Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Thresher Shark – Rechinul vulpe – Malapascua

Thresher shark – rechinul vulpe – Malapascua
Rechinul vulpe sau thresher shark este unul dintre cei mai sfiosi si eluzivi rechini. Este cunoscut pentru coada sa deosebita, lunga cat intreg corpul sau, pe care o foloseste ca un bici pentru a-si ameti prada.
Una dintre zonele de scufundari unde poti intalni rechinul vulpe este Monad Shoal, un cleaning station, in largul insulei Malapascua. Aici poti intalni rechinul vulpe ce vine la statia de curatare pentru a scapa de parazitii de pe corp.

Cum ajungi in Malapascua?
Drumul spre Malapascua este dificil, lung si obositor, deci trebuie sa iti doresti sa ajungi cu adevarat acolo. Nu este o plimbare pana la malul marii si nu este pentru incepatori.
In principiu trebuie sa aterizezi in Cebu – Filipine, al doilea mare oras al tarii, pe insula cu acelasi nume. Exista varianta sa zbori in capitala Manila si de aici sa iei un zbor intern Manila – Cebu, ce dureaza circa 1 ora. Sau exista companii aeriene internationale ce aterizeaza in Cebu direct via Dubai sau Singapore.
Noi a trebuit sa calatorim 3 ore din Bohol(o alta insula din jurul Cebu) cu un feriboat pana in Cebu. De aici am luat un van care ne-a dus pana in Maya Harbour. Calatoria a durat 3 – 4 ore bune, traficul este greoi si aglomerat in permanenta.
De aici am luat o barca care ne-a facut transferul pana la insula Malapascua, cu o durata de 45 de minute, daca marea e calma.
Pe insula ne-am stabilit la centrul de scufundari Evolution, care au si cateva camere pentru cazare.

rechinul vulpe

Intalnirea cu rechinul vulpe
Pentru a te scufunda la Monad Shoal trebuie sa te trezesti dimineata devreme.

Desteptarea este la 4.00 am, la 4.30 incepe briefingul de scufundare, la 5.00 te imbarci pe barca ce te va duce din Malapascua pana la Monad Shoal. Drumul dureaza 30-45 de minute in functie de starea marii.
Scufundarile incep indata ce ajungi la locul faptei, cateodata inainte de rasarit, care este programat pentru orele 06.00.
Cei de la centru de scufundari Evolution solicita ca scafandri sa faca dovada a minim 30 de scufundari logate si certificare AOWD, deoarece adancimea de scufundare este intre 25-35 metri.
Vizibilitatea in apa nu a fost una grozava, din cauza orei matinale cat si datorita multitudinii de plancton din apa. Deasemenea aranjamentul de scufundare este unul ciudat. Ghizii de scufundari te conduc la marginea statiei de curatare care este de fapt marginea unui drop-off care coboara pana la cateva sute de metri. Pe marginea dinspre recif este intins un odgon de otel la circa 50 cm inaltime si lung de 20 de metri. Recomandarea ghidului a fost sa ne prindem de acest odgon si sa incerci sa plutesti la punct fix sau sa iti sprijini labele de inot pe nisip.
Cam care era situatia cand am ajund noi in zona?
Erau circa 12 scufundatori ce se tineau de odgon iar in jurul lor un mare nor de nisip starnit de ei.
Cautam din ochi un loc in care sa ma apropii de odgon cand din spatele meu a aparut rechinul vulpe. Am pornit camera si am incercat sa prind un cadru. Rechinul s-a strecurat linistit pe sub mine si prin spatele celor 12 scafandri care se uitau in directia opusa. Am decis sa raman in parte dreapta plutind deasupra celorlalti scafandri, pentru un mai bun camp vizual. Unul dintre ghizi ma indemna sa ma prind de odgon dar l-am refuzat politicos deoarece mainile le foloseam pentru sustinerea si ajustarea camerei subacvatice.
Dupa alte cateva minute au inceput sa apara 2-3 exemplare de rechin vulpe dar care nu au fost prea doritori sa se apropie de gramada de scafandrii si de marea de bule ce o degajau din aparatele de respirat.

Monad Shoal -25m

rechinul vulpe dand tarcoale

Ce sistem de fotografie subacvatica am folosit pentru intalnirea cu rechinul vulpe?
Am folosit pentru acesta scufundare sistem de fotografie subacvatica Olympus EPL7, cu un setup simplu, fara brate, lumini de focalizare, blitzuri externe, ce sunt interzise in preajma rechinului vulpe.

Am optat pentru obiectivul zoom in detrimentul lentilei fixe pentru o plaja focala mai larga. Rechinul vulpe este celebru pentru comportamentul sfios deci nu voi avea sansa sa dau nas in obiectiv cu el, cum s-a intamplat cu rechinul albastru in Azore(puteti citi articolul aici).
Asa ca fara lumina lumini externe si cu o vizibilitate de circa 10 -15 metri a trebuit sa ma bazez pe calitatile senzorului lui Olympus EPL7 si pe obiectivul de kit M.Zuiko 14-42 EZ.

rechinul vulpe

Rechini vulpe la Monad Shoal

Am renuntat sa folosesc setarile manuale si am optat pentru S(speed priority) pentru a fi sigur ca voi putea ingheta cadrul cu rechinul. Rechinii au fost la locul faptei dar nu s-au apropiat prea mult de noi .
Durata scufundarii a fost de 45 de minute , timp in care am ramas langa odgon asteptand sa apara rechinii vulpe din larg.

Rechinul vulpe subiectul unui proiect WEPA

Rechinul vulpe are o coada egala cu lungimea corpului

Rechinul vulpe

In zilele urmatoare am revenit la Monad Shoal pentru o noua scufundare. Acum eram ceva mai bine pregatit psihic, stiind la ce sa ma astept. Cand coboram din nou spre locul faptei,  ghidul a vazut niste umbre la marginea recifului si a decis sa mergem sa verificam. Am ajuns la 35 de metri adancime si am vazut in adanc, la circa 40-45 de metri adancime, doua exemplare de rechin vulpe ce au trecut nepasatori pe sub noi. Am revenit la 25 de metri si ne-am indreptat spre cleaning station. Dar asteptarea a fost zadarnica, nici un exemplar nu si-a facut aparitia pe durata scufundarii. Asa ca am inceput sa explorez reciful si sa gasesc alte subiecte pentru fotografia subacvatica. Din nou conditiile de iluminare nu fost prea bune.


Au urmat alte cateva scufundari la insula Gato, o experienta recomandabila despre care voi povesti intr-un post viitor.

Din pacate calitatea imaginilor nu este ceea ce visam eu. Faptul ca am reusit sa vad si sa fotografiez rechinul vulpe in mediul sau natural este tot de mi-am dorit de la Malapascua. Eleganta siluetei, accentuata de coada neobisnuita si gratia cu care se misca in apa, este remarcabila. Fata sa cu ochii mari si botul turtit te duc cu gandul la personajele manga. Culoarea cu reflexii metalice lasa impresia de ceva mecanic, industrial. O experienta memorabila, intrun nou proiect WEPA.
Despre rechinul vulpe puteti citi aici:http://wepa.ro/rechinul-vulpe-din-monad-shoal/
Despre proiectele WEPA puteti citi aici: http://wepa.ro

Echipamentul de fotografie subacvatica a fost asigurat de Olympus Romania.

Si daca tot e 8 iunie, va urez traditionalul Happy Oceans Day!


related post

Next Post

Previous Post

© 2019 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén