Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Wolf Island – GALAPAGOS 2019, EP.3

Wolf Island 

Wolf Island si Darwin Island sunt cele mai indepartate insule din arhipelagul Galapagos. Este nevoie de 12 ore de navigat pentru a ajunge acolo. 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wolf Island , cunoscuta si sub numele de Wenman Island este localizata la 100 mile nautice de Isabela Island. Este o ramasita a unei insule vulcanice de peste 1000m inaltime, ce s-a scufundat acum 1 milion de ani. Acum insula are o suprafata de 2,85km patrati, o altitudine de 250 m si este nepopulata. Este un perete de stanca ce se ridica din ocean si care este imposibil de abordat, daca nu esti alpinist profesionist. Sau mai bine zis este populata de pasari, lei de mare si foci. Desi, acesti din urma, sunt doar cateva exemplare, nu colonii. Pasarile cele mai des intalnite sunt blue foot boobies, fregate birds si vampire finch. Interesant este ca vampire finch se hraneste cu sangele de la blue foot boobies. 

Noi am ajuns dimineata devreme si ne-am pregatit de prima scufundare a zilei, pe la ora 6.00 am. Sunt doar cateva locuri unde te poti scufunda la WolfIsland  iar cele mai celebre sunt  Land Slide, Shark Bay sau Elephant Rock.

Diving site map
Shark Bay 

Am inceput cu o scufundare la Shark bay, pentru a ne acomoda cu curentii marini de aici. Scufundarea a insemnat o coborare rapida pana la 25 de m, ne-am asezat pe o stanca si am asteptat sa apara rechinii.  Curentul era destul de puternic, trebuia sa te tii bine prins sau in cazul meu …care aveam mainile ocupate cu sistemul de fotografie subacvatic, a trebuit sa ma fixez bine cu calcaile in niste crapaturi din peretele de stanca(daca va puteti imagina asta cu labele de inot in picioare).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au urmat 30 de minute in care s-au perindat prin fata noastra, la circa 5-7m, o multime de rechini ciocan si rechini de Galapagos, alaturi de bancuri mari de pesti. Din pacate vizibilitatea nu a fost cea pe care as fi dorit-o dar, la 28 de grade in apa, nu poti să te astepti la altceva, in Galapagos. Scufundarea se termina cu o ascensiune spre 10m, unde intri in curent si esti purtat pe cateva sute de metri. Safety stopul il petreci pe SMB in drift. Cei care conduc zodiacul si recupereaza scafandrii, trebuie sa fie cu ochii in patru sa nu te piarda pe acolo. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Land Slide

Scufundarea la Land Slide a fost una epica, cel putin pentru mine. Am coborat rapid la 25 de metri si am incercat sa ma prind de o stanca…dar curentul era atat de puternic ca nu am reusit sa ma agat din prima. Am inceput sa evaluez terenul si am preferat sa cobor vreo 2m si sa ma ascund, la propriu, dupa o stanca de vreo 2m inaltime. Acolo era ceva mai liniste, am inceput sa setez aparatul si am incercat sa trag cateva cadre. Cand am scos mana cu sistemul de fotografie subacvatica de dupa stanca, am fost neplacut surprins sa vad ca nu puteam sa sustin sistemul cu o singura mana, din cauza curentului foarte puternic. Efectiv imi dadea mana este cap. Am renuntat la a face poze am trecut camera pe video si am incercat sa trag cateva cadre. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Partea interesata a fost stolul de rechini, ce stateau bine mersi in curent si inaintau usor prin apa iar eu nu puteam scoate mana de dupa stanca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La un moment dat ghidul ne-a facut semn sa incepem ascensiunea spre suprafata. Driftul a fost epic, a trebuit sa depun un efort considerabil ca sa ma mentin pe traseu si sa imi protejez sistemul fotografic de intalnirea fatala cu stancile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru safety stop am ochit o stanca ce se ridica pana aproape de suprafata, am mers in spatele ei si am stat atarnat in degete ca un alpinist de perete. Noroc ca sunt doar 3 minute la 5m. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elephant Rock

Un alt loc celebru de scufundari este Elephant Rock, de fapt un canal subacvatic, ce desparte doua stanci. Teoretic scufundarea trebuia sa fie una simpla, intram in apa negativ, ne scufundam rapid la 15-20 de metri si ne asezam pe malul canalului, pentru a viziona rechinii ce trec agale pe acolo. Realitatea a fost nitel diferita, desi curentul nu era atat de puternic, in schimb termoclina a fost neasteptat de puternica.

Termoclina – diferenta de temperatura intre doua straturi de apa, ce se combina. formeaza un efect de blur, prin care nu vezi mare lucru. Acest fenomen este, cu siguranta, putin apreciat de fotografii subacvatici pentru simplu fapt ca toate pozele ies blurate….de la apa! Nu ai ce sa stabilizezi sau sa corectezi. Dupa ce am incercat cateva cadre si am vazut cum arata pe ecranul camerei, am renuntat si m-am bucurat de show.  Si restul scufundatorilor au simtit pe pielea lor, fizic, diferenta de temperatura de circa 8-10 grade, datorate termoclinei.  Senzatia sub apa, la o astfel de diferenta de temperatura, este ca si cum ai face dusuri scotiene. Cautam cu interes zonele cu apa calda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La safety stop apa s-a mai uniformizat si am fost asaltat de un baby shark care m-a verificat meticulos pret de 3 minute. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bucuria cea mai mare a fost ca am scapat, dupa 6 scufundari la Wolf Island, cu carcasa subacvatica si luminile subacvatice intregi…..si ceva poze cu rechinii ciocan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O intalnire mai fotogenica cu rechinii ciocan s-a intamplat la Darwin Island, in episodul viitor.

Mai multe despre rechinii ciocan puteti citi: https://fishtale.ro/2017/08/11/daedalus-reef-casa-rechinilor-ciocan/

Mai multe despre tehnici de fotografie subacvatica cu rechini:https://fishtale.ro/2016/07/22/2304/

Click pe imagine pentru vizualizare galerie foto:

Next Post

Previous Post

© 2021 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén