Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Darwin Island – Galapagos 2019 ep.4

Darwin Island sau Culpeper Island, cum era cunoscuta inainte, este poate cel mai faimos loc de scufundari Galapagos, fiind votat vreo 20 de ani la rand ca si cel mai bun loc de scufundari din lume.

Darwin Island se afla la nord de Wolf Island la o distanta de 4 ore de navigat. Insula are doar 1km patrat, cu o inaltime de 500 de metri si o varsta estimata de 4milioane de ani. Insula nu spune prea multe dar se remarca prin Darwin Arch, un arc stancos ce se inalta din valuri si care este punctul de pornire a scufundarilor. Darwin Island este nelocuita si gazduieste colonii intregi de pasari si ceva lei de mare si foci cu blana – Galápagos fur seal (Arctocephalus galapagoensis). Acestia nu au fost interesati de prezenta noastra si si-au continuat linistiti siesta la soare. 

Darwin Island
Darwin Arch
Darwin Island este faimos in randul scafandrilor pentru bancurile de rechini ciocan si pentru sansa de a intalni rechinul balena(whale shark) sau diavoli de mare(manta ray).

Aceste animale le intalnesti in functie de sezon si de temperatura apei. Astfel, sezonul de whale shark este din iunie pana in decembrie iar sezonul de manta ray este din ianuarie pana in mai. Temperatura apei ar fi trebuit sa fie undeva in jur de 24 de grade. Dar, in unii ani, lucrurile si patternurile se schimba. Spre surprinderea noastra apa avea 28 de grade, un lucru rar intalnit in zona.

Darwin Island, din punct de vedere al scufundarilor, nu este pentru incepatori.

Valuri si vantul de la suprafata, fac plimbarea cu zodiacul pana la locul de scufundare mai putin placuta. Odata intrati in apa suntem intampinati de curenti puternici si adancimi de pana la 35 de metri. 

Pentru fotograful subacvatici, toate aceste conditii, iti aduc griji in plus pentru integritatea ta si a sistemului fotografic. Ideea de a intra la un drift dive cu sistemul fotografic trebuie bine evaluata. Ar trebuie sa tii cont de experienta anterioara si de conditiile de moment. Oricat ar fi de frustrant, cateodata, cand conditiile o impun, este bine sa lasi sistemul fotografic subacvatic la suprafata. Mai ales cand exista sanse sa te expui la situatii neplacute. 

Darwin Island Diving Site

Revenind la dive site, cum spuneam, scufundarile incep de undeva din dreptul Darwin Arch.

Aici cobori vreo 10-15 metri si ajungi la un platou care da spre Amphiteatre  – zona de drop-off unde te asezi pe marginea stancoasa si astepti sa inceapa show-ul.
Amphiteatre
Grunt
Little kiss

Deasupra platoului gasesti mai mult bancuri de puiet de pesti, de diverse specii, care se ascund dupa stanci si prin crapaturi. La marginea platoului, in curent, este un periplu permanent de bancuri uriase de pesti care se hranesc. Este locul unde am vazut cei mai multi pesti la un loc, din toata experienta mea de scufundator. Bancuri uriase care treceau minute, ore intregi prin fata ta, cu o densitate cum nu am mai vazut pana atunci. 

School of jacks
Close up
Fish tornado

Din pacate, rechinii ciocan mult asteptati nu au aparut la locul de intalnire. Ghidul a luat decizia sa ne scufundam mai adanc si sa ii cautam prin imprejurimi. Am pornit de la cei 15 metri ai Amfiteatrului si am ajuns undeva la 30-35 metri pe un fund nisipos ce arata dezolant, ca un peisaj selenar. Toate acestea intr-un drift sustinut. Odata ajunsi pe fund, am inceput sa ne prindem de cate o piatra pentru a ne mai incetini viteza de deplasare. La un moment dat am ajuns la marginea unei gradini de corali. Aici ne-am oprit, prinsi de stanci si am asteptat. 

Pe fundul marii continuau sa curga rauri de pesti ce pareau ca nu se mai termina. Intr-un moment de respiro al pestilor am constat ca fundul marii, ce parea desertic, a prins viata si s-a transformat intr-o gradina miscatoare…de tipari de gradina(spotted garden eel (Heteroconger hassi).

Garden Eel
Gradina de tipari

Impresionant era atat numarul urias de tipari de gradina cat si dimensiunile acestora. Garden Eel, ce ii stiam eu din Marea Rosie, sunt de dimensiunea unui creion sau chiar mai subtiri. Acestia de la Darwin Island erau de grosimea degetului mare de la mana si se inaltau pana la 1 metru din nisip. Peisajul parea ireal.

Rechin ciocan

Cat eram concentrat sa fotografiez gradina de tipari, cu coada ochiului, am sesizat oarece agitatie in randul colegilor de scufundare.

Am privit peste ocular si am vazut niste umbre mari. Rechinii ciocan se apropiau la pas lejer deasupra fundului marii, verificand posibile tinte pentru un snack din mers.

Am zoomat nitel si am inceput sa urmaresc cadrul potrivit. Rechinii veneau in grupuri mici de 3-5 exemplare, amestecati ca dimensiuni, mari si mici la un loc. Am inceput sa trag cat mai multe cadre, in timp ce ma taram pe nisip pentru a mai micsora distanta. Din pacate, la 35 de metri nu ai prea mult timp(NDL), asa ca sedinta foto subacvatica a fost limitata la 10-15 minute, depinzand si de frecventa cu care apareau grupurile de rechini ciocan.

Rechin ciocan_1
Rechin ciocan_2
Rechin ciocan_3

Finalul scufundarii il petreci intr-un nou drift care te duce peste gradina de corali pe care, din pacate, nu am apucat sa o scotocesc pe cat as fi vrut. Rechinii ciocan au fost obiectivul principal si am incercat sa le acord cat mai mult timp, pentru a fotografia aceste animale marine incredibile in mediul lor natural. 

Darwin Island este o mica insula din Pacificul de Est dar este un imens punct de atractie pentru cei pasionati de viata subacvatica si de fotografia subacvatica.

Despre Galapagos mai puteti citi aici: https://fishtale.ro/2019/03/28/wolf-island-galapagos-2019-ep-3/

Despre rechinii ciocan mai puteti citi aici:https://fishtale.ro/2017/08/11/daedalus-reef-casa-rechinilor-ciocan/


School of fish_2
Smile!


related post

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén