Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Sfaturi utile: Olympus TG4

Olympus TG4: Sfaturi utile pentru Fotografia subacvatica

Stiam ca PhPhi Island a fost complet distrusa la suprafata de tsunami-ul din 2004. Temperatura marii in crestere pe tot globul ar fi fost un motiv bun ca sa apara coral bleaching-ul in zona. Cu temperaturi ale apei intre 28-32 Celsius m-as fi asteptat sa gasesc un peisaj dezolant sub apa. 

Totusi lumea subacvatica din parcul maritim “Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi National Park”  o duce foarte bine si a reusit sa ma surprinda prin diversitatea de subiecti de fotografie subacvatica. 

Peste tot gasesti o diversitate de tipuri de coral cum ar fi Gorgonian Sea Fan, Red Whip Coral, Table Coral. Alaturi de acestia se afla anemone, de diverse forme si culori, si scoici gigant, ce sunt o garantie a unei stari de sanatate bune a recifului. 

Datorita formatiunilor calcaroase de pe fundul marii, atmosfera sub apa are tente galben-verzui, ce ofera posibilitatea ca multe creaturi marine cu pete sa se camumfleze perfect. Este locul perfect o lentila wide ca sa fotografiezi subiecti subacvatici ca Banded Sea Snake, Bamboo Shark, Nurse Shark sau Leopard Shark.

Daca ai privirea agera si ochiul antrenat pentru fotografia subacvatica macro poti descoperi Durban Dancer Shrimp, Harlequin Shrimp, Cleaner Shrimp, Mantis Shrimp, Porcelain Crabs alaturi de Ghost Pipefish sau Seahorse. 

Pentru compozitii mai dramatice poti surprinde in cadru una din speciile de Moray Eel – Zebra, White eye, Whitemouth sau Honeycomb.

Pentru toata acesta diversitate de subiecti eu am plecat sa fac fotografii subacvatice cu un compact si o lumina de focalizare de 1000 lumeni. Dar macar… I travel light! 

Olympus TG4 nu este o camera compacta oarecare, chiar a fost nominalizata vreo 2-3 ani de zile la rand ca cea mai buna optiune in fotografia subacvatica, pentru raportul pret calitate. Nu este ultimul model dar este o camera care face fata cu brio unor situatii fotografice diverse. 

Nu mai fotografiasem subacvatic cu o compacta de vreo 10 ani si, desi mai facusem poze cu acesta camera intr-un test acum vreo 4 ani, nu pot sa spun ca eram familiar cu ea. 

In continuare mi se pare important sa cunosti camera si carcasa subacvatica foarte bine, inainte de a intra in apa.

Ideea e ca Olympus TG4, desi rezista pana la 15 m sub apa(teoretic, nu am fost decat pana la 6 m fara carcasa subacvatica) pentru scuba diving este indicat sa luati o carcasa subacvatica rezistenta macar 40m. Daca vreti sa folositi o astfel de camera in piscina sau la snorkeling, atunci puteti sa o folositi fara carcasa. Dar si atunci ar trebui sa o clatiti bine sau sa o puneti la desarat(daca ati folosit-o in apa sarata) dupa utilizare. In apa pot fi tot felul de suspensii care tind sa se acumuleze in jurul butoanelor de control ale camerei. 

Zis si facut, am luat Olympus TG4 si o carcasa Ikelite pentru modelul acesta si am pornit la scufundari. Pentru a-mi atasa lumina de focalizare am folosit o targa de stabilizare si un brat extensibil pentru a putea pozitiona lumina mai bine. Carcasa se ataseaza de targa de stabilizare printr-un surub ce se infileteaza in carcasa. Prima scufundare, totul a decurs binisor din punct de vedere fotografic, am constat ca viteza de declansare era cam mica pentru conditiile din apa, asa ca am facut unele ajustari ale setarilor camerei.

La a doua scufundare am constat ca in carcasa a aparut apa! Soc si groaza pentru orice fotograf subacvatic cu experienta. Apa sarata face ravagii in camerele foto traditionale. Avantajul si norocul meu a fost ca Olympus TG4 era rezistent la apa. Deci, teoretic, nu ar fi trebuit sa am probleme, numai ca apa intrata in carcasa a inceput sa condenseze pe lentila si pe ecran. Astfel incat in 10 minute nu am mai putut folosi sistemul. Mi-am continuat scufundarea fara sa mai fac poze . 

Odata ajuns la suprafata am pus carcasa si camera la desarat, apoi la uscat si am inceput sa investighez cauza accidentului. Am constat ca surubul de la targa, ce se infileteaza in carcasa, a avut un joc in ax astfel incat a pemis apei sa se strecoare pe langa saiba din carcasa. Hmmm…o greseala de proiectare din punctul meu de vedere, saiba din carcasa nu ar fi trebuit sa comunice cu interiorul carcasei. 

Una peste alta mi-am reansamblat sistemul am securizat saiba si mi-am continuat scufundarile si sedintele de fotografie subacvatica. Cum spuneam noroc ca Olympus TG4 este rezistent la apa, altfel ar fi fost o scufundare foarte scumpa. 

Concluziile sunt cateva:

  • Trebuie sa iti cunoasti foarte bine sistemul de fotografie subacvatica inainte de a intra in apa;
  • Trebuie sa verifici etansietatea sistemului inainte de a intra in apa, oringurile de sigilare trebuie unse cu unsoare siliconica, etc.;
  • Curatarea si desararea sistemului fotografic dupa scufundare;
  • Efectuarea unei mentenante periodice a carcasei subacvatice;
  • Daca ai de ales, e de preferat sa ai o camera fotografica waterproof.

Mai jos cateva imagini suprinse in parcul maritim “Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi National Park”

Despre Olympus TG4 puteti citi un review la snorkeling aici:https://fishtale.ro/2015/07/25/dont-worry-be-tough/

Next Post

Previous Post

© 2025 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén