundarea incepe de la baza sa catre varf. Locul este renumit pentru curentii puternici si de aceea este recomandat scafandrilor avansati. Este bine sa ai ceva lest in plus ca sa poti sta mai usor pe fundul apei.

Cousin Rock – Galapagos

Majoritatea scufundarilor in Galapagos sunt statice, iti gasesti un loc bun de agatat(te agati cu mainile), de privit…pestii si stai si astepti ca sa inceapa showul. Ahh…si e recomandat sa ai niste manusi serioase, cu priza buna si care nu se taie prea usor. Manusile mele au rezistat doar acest liveaboard. Dupa 21 de scufundari erau bune de aruncat.

Cousin Rock – Straturi de lava

Scufundarile la Cousin’s Rock incep cu o calatorie scurta cu zodiacul spre baza triunghiului, aproape de peretele de stanca. La baza lui se odihneau o mica familie de lei de mare, care isi faceau siesta pe stancile de langa mal. Am sperat ca vor fi curioase si vor veni sa ne verifice sub apa. Masculul a bagat doar capul sub apa, de pe mal, ne-a verificat pret de 2 minute dupa care s-a intors la locul lui insorit. Cred ca nu am prezentat destul de mult interes pentru el. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curentul in zona de inceput a scufundarii nu era foarte puternic si am putut admira structura straturilor de lava ce formeaza Cousin’s Rock. Exista destul de mult nisip pe marginile de stanca iar grupul nostru de scafandri a reusit sa il ridice in suspensie, astfel ca am renuntat la a mai trage cadre in acea zona. Am pornit pe una din laturile triunghiului catre varful sau. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajunsi in partea din fata a Cousin’s Rock, cea mai expusa, curentul s-a intetit odata cu numarul de animale marine ce stateau in acest curent. Am abordat pozitia Cliffhanger  – ne-am prins de marginea de stanca, deasupra drop-offului si am asteptat….sa apara rechinii. Acestia nu s-au lasat mult asteptati si cateva exemplare de white tip shark au inceput sa inoate in curent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Combinatia de curent puternic, suspensie marina, o multitudine de pesti care se hraneau in curent si bulele de aer a colegilor de scufundare au facut sa renunt in a ma chinui cu focalizarea si sa trec camera pe video, astfel sa surprind ceva din atmosfera de la Cousin’s Rock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este un loc de scufundare remarcabil dar dificil din punct de vedere al fotografiei subacvatice. Au urmat 15 minute de privit rechini, lei de mare care vanau, testoase si milioane de pesti ce se agitau frenetic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M-am retras cativa metri de la marginea drop-offului si am inceput sa evaluez imprejurimile. Am fost surprins sa vad ca la Cousin’s Rock chiar si pestii stateau ascunsi dupa o stanca, din cauza curentului puternic ce iti smulgea regulatorul din gura. Intre timp, ghidul a dat semnalul de retragere si am inceput sa alunecam inapoi spre baza stancii, dusi de curentul puternic. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deodata am observat o pereche de spotted eagle ray (Aetobatus narinari) ce inotau linistite impotriva curentului, spre varful triunghiului, de unde veneam noi. Am scos ceva aer din BCD si am pornit in urmarirea lor, intr-un traiect de interceptie de 45 grade. Cele doua pisici de mare nu mi-au acordat mare atentie ci si-au continuat nestingherite calatoria. Pentru mine acesta intalnire a fost punctul culminant din punct de vedere al fotografiatului subacvatic. Cele 5 minute de inot contra curentului m-au costat 30 de bar din butelie. Am renuntat la un moment dat si m-am pregatit de safety stop. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cousin’s Rock este un loc de scufundari faimos pentru Galapagos datorita reliefului subacvatic deosebit, numarului mare de specii marine pe care le poti intalni, bogatiei de bancuri de pesti si curentului puternic care te asteapta in partea superioara a triunghiului de stanca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totusi, acum, pot spune ca nu era un curent puternic ci doar unul mediu. Curentii puternici aveam sa ii intalnesc in urmatoarele zile, la Wolf Island si Darwin Island. 

Va urma intr-un nou episod – Wolf Island , locul unde am intalnit bancurile de rechini ciocan.

Next Post

Previous Post

© 2024 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén