Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Marea Andaman

Destinatii de scufundari: Thailanda

Trebuie sa recunosc ca eram destul de reticent in a privi Thailanda si mai ales zona Phuket – PhiPhi ca si o destinatie de scufundari. Auzisem de locatii de scufundari din Marea Andaman, de Richelieu Rock sau de Similian Islands, numai ca erau mult mai la Nord fata de destinatia mea.

Phi Phi – Harbour Bay

Despre zona Phuket auzisem mai ales ca se remarca prin numarul mare de dive centers ce emit licente de diving pe banda rulanta si ca au probleme cu echipamentele de scufundare – vechi si forjate.

Am inceput sa imi fac temele de acasa, sa citesc despre ce as putea sa vad acolo, despre locuri de scufundari, vietati marine, recomandari pro si contra. Am concluzionat si am descoperit ca aveam doua posibilitati – scufundari din PhiPhi Island sau din Ko Lanta. Ambele insule aveau destule centre de scufundari din care sa aleg si destul de multe spoturi de scufundare interesante.

Erau doua locuri de diving care mi-au atras atentia, Hin Daeng si Hin Muang, dar din estimarile mele erau mai usor de abordat din Ko Lanta decat din PhiPhi. Asa ca am decis sa merg cateva zile la scufundari din PhiPhi si apoi sa iau cateva zile si din Ko Lanta. 

Phi Phi : Diving sites
La fata locului am aflat cateva amanunte de la ghizii locali.

Majoritatea locurilor de scufundare sunt in jurul PhiPhi, cei din Ko Lanta vin tot in zona PhiPhi pentru scufundari. Hin Daeng si Hin Muang sunt mult mai la sud de Ko Lanta(care e la sud de PhiPhi) deci cea mai buna abordare este de aici. Numai ca trebuie sa stiti ca o plimbare pana la aceste 2 locuri dureaza cam 4 ore pe sens, cu barca. Este o excursie de o zi, cam 12 ore in total, dus-intors. 

Phi Phi – Diving Map_2
Phi Phi Diving Site

Plecand de la premisa ca nu merg intr-o excursie dedicata de scufundari si nici nu ma asteptam la cine stie ce experiente de scufundari am decis sa raman fidel sloganului „Travel light”. Astfel incat nu am mai carat echipamentul meu de scufundari si nici sistemul principal de fotografie subacvatica. Am preferat sa imi iau doar strictul necesar ca echipament – masca, boots, labe de inot iar ca echipament de fotografie subacvatica am luat camera de backup – un sistem compact bazat pe Olympus TH4 si o lumina de focalizare. Trebuie sa recunosc ca tot echipamentul era destul de…light. 

Diving boat
Aceasta insula este una dintre cele mai populare destinatii de turism, insula devenind celebra datorita filmului The Beach cu Leonardo di Caprio.

De fapt celebra plaja se afla pe o insula apropiata,  Koh PhiPhi Leh, in Maya Bay. Accesul pe acesta plaja este interzis, momentan, plaja fiind victima propriei celebritati, devenind unul dintre cele mai aglomerate locuri din zona. Astfel guvernul thailandez a luat decizia de a inchide accesul pe plaja. 

Phi Phi Diving Site
Phi Phi Diving Site
Ce trebuie sa stiti despre scufundarile in zona PhiPhi Island. Zona de scufundari face parte din rezervatia marina  “Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi National Park”, astfel pescuitul este interzis in zona.

Totodata trebuie sa platesti pentru fiecare zi de scufundari 400 bath(13USD) ca taxa de rezervatie. 

Diving boat
Diving boat

Sezonul de scufundari este tot anul, teoretic. In sezonul ploios din Mai pana in Decembrie, vizibilitatea este destul de mica, sub 10 metri. In restul anului, in sezonul secetos, vizibilitatea este medie intre 10-20 de metri. Trebuie sa recunosc ca am avut parte de extreme, la sfarsitul lui Decembrie. Unele scufundari au fost cu vizibilitate de 10-15metri, dar vreo doua au fost cu vizibilitate de 5-6 metri, chiar mai mica, in unele zone. Cu siguranta nu e Marea Rosie. 

School of Fish

Partea buna este temperatura apei intre 28-30 grade Celsius. Asta nu gasesti in Decembrie in Marea Rosie. 

Un alt aspect pozitiv este lipsa curentilor subacvatici, ceea ce face ca scufundarile sa fie destul de relaxate, permisive pentru toate nivelurile de abilitati de scufundare.

School of Fish
School of Fish
Din punctul de vedere al fotografiei subacvatice, trebuie sa recunosc ca am fost placut surprins.

Exista o multitudine de specii de pesti, crustacee, sepii, caracatite, anemone, corali si rechini. Da, poti intalni Blacktip reef shark, Leopard shark si Nurse shark. Cel mai impresionat a fost bancuri uriase de puiet de pesti, bancuri de glass fish, ce impanzeau ca o ceata zone intinse , 20-30 metri patrati. Pe scurt de la macro la wide poti intalni tot felul de subiecti. A fost destul de dificil sa fotografiez cu sistemul compact si fara blitzurile subacvatice, dar in schimb am avut noroc de plaja focala larga a compactului TG4. Acesta mi-a permis sa abordez mai multe stiluri de fotografie subacvatica. 

School of Fish
Leopard Shark
Anemone Fish
Lobster

Despre utilizarea sistemului compact Olympus TG4 in fotografia subacvatica am sa va povestesc pe larg intr-un episod viitor. 

In continuare cateva imagini din scufundarile din zona PhiPhi Island.

Despre Olympus TG4 mai puteti citi aici: https://fishtale.ro/2015/07/25/dont-worry-be-tough/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fan Coral
Jelly Fish
Barracuda
Artificial Reef
Crab
Glass Fish
Puffer Fish
Anemone Fish
Big Eye

Next Post

Previous Post

© 2020 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén