Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Iguana marina

Episodul de astazi il voi dedica sigurei soparle de pe Pamant ce intra in ocean – Iguana marina (Amblyrhynchus cristatus).

In periplu din Galapagos, in 2019, am avut sansa sa intalnesc nu doar multe specii de rechin sau alte vietati subacvatice dar si cateva din animalele emblematice pentru acest arhipelag, atat de unic prin diversitate vietuitoarelor sale.

Iguana marina este un animal unic prin faptul ca traieste pe uscat dar se hraneste in ocean, sub apa, cu iarba de mare. Acest comportament de hranire este unic in randul soparlelor si se intalneste doar aici, in arhipelagul Galapagos. 

Iguana marina are un aspect de animal preistoric ce te duce cu gandul la epoca dinozaurilor, cu o creasta dorsala  tepoasa. Masculii pot ajunge la o lungine de 1,5m iar femelele sunt mai mici, undeva la 0,6m. Desi pe tarm par destul de neindemanatice in deplasare, in apa se misca uimitor de rapid, datorita cozii aplatizate, ce o folosesc la propulsie. Se pot scufunda pana la 20 de metri adancime si pot rezista sub apa si 30 de minute. 

Membrele sunt dotate cu gheare solide ce le permit sa se agate de stanci atunci cand se hranesc sub apa. 

O alta adaptare interesanta a iguanei marine este abilitatea de a elimina excesul de sare din corp. Iguana si-a dezvoltat glande nazale prin care elimina excesul de sare, ingurgitat odata cu iarba de mare si algele pe care le consuma. Astfel, in timpul de refacere dintre doua scufundari, iguana stranuta aceste exces de sare din organism.

O alta caracteristica este sistemul ectoterm de reglare a temperaturii corpului. Pe scurt, trebuie sa se incalzeasca la soare intre scufundari. Iguana marina poate sa piarda si 10 grade din temperatura corpului intr-o sesiune de hranire subacvatica. Pentru oameni, o asemenea diferenta de temperatura corporala, ar fi letala.

Desi nu se cunosc sa aiba multi pradatori naturali, sub apa se poate sa fie atacate de rechin iar la suprafata, puii si exemplarele mai mici pot cadea prada uliilor. Principala problema a fost, acum 50 de ani, canii lasati liberi pe insule de catre oameni. acestia apropape au decimat populatii intregi de iguane. 

Iguana marina depune doar 1-4 oua, care vor incuba 4 luni pe plajele nisipoase ale insulelor de bastina. Puii odata eclozati sunt expusi la tot soiul de pradatori, de obicei pasari. Populatia de iguane marine este relativ stabila, dar este considerata o specie expusa la disparitie, datorita vulnerabilitatii sale la activitati umane.

Despre experientele subacvatice si diversitatea vietuitoarelor din arhipelagul Galapagos puteti citi aici: https://fishtale.ro/2019/03/28/wolf-island-galapagos-2019-ep-3/

O galerie de imagini din Galapagos puteti vizualiza aici: https://fishtale.ro/portofoliu/

Next Post

Previous Post

© 2021 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén