Fishtale - tehnici de fotografie subacvatica

Fotografie subacvatica si scufundari. Review-uri echipament de scufundari, destinatii de scufundari, echipament fotografie subacvatica

Fotografia la epave: Malta – P29

Fotografia la epave: Malta – P29  – Patrol Boat 29, Boltenhagen

Epavele din Malta sunt atractii turistice consacrate, ce atrag anual un numar mare de turisti subacvatici. Principalele atuuri ale epavelor din Malta sunt:

  • multe dintre ele se afla la adancimi  recreationale,
  • vizibilitatea poate ajunge si la 30 de metri,
  • temperatura apei ce variaza intre 18-28 de grade circa 8 luni pe an,
  • infrastructura de diving solida.

Subiectul de astazi este epava P29 (Patrol Boat) ce este situata langa orasul Cirkewwa, scufundata la 34m si una dintre cele mai faimoase epave din Malta. P29 este o fosta nava de patrulare a Marinei Militare din Malta si a fost scufundata intentionat ca si atractie subacvatica in August 2007. Acum a devenit un recif artificial fiind casa multor specii de pesti si alte animale marine.

EPAVA P29 – 1

EPAVA P29 – 2

 

P29 a fost initial o nava antimina construita in anii 70 de catre Germania de Est. Ulterior in 1997 a fost vanduta catre Marina Militara din Malta si convertita in nava de patrulare. In 2005 a fost cumparata de Autoritatea de Turism din Malta si scufundata pentru a deveni atractie subacvatica si bineinteles un subiect pentru fotografia la epave.

Epava P29 se afla la o distanta de 150 de metri de tarm, are o lungime de 52 de metri si o inaltime de 20 de metri.

EPAVA P29 – 3

EPAVA P29 – 4

Sedinta de fotografie la epave a inceput cu un mars subacvatic usor, de incalzire. Accesul la P29 se face innotand distanta de la tarm pe sub apa, la o adancime de 6 metri, pentru a economisi din aerul din butelie. Marsul subacvatic dureaza intre 6-15 minute in functie de curent si conditia fizica a fiecaruia. Trebuie sa ai un ghid bun sau sa folosesti busola pentru a putea naviga in albastru, neavand repere fizice pe sub apa. 

Odata ajunsi la epava incepe scufundarea catre partea superioara a catargului ce se afla la 12metri. De aici sunt doua optiuni ca si rute de abordare – spre pupa sau spre prova. Am decis sa mergem spre prova, partea dinspre pupa nu parea prea ofertanta, vazuta de sus.

EPAVA P29 – 5

EPAVA P29 – 6

Unul dintre subiectele preferate de fotografiat de pe P29 este mitraliera de la prova. Multi scafandri isi fac poze cu ea, manerele sale sunt aproape curate de alge, aratand ca sunt folosite destul de des….bineinteles in scop fotografic.

EPAVA P29 – 7

EPAVA P29 – 8

Desi Malta are unele dintre cele mai clare ape din Mediterana, in zilele cat m-am scufundat eu vizibilitatea a fost doar acceptabila(10-15m) si nu una deosebita. Astfel incat a trebuit sa ma concentrez pe detalii decat pe toata epava ca si subiect fotografic.

Epava este in stare foarte buna si este perfect perpendiculara pe fundul marii.

EPAVA P29 – 9

EPAVA P29 – 10

Dupa ce am terminat de fotografiat prova si puntea superioare am decis sa incheiem scufundarea, tinand cont de faptul ca aveam de facut drumul inapoi catre tarm, tot pe sub apa. Traseul ales a fost unul mai lung dar mai lejer ca si efort.

Fotografia subacvatica la epave este un subiect de sine statator in randul pasionatilor.  Epava P29 este un subiect atractiv, fiind intr-o stare buna si destul de atractiva ca si optiuni de cadre fotografice.

Despre fotografia la epave mai puteti citi si aici: https://fishtale.ro/2017/12/24/fotografia-la-epave/

O alta epava celebra din Marea Mediterana este Zenobia, cu detalii aici :https://fishtale.ro/2018/05/05/testare-olympus-omd-em1-mark-ii-ep-1/

Explorarea epavelor din Malta va continua intr-un episod viitor.

 


related post

Next Post

Previous Post

© 2019 Fishtale – tehnici de fotografie subacvatica

Theme by Anders Norén