Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Reciful de corali

Reciful de corali

Reciful de corali din Marea Rosie este unul dintre cele mai diverse ecosisteme marine. Reciful de corali reprezinta suportul pentru 25% dintre toate speciile de vietuitoare marine existente in oceanul planetar. 

Ce sunt coralii? 

Coralii sunt inruditi cu anemonele si au o structura simpla, elementara, numit polip. Polipul este ca o cutie de conserve, deschisa la un singur capat. Aceasta parte deschisa este de fapt gura, inzestrata cu un cerc de tentacule. Aceste tentacule au celule numite nematocite ce produc substante paralizante. Astfel polipul captureaza microorganismele ce intra in raza lui de actiune si cu care se hraneste. Coralii difera de anemone prin faptul ca isi construiesc un exoschelet mineral.

corali marea rosie
corali marea rosie

Coralii din zonele calde au o alta sursa de hrana si anume gazduiesc in interiorul lor o alga numita zooxanthellae. Aceste alge unicelulare folosesc fotosinteza pentru a produce substante nutritive pe care le impart cu gazda lor – coralul. Coralul ii asigura protectie si acces la nutrientii din apa, alga ofera substantele nutritive de care are nevoie coralul pentru a se dezvolta. Datorita acestei relatii iau nastere recifurile de corali, aceste structuri care pot ajunge la dimensiuni enorme. Tot aceste alge ofera culorile diverse ale recifului de corali, unde intalnim nuante de verde, maro, rosu, galben, etc. Corali ce au culori ca mov, albastru sau bleu, aceste nuante sunt produse de ei insisi.

corali marea rosie
corali marea rosie

Coralii se impart in 2 mari categorii corali tari si corali moi. Coralii tari sunt cei ce stau la baza dezvoltarii de recifuri de corali si se bazeaza pe productia de carbonat de calciu, ce le ofera suport pentru polipii componenti. Coralii moi cum ar fi coralii evantai sau cei cauciucati utilizeaza materiale flexibile pentru a-si crea exoscheletul. 

corali marea rosie
corali marea rosie
Reciful de corali din Marea Rosie

In anul 1985 Sheppard & Sheppard identificau 116 specii de recif, in diferite ansamblaje de corali in Marea Rosie. Cercetari mai recente au descoperit aproximativ 260 de specii de corali, impartite in 68 de genuri. Recifurile de corali din Marea Rosie se intind pe o distanta de 4000 de km, fiind printre cele mai mari de pe glob. 

corali marea rosie
Reciful de corali este in pericol 

Principala amenintare o reprezinta omul si activitatile sale ce se reprecuteaza asupra Oceanului si implicit asupra recifului de corali. Pescuitul industrial sau ilegal, poluarea apei, incalzirea globala, modificarea ph-ului apei marii si speciile invazive au toate un rol covarsitor in distrugerea recifului de corali. In multe zone din Marea rosie reciful de corali a disparut sau este o prezenta palida a ceea ce a fost. Studiile preconizeaza ca 70-90% din reciful de corali va fi distrus in urmatorii 25-30 de ani. 

corali marea rosie
Ce putem face?

Este greu sa rezolvi de unul singur toate problemele planetei. Sunt cateva lucruri simple pe care le putem face si care pot sa modifice in bine sau sa incetineasca acest declin: 

1.Cand calatoriti, rezervati-va sejurul prin operatori de turism si hotelieri ce sunt eco constienti

2.Folositi protectie solara ce este prietenoasa cu reciful

3.Participati sau sponsorizati actiuni de ecologizare a plajelor sau apelor din zona

4.Dati un exemplu prin comportament ecologist – refuzati sa folositi plastic de unica folosinta, folositi sticla de apa reutilizabila, etc

5.Fiti o sursa de inspiratie pentru ceilalti, impartasind frumusetile recifului de corali.

corali marea rosie
corali marea rosie
corali marea rosie
corali marea rosie
corali marea rosie
corali marea rosie
corali marea rosie

Un articol despre Marea Rosie puteti citi in linkul urmator: https://fishtale.ro/2014/05/09/s-s-thistlegorm/

Imagini detaliate despre Marea Rosie puteti urmari pe: https://www.facebook.com/Fishtale.ro

Next Post

Previous Post

© 2021 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén