Una dintre experiențele deosebite de fotografie subacvatică a avut loc într-un cadru cu totul special. Ideea de a vizita pădurile de mangrove de pe insula Nusa Lembongan este susținută de multe recomandari de călătorie. A te plimba pe canale în bărci tradiționale, conduse de localnici, sună bine pentru orice blog de călătorie. La prima vedere, pare ceva asemănător cu plimbările pe canalele Veneției, varianta de Indonezia, printre mangrove.
Zis și făcut, am luat barca cu gondolierul localnic și am pornit pe canale să explorăm pădurea…de fapt un fel de mlaștină….de asta vorbitorii de limba engleză folosesc termenul swamp pentru a face referire la mangroves swamp.
Ce sunt mangrovele – pentru curiosi!
Mangrovele sunt copaci care trăiesc de-a lungul coastei în zonele tropicale, ce au rădăcinile ancorate în sedimentele sărate, sub apa mării. Deși crengile, frunzele și florile se află deasupra liniei apei, partea inferioară a trunchiului și rădăcinile sunt scufundate în apa sărată.
Ce le face speciale sunt câteva adaptări pentru a supraviețui în acest mediu sărat și sărac în oxigen:
Excreția sării prin frunze:
Unele dintre speciile de magrove reușesc să excreteze sarea din plantă prin frunze, sarea cristalizând la suprafața frunzei.
Rădăcini aeriene:
pentru a-și completa nevoia de oxigen rădăcinile au devenit aeriene, captând oxigenul din aer prin pneumatofore, organ specializat. Aceste rădăcini aeriene au diferite forme de la con, la creion sau de genunchi!
Ecosistemul mangrovelor
La fel ca coralii care construiesc recifurile, mangrovele sunt ingineri de ecosistem – își formează propriul ecosistem și oferă habitat pentru alte câteva specii. Sistemele de rădăcini ale mangrovelor captează cantități uriașe de sedimente moi și, în unele zone în care se stabilesc păduri dense de mangrove, acestea pot fi responsabile pentru crearea de insule întregi. Este important că rețelele acestor păduri care captează sedimente protejează coasta împotriva eroziunii induse de valuri și oferă ecosistemelor de coastă și comunităților de coastă o linie vitală de apărare împotriva furtunilor tropicale puternice.
Mangrovele sunt denumite creșe
pentru ca oferă găzduire la multe specii de pești, mai ales puiet, care găsesc hrana și protecție în acest labirint de rădăcini. Avand acestă idee în cap am luat sistemul de fotografie subacvatică cu mine în acestă plimbare …romantică. Romantismul s-a terminat cand am alunecat, cu grijă, din barcă, în apa plină de sedimente, …cunoscute sub denumirea de mâl.
Experiența fotografică
Când am băgat capul în apa vizibilitatea era undeva sub 2 metri. Am încercat să mă mișc cât mai puțin ca să nu o stric și mai tare. Inițial am lasat labele în barcă, apa părând a fi stătătoare. Dupa cateva minute eram la câțiva metri buni distanță de barcă, refluxul mă tragea spre mare. Am revenit și am luat labele de înot și am reluat fotografiile.
Ce mi-a părut rău era faptul că nu citisem despre ce alte vietăți ar putea fi în mlaștinile din Nusa Lembongan. Adică mai era și altceva decât puietul de pești pe care îl căutam eu? Ceva mai consistent, adică. Atmosfera sub apa era cât se poate de apăsătoare…și nu de la presiunea coloanei de apă.
Aveam doar camera și carcasa subacvatică cu mine, fără vreo lumină de focalizare sau blitzuri subacvatice. Așa că a trebuit să rămân în zonele însorite, pentru că altfel senzorul camerei nu ducea. Focalizarea a fost destul de dificilă mai ales datorită diverselor suspensii din apă. Așa că a trebuit să petrec ceva timp pentru a trage câteva cadre mulțumitoare.
Totuși, surprinzător, nu reușeam să găsesc ceea ce căutam eu. Nici urmă de peștișori. Cum timpul trece diferit când stai cu ochiul în vizorul camerei, a trebuit să închei acestă ședință foto fără să găsesc subiecții doriți.
Trebuia să găsesc și bancurile de pești pe care doream să le fotografiez. Așa că după o mică pauză am luat echipamentul de snorkeling și am mers în zona în care marea se întalnea cu pădurea de mangrove și am accesat pădurea dinspre mare.
Povestea continua …în episodul viitor.
Până atunci mai puteți viziona fotografii subacvatice aici: https://fishtale.ro/portofoliu/
sau
Să mă urmariți pe : https://www.facebook.com/Fishtale.ro