Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Nudibranch

Nudibranch este mai mult decat un melc fără cochilie. Este un gen aparte al fotografiei subacvatice macro, care are o mulțime de fani. Sunt mulți fotografi ce sunt dedicați acestor animale marine și nu degeaba. Sunt peste 3000 de specii de melci de mare și vin într-o multitudine de combinații de culori care îi fac foarte fotogenici. 

nudibranch
Nudibranch provine din de la latinescul nudus – gol și grecescul brankia – branhii.

Acest lucru are sens, deoarece micile proeminențe de tip flori de pe spatele nudibranchiului sunt branhiile expuse (goale).

Nudibranch își pierd învelișul vestigial în timpul fazei larvare. Pentru a se proteja, ei se bazează pe toxine sau substanțe chimice cu gust neplăcut, care sunt anunțate cu culori extrem de vii.

O pereche de tentacule numite rinofori de pe capul Nudibranch au receptori de miros care îi permit nudibraniului să-și mirosească mâncarea sau alte nudibranhii. Deoarece rinoforii ies în afară și pot fi o țintă pentru peștii flămânzi, majoritatea Nudibranch au capacitatea de a retrage rinoforii și de a-i ascunde într-un buzunar în piele dacă nudibranchiul simte pericolul.

Nudibranch sunt hermafrodiți. Deoarece se mișcă foarte încet, trebuie să fie pregătiți pentru reproducere ori de câte ori întâlnesc un alt nudibranch – indiferent dacă este femela sau mascul. Acest lucru face ca procesul de reproducere să fie foarte convenabil pentru nudibranchi.

Majoritatea Nudibranch mănâncă folosind o radula, o structură dințată care poate fi comparată cu limba pe care o folosesc pentru a-și răzui mâncarea de pe stâncile de care se agață; unii sug prada după ce i-au predigerat țesutul cu enzime selectate. Sunt carnivore, așa că prada lor include bureți, corali, anemone, hidroizi, lipace, ouă de pește, limacși de mare și alte nudibranhii. Ei obțin culorile strălucitoare din mâncarea pe care o mănâncă. Aceste culori pot fi folosite pentru camuflaj sau pentru a avertiza prădătorii despre otrava care se află în interior.

Fotografierea lor este destul de provocatoare, pentru fotograful subacvatic.

În primul rând trebuie să știi după ce te uiți când plutești pe lângă recif. De obicei au dimensiuni de 1-5 cm, ceea ce e dificil de localizat. Îi ajută culorile vii și forma particulară. Deși se mișcă lent pot fi luați de curenții marini și atunci călătoresc cu mare viteză. 

Cel mai provocator la fotografierea subacvatică macro a nudibranch este focalizarea rinoforilor – tentaculele de pe cap. Structura lor striată este etalonul în ceea ce privește focalizarea sau claritatea unei imagini cu nudibranch. Să obții acestă claritate poate fi mai dificil decât pare. În ciuda vitezei de….melc, nudibranch este neașteptat de vioi, mai ales dacă este în căutare de hrana sau….a unui suflet pereche. O bună cunoaștere a sistemului de fotografie subacvatică, o lumină de focalizare pot ajuta mult la obținerea imaginii dorite. 

Despre fotografia subacvatica macro puteți citi aici:https://fishtale.ro/2017/06/16/nudibranchs-din-filipine/

Next Post

Previous Post

© 2023 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén