Numele de somn țipar (Eel catfish – Plotosus lineatus) reprezinta un fapt. Astfel prima jumatate a corpului seamana cu a unui peste somn iar jumatatea posterioara seamana cu a unui țipar. Corpul fusiform este de culoare maro cu 2-3 dungi albe longitudinale. Gura este dotata cu 4 perechi de mustati pe care le foloseste la detectat prada si la sapat in nisip dupa mancare.

Acesti pesti au dezvoltat canale ampulare de-a lungul corpului, asemanatoare cu cele ale rechinilor, denumite ampulele lui Lorenzini. Cu ajutorul lor pot mentine structura compacta a bancului de pesti, care le ofera protectie si acces facil la mancare. Aceste bancuri pot contine circa 100 de indivizi, ce inoata sincron si isi schimba in permanenta forma.


Pe cat de interesanta este varianta juvenila a acestui peste, pe atat este de plictisitoare varianta adulta a sa. Ca adulti pot ajunge la dimensiuni de 30cm, de culoare gri, fara dungile contrastante ale juvenililor. Se pot intalni in crevase sau sub marginea recifului, stand ascunsi cea mai mare parte a zilei.
Pestii tineri formeaza bancuri compacte de pesti ce se deplaseaza intr-un mod fascinant, fiind unii dintre subiecti mei preferati pentru fotografia subacvatica. Ai senzatia unei cavalcade bine puse la punct care curata, la propriu, fundul nisipos al marii.


Desi sunt foarte fotogenici si simpatici, acesti pesti in pijamale, nu sunt atat de inofensivi pe cat par.
NU ii atingeti!!! Somnul țipar este dotat cu spini in inotatoarea dorsala cat si in cele pectorale. Acesti spini sunt dotati cu venin foarte toxic, ce poate avea efecte fatale la om, daca este intepat.
Mai multe imagini despre altfel de eels puteti viziona aici: https://fishtale.ro/2012/10/03/fotografia-subacvatica-un-altfel-de-model/
Mai multe fotografii subacvatice puteti vizualiza aici: https://www.facebook.com/Fishtale.ro/





